• BIST 8618.57
  • Altın 3032.461
  • Dolar 34.3283
  • Euro 37.4449
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 10 °C

Ergenle sağlıklı iletişim çok önemli

Ergenle sağlıklı iletişim çok önemli

Girne Amerikan Üniversitesi, (GAÜ) Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Metin Deniz, katıldığı TV programında ergenlerin sorunları ve ergen aile ilişkileri konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Yaşamın ikinci 10 yılı olarak kabul edilen ergenlik döneminin önemine dikkat çeken Deniz şöyle dedi:

“Ergenlik yaşamın ikinci on yılı olarak tanımlanabilir. Ergenligin ne zaman başlayıp ne zaman bittiği konusunda belirli sınırlar vardır. Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olan ergenliğe farklı bakış açıları getirilmiştir. Örneğin, biyolojik bakış açısına göre erinliğin başlaması ergenliğin başlangıcı kabul edilirken duygusal bakış açısına göre ana-babadan ayrılmaya başlamak ergenliğin başlangıcı olarak kabul edilir.”

Ergenliğin gelişme sürecine de değinen Metin Deniz  “Çağdaş toplumda ergenlerin nasıl geliştiğini anlamak için ergenlerin yaşadığı çevreyi ve bu çevrenin toplumsal ilişkilerini nasıl etkilediğini anlamamız gereklidir. Bunun için de ergenlerin içinde yaşadığı bağlamlara yani ailelere, akran gruplarına, eğitim gördüğü okula, serbest zaman etkinliklerine bakmak gerekir” diye konuştu.

Ergenlik dönemi nasıl anlaşılır

Ailelerin, çocuklarının ergenlik dönemine girdiğini nasıl anlayacakları konusuna da değinen Yrd.Doç.Dr. Metin Deniz “Ana-babalar çocuklarında ortaya çıkan fiziksel, bilişsel ve psikososyal değişimlere dikkat ederek çocuklarının bu döneme girdiklerini anlayabilirler. Örneğin ergen kendi akran grubuna yöneldiğinden artık ana-babasıyla birlikte çok fazla zaman geçirmek istemeyebilir. Bu dönemin en önemli çabası sağlıklı bir kimlik kazanımı olduğu için  ergenin kendine özel bir alan yaratma gereksinimi ortaya çıkacak, özerklik kazanma gereksinimi artacak, karşı cinsle olumlu ilişkiler kurma çabası artacak ve örnek aldığı rol modele uygun davranışlar ortaya koymaya başlayacaktır. Bu durumda önemli olan ana-babaların telaşa kapılmadan onların bu gereksinimlerine saygı duymak olmalıdır.” dedi.

Ergenle iletişim önemli

Konuşmasında ergenle iletişimin en önemli noktasının güven olduğunu, ergen kişinin ana-babasına güvendiği sürece onlarla sağlıklı iletişim kuracağına dikkat çeken Deniz “Ergenlik dönemindeki kişi ailesiyle iletişim kuramazsa ortaya bir kutuplaşma çıkar, bunun sonucunda da ergenin ana-babadan kopma süreci başlar” diyerek şunları anlattı:

“Ana-babalar ergeni sürekli olarak eleştirmekten kaçınmalıdır. Sürekli övgü ya da eleştiri ergenin tutarsız davranışlar sergilemesine neden olabilir. Önemli olan iletişimde onun kişiligine değil varsa olumsuz davranışlarına karşı olmalıdır ve düşünce ve duyguları değil davranışları üzerinden iletişim yürütülmelidir. Önemli olan ana-babaların ergenin arkadaş çevresini sağlıklı bir biçimde gözlemlemesi ve olası risk faktörlerine karşı ergenle empati kurarak güven ilişkisine dayalı bir biçimde gerekirse kendi yaşantılarından örnekler vererek demokratik bir tutum sergileyip saglıklı bir iletişim kurulmasıdır.”

Otobüsler konusu

Programda bir soru üzerine son günlerin güncel sorunu GAÜ otobüslerinin gümrükte alıkonulması konusuna da değinen Metin Deniz, “KKTC’nin önemli gelir kalemlerinden birini oluşturan öğrencilerin en büyük şikayeti ulaşımla ilişkilidir. Şu an 72 bin olan ögrenci sayısının 110 bine ulaşmasının hedeflendiği bir zamanda GAÜ’nün otobüslerinin teslim edilmemesi düşündürücüdür. Çünkü, öğrenci bazında bireysel mutluluk yakalanmazsa adamızda kitlesel mutluluğun yakaalnması da zor olacaktır. Umarım yetkili birimler de bunun farkına varıp gerekli işlemleri yapacaktır.” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler