• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 11 °C

Erenköylüler: Geri Dönüşe ve Özel Bölgeye hayır!

İki toplumlu federasyona Evet!
Erenköylüler: Geri Dönüşe ve Özel Bölgeye hayır!

Kudret Akay yönetiminde Yeni Erenköy’de gerçekleştirilen anket çalışmasının sonuçları açıklandı

 Geri Dönüşe ve Özel Bölgeye hayır, iki toplumlu federasyona Evet!

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik olarak yürütülen müzakereler ışığında, Ekim ayı içerisinde Yeni Erenköy köyünde gerçekleştirilen “Mülkiyet ve Siyasal Eğilimler” temalı anket çalışmasının sonuçları açıklandı.

Kudret Akay’ın önderliğinde gerçekleştirilen anket çalışması, Yeni Erenköy seçmen sayısı olan 1200 kişiyi örneklem evreni olarak ele aldı. Anket, yaşayan seçmenlerin Kıbrıs sorununun çözümü, yeniden yerleşim ve mülkiyetle ilgili görüşlerini, durumlarını ve eğilimlerini saptamaya çalışıyor.

Özellikle ikili müzakerelerde Karpaz bölgesinin geleceğinin ne olacağına dair bölge halkının tercihlerini yansıtması açısından önem taşıyan anket çalışması, yüz yüze görüşme tekniğiyle gerçekleştirildi. Yeni Erenköy bölgesinde yaşayan seçmenlerin yaşadığı yaklaşık 450 hanenin 289’u gerçekleştirilen ankete katıldı.

İki toplumlu federal yapıya evet

Kudret Akay yönetiminde gerçekleştirilen anket çalışmasının en dikkat çekici noktalardan biri, Yeni Erenköy halkının hali hazırda devam eden müzakerelerin temelini oluşturan iki toplumlu federal yapı konusundaki yaptıkları tercihler oluşturuyor. Anket kapsamında, Yeni Erenköy seçmenlerine yöneltilen çözüm konusunda ilk tercih ettiğiniz çözüm modeli hangisidir sorusuna, %58 oranında iki kurucu devletten oluşan Federal Kıbrıs yanıtının alındığı görülüyor.

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik olarak yoğun bir şekilde devam eden müzakerelerde en fazla tartışılan konular arasında yer alan “dönüşümlü Cumhurbaşkanlığı” ile ilgili yöneltilen soruya ise, Yeni Erenköy seçmeninin %60 oranında onay verdiği gözlemleniyor.  Olası bir çözümde iki kurucu devletin egemenliğinin ayrı olmasını talep edenlerin ise %90 oranında olması dikkat çekiyor.

Annan planı döneminde halkın onayına sunulan plana %51 oranında “hayır”, %49 oranında “evet” denildiğini ortaya koyan anket, 2004’te olduğu şekliyle Annan Planı yeni bir referanduma sunulsa nasıl oy verirdiniz sorusuna ise %84 oranında “hayır” cevabının tercih edildiği ortaya çıkıyor.

esas_anketGüney’de mülk bırakanlar çoğunlukta

Anket kapsamında Yeni Erenköy halkına yöneltilen sorular arasında yer alan Güney’de size ait mülk var mı sorusuna alınan cevap ise ankete katılanların %67’sinin Güney’de kendilerine ait mülklerinin bulunduğunu gösteriyor. Buna karşılık olarak, Güney’de bıraktıkları mülklere karşılık olarak eşdeğer mülk tahsis edilenlerin oranı ise % 80 oranını buluyor.

Öte yandan, Yeni Erenköy halkı içerisinde Güney’de kendilerine ait mülk bulunmayanların sayısı %31 oranında bulunurken, Kuzey’de eşdeğeri bulunmayanların oranı ise %16 olarak görülüyor.

Geri dönüşe “hayır”

Anket kapsamında yer alan “Ulaşılacak olan çözümden sonra, Yeni Erenköy halkının geri Erenköy bölgesine dönmesi fikrine nasıl bakarsınız” sorusuna verilen cevaplar ise anketin en çarpıcı içeriklerinden birini oluşturuyor. Yeni Erenköy halkının olası bir çözüm sonrasında Erenköy’e geri dönme fikrine %82 oranında “hayır” dediği görülüyor. Çözüm sonrasında Erenköy’e dönmek isteyenlerin oranı ise %11 olarak görülüyor.

Aynı kapsamda sayılabilecek bir başka soru ise, Karpaz bölgesinin olası bir çözüm sonrasında Kıbrıslı Rumların yerleşimine açık, özel statü bir bölge olmasına hangi oranda desteklendiğini irdeliyor. Yeni Erenköy halkının bu soruya da %76 oranında desteklemediği ortaya çıkarken, bu fikre katılanların sayısının ise %5 oranında kaldığı görülüyor.

3

Türkiye’nin Garantörlüğü destekleniyor

Yeni Erenköy halkının siyasal tercihleri üzerine gerçekleştirilen anket çalışmasında, Türkiye’nin garantörlük hakkının bugün olduğu gibi devam etmesi yönünde tercih belirtenlerin oranı %87 oranını bulurken, garantörlük hakkına bazı kısıtlamalar getirilebileceği ve garantörlük hakkı olmamalı gibi seçeneklerin Yeni Erenköy halkı tarafından %3 seviyelerinde kaldığı görülüyor.

Ayni minvalde Türk askerinin çözüm sonrasında adadaki varlığı üzerine yöneltilen soruya ise Yeni Erenköy halkı %85 oranında çözümden sonra da Türk askerinin adadaki varlığını güçlü olarak devam ettirmesi tercihini yaptıkları göze çarpıyor. Çözüm sonrasında Türk askerinin adada az sayıda Türk askeri kalmalı diyenlerin oranı ise %10 olarak karşımıza çıkıyor.

İki bölgelilik, Mülkiyet ve Nüfus

Yeni Erenköy halkının olası bir çözüm sonrasında Kıbrıslı Rumların Türk bölgelerine yerleşmelerine nasıl baktıklarına ilişkin soruya %73 oranında olumsuz cevap verdiği görülüyor. Çözüm sonrasında Kıbrıslı Rumların Türk bölgelerine yerleşimine kısıtlama getirilmesi yönünde tercih beyan edenlerin ise %26 oranında bulunduğu ortaya çıktı.

İkili görüşmelerde en fazla tartışılan konuların başında gelen mülkiyetle ilgili olarak sorulan soruda ise, çözümün gerçekleşebilmesi için Güney’de eşdeğeri olmasa da kimsenin mülkü Rumlara iade edilmemeli diyenlerin oranı %81 olarak görülüyor. Yapılan ankette çözümün gerçekleşebilmesi için Güney’de eşdeğeri olmayan bazı mülkler Rumlara iade edilebilmeli diyenlerin oranı ise %13’lerde kalıyor.

Ankete katılanlar, çözüm sonrasında doğum yeri neresi olursa olsun tüm KKTC vatandaşları yeni devletin vatandaşları olmalı sorusuna %83 oranında katılırken, çözüm sonrasında doğum yeri Kıbrıs olmayan KKTC vatandaşlarından bazıları yeni devletin vatandaşı olmamalı yönünde tercih belirtenlerin %10 olduğu gözlemleniyor.

Türkiye=Anavatan, Kıbrıslı Rumlar=Tarihi düşman!

Ankete katılan Yeni Erenköy halkına yöneltilen sorular arasında Türkiye sizin için en güçlü olarak neyi ifade eder sorusuna %66 olarak anavatan şeklinde cevap verildiği dikkat çekerken, Kıbrıslı Rumlar sizin için ne ifade eder sorusuna ise %54 oranında “tarihsel düşman” olarak yanıt verildiği dikkatlerden kaçmıyor.

Yeni Erenköy halkı içerisinde Türkiye için garantör ülke tercihini yapanlar %20 oranında yer alırken, Kıbrıslı Rumları komşularımız olarak değerlendirenlerin %29, farklı bir dil konuşan benim gibi Kıbrıslı olarak tanımlayanların ise %14 olduğu görülüyor.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler