BU VAADLERİ UNUTMAYIN
2013 CTP-DP Hükümet Programı 56 sayfa 403 vaatten oluşurken, 2015 CTP-UBP Hükümet Programı 49 sayfa 406 vaatten oluşuyor. Vaatlerin çok büyük bölümü kopyala yapıştır metoduna kurban giderken tek fark yapılmaya çalışılan takvimlendirmede göze çarpıyor. Okuyucularımızın bu sayımızı saklayıp hükümetin ne yapıp yapmadığını takip edebilmeleri için vaatleri sırasıyla takvimlendirdik. Bunu sık sık takip edip sizlerle paylaşacağız.
VAAD VAR KIBRISLI TÜRK YOK
Bu kadar vaadin peşi sıra sıralanmasına rağmen; Güvenlik Kuvvetleri Komutanı’nın, Sivil Savunma Teşkilat Başkanı’nın, Merkez Bankası Başkanı’nın Kıbrıslı Türkler arasından atanması hususu vaatler arasında yer almıyor. Ayrıca Anayasa değişikliğinden tek kelimeyle bile söz edilmiyor.
Cenk Diler
Hükümet Programı Cumhuriyet Meclisi’nde okundu ve sizin için inceledik. Ortaya çıkan fotoğrafta aslında pek bir değişikliğin, yapılan vaatlerde neredeyse takvimlendirme dışında oraya yeni hiçbir şeyin konulmadığı anlaşıldı.
İşte o takvimlendirme…
1 Ay içerisinde yapılacaklar;
- Bir ay içerisinde bakanlar düzeyinde AB Uyum Reform Yönetim Grubu oluşturulacak ve Avrupa Birliği ile ilişkilerin geliştirilmesi ve halkımıza sunulan hizmetlerin AB standartlarına yükseltilebilmesi yönünde uzun yıllardır faaliyet gösteren Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi dokuz ay içerisinde yasal statüye kavuşturulacaktır.
- Genel Gıda ve Yem Yasası’nın öngördüğü Risk Değerlendirme Kurulu bir ay içerisinde oluşturulacak ve gıda güvenliği ile ilgili tüzükler çıkarılarak acilen hayata geçirilecektir.
3 Ay içerisinde yapılacaklar;
- Kamu tüzel kişilerinde, Vakıflar ve Din İşleri Dairesi’nde, kamu bankalarında, kooperatiflerde ve yönetim kurulları merkezi idare tarafından atanan özel hukuk tüzel kişilerinde istihdamın asgari kriterlerini belirleyen ve her türlü istihdamda münhali ve başta yazılı sınav olmak üzere adil yöntemleri düzenleyen yasa en geç üç ay içerisinde yürürlüğe girecektir.
- Kayıt dışı ekonomi ile mücadele eylem planı üç ay içerisinde yeniden takvimlendirilecek ve bu yöndeki eylemlerin hayata geçmesi ve sonuç vermesi için çalışmalar aralıksız devam edecektir.
- Uluslararası lisanslı bir denetim kuruluşunun telekomünikasyon dairesini denetlemesi için üç ay içerisinde girişim yapılacaktır.
- Genel Sağlık Sigortasının mali yük analizi, üç ay içerisinde planlanmış olduğu şekilde 3 yıllık geleceği de öngörerek hazırlanacak ve finansal boyutu ve destek uzlaşısı sağlanmış olan fon yapısı ve reform programı TC Teknik Heyeti ile görüşülüp kesinleştirilecektir.
- Bağımsız çalışabilecek bir denetim ve kontrol sistemini etkin kılacak ve aynı zamanda yetki karmaşasına son verecek bir idari yapılanma üzerindeki çalışmalar üç ay içerisinde başlatılacaktır.
- İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin (risk değerlendirme raporunun hazırlanması, bunların takibi, alınması gereken tedbirlerin saptanması ve bunların yerine getirilmesinin sağlanması vb.) özel bürolar veya özel çalışan iş sağlığı ve güvenliği uzmanları tarafından yerine getirilmesine ilişkin düzenlemelerin uygulanmasına üç ay içerisinde başlanacak ve bu uygulama süratle yaygınlaştırılacaktır.
- 2008 yılında Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan Katı Atık Yönetim Planı değişen AB politikaları doğrultusunda üç ay içerisinde güncellenecektir.
- DAÜ’nün özerk ve demokratik bir üniversite haline getirilmesini sağlayacak yasa üç ay içerisinde çıkarılacaktır.
- Açık süt üretimi kısa vadede azaltılıp orta vadede kaldırılacak; bu bağlamda, daha önceden de üzerinde çalışılmış ve ihtiyacı tespit edilen bölgelere yerleştirilmiş olan ortak tank sistemi ivedilikle hayata geçirilecektir. Üreticilerin küçük ölçekli süt soğutucularına ve süt sağım sistemlerine sahip olması amacıyla destekler 3 ay içerisinde verilmeye başlanacaktır.
4 Ay içerisinde yapılacaklar;
- Ülkenin sosyal ve ekonomik gelişimini bu hedefe bağlı olarak planlamak amacıyla kamuyu, özel sektörü ve sivil toplumu katılımcı bir anlayışla bir araya getiren Sosyal ve Ekonomik Konsey, üç yıllık ekonomik programı hükümetin kurulmasından itibaren dört ay içerisinde hazırlayacaktır.
6 Ay içerisinde yapılacaklar;
- Şirketlerin sermayelerinin güçlendirilmesi amacıyla altı ay içerisinde dağıtılmayan ve öz sermayeye aktarılan karların vergilendirilmesine son verilecektir.
- Ödünç para veren finans şirketlerinin kuruluş ve faaliyet alanlarını belirleyecek yasa altı ay içerisinde Cumhuriyet Meclisi’nden geçirilecektir.
- Hamile, yeni doğum yapmış veya emziren çalışanların işyerinde sağlık ve güvenliklerinin korunması için alınması gerekli olan önleyici ve koruyucu tedbirleri belirleyen Hamile, Yeni Doğum Yapmış veya Emziren Çalışanların İşyerinde Sağlık ve Güvenliklerinin Korunması Tüzüğü altı ay içerisinde çıkarılacaktır.
- Toplumsal cinsiyet eşitliği konularında sivil toplum örgütlerinin ürettiği plan ve projelerin kamu politikalarına yansıtılması ve Daire tarafından yürütülecek hizmetlerin etkin bir şekilde izlenmesi ve denetlenmesi amacıyla faaliyetler yürütmek üzere Yasa’nın 25’inci maddesi ile kurulması öngörülen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Danışma ve İzleme Konseyi’nin oluşumunu, toplantılarını, çalışma usul ve esaslarını düzenleyen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Danışma Ve İzleme Konseyi’nin Oluşumu, Toplanması Ve Çalışma Usul ve Esasları Tüzüğü altı ay içerisinde çıkarılacaktır.
- Toplumsal cinsiyet eşitliği konularında Bakanlık ve Daire’nin iki yıllık makro plan ve politikalarının saptanması ve “Eylem Planı”nın oluşturulması amacıyla Yasa’nın 27’nci maddesi ile düzenlenmesi öngörülen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurultayı’nın oluşumunu, toplantılarını, çalışma usul ve esaslarını düzenleyen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurultayı Tüzüğü altı ay içerisinde çıkarılacaktır.
- Ekonomideki yatırımların programlanması ile büyümeyi sağlamak için altı ay içerisinde yatırım strateji belgesi hazırlanacak ve 30 ay içerisinde özel sektör yatırımlarının GSYİH’nın %15’ini; kamu yatırımlarının %5’i oluşturması, toplamda ise % 20’nin yakalanması hedeflenecektir.
- Kaliteden ve tüketicinin korunmasından ödün verilmeksizin katma değer derinliği olan yerli ürünlerin korunmasını sağlamak için gerekli çalışmalar altı ay içerisinde başlatılacaktır.
- Gümrüklerde tek vardiya sisteminin değişmesi için gerekli adımlar altı ay içerisinde atılacaktır.
- Kooperatifleşme ve benzeri kümelenme oluşumları ile ilgili olarak mevzuat hazırlıkları ve teknik çalışmalar altı ay içinde başlatılacak ve bu yöndeki adımların çeşitli destek programlarıyla (hibe, faiz…) desteklenmesi sağlanacaktır.
- Kamu Sağlık Çalışanları (değişiklik) Yasası altı ay içerisinde çıkarılacak, özerk hastane modeli, sağlık çalışanlarının hastane ve sağlık kurumlarını yönetmesi, devletin sadece denetleyici ve yönlendirici olacağı, etkin hastane modelleri hayata geçirilecektir.
- Döner Sermaye Yasası altı ay içerisinde çıkarılacaktır.
- Altı ay içerisinde yayımlanacak bir genelge ile antibiyotiklerin reçeteyle satılması sağlanacaktır.
- Ülkenin bütününü kapsayan su yönetim planı altı ay içerisinde hazırlanacaktır.
- İlgili sivil toplum kuruluşları, çevre örgütleri ve odalardan oluşturulacak Çevre Danışma Kurulu ve Kurul’un Çevre Bakanlığı yetkilileriyle birlikte yapacağı toplantıların esas ve usulleri altı ay içerisinde yasal zemine kavuşturulacaktır.
- YÖDAK Yasası’nda altı ay içerisinde yapılacak değişiklikle tüm üyelerin kendilerini yükseköğretimde ispatlayabilmiş tam zamanlı öğretim üyelerinden oluşması sağlanacaktır.
- YÖDAK Yasası’nda altı ay içerisinde yapılacak değişiklikle, ülkemizdeki üniversitelerde görev yapan öğretim elemanlarına ilişkin intihal iddialarını araştırmak ve sonuçlandırmakla görevli bir Etik Kurul’un oluşturulması sağlanacaktır.
- KKTC’de üniversitelerin yasayla kurulmasını ve belirlenecek mali koşullar yerine getirilmeksizin faaliyete geçilmesine izin verilmemesini sağlayacak mevzuat değişikliği altı ay içerisinde yapılacaktır.
- Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı, ülke şartları ve AB normları çerçevesinde gerekli düzenlemeler yapılarak en geç altı ay içerisinde yasalaştırılacaktır.
- AB normlarına uygun olarak hazırlanan Muhasebe ve Denetim Meslek Yasası 6 ay içerisinde çıkarılacaktır.
- Tarım sektöründe uygulamada olan vergisiz akaryakıt destek primleri yerine ‘tarım akaryakıtı’ sisteminin uygulamaya girmesi için yasal hazırlıklar 6 ay içerisinde tamamlanacak, 2016 yılı içerisinde uygulamaya geçilecektir.
- Ülkemizde eksikliği bulunan maden mühendislerinin yetiştirilmesi için üniversite çağına gelen öğrencilerin teşvik edilmesi sağlanacaktır. Bu açık kapatılıncaya kadar ocak denetimlerinin artırılabilmesi amacıyla KTMMOB ile iş birliği içerisinde çalışılacak, 6 ay içerisinde Fasıl 270 Maden ve Taşocakları Yasası’nda yapılacak değişiklikle Teknik Nezaretçilik sistemi hayata geçirilecek ve teknik nezaretçi bulundurulmayan sahalarda maden işletme ve üretimi faaliyetlerinde bulunulması yasaklanacaktır.
- Yapılacak denetimlerle mevcut ocakların işletme projesine dayalı olarak işletilmeleri temin edilecek ve bu alandaki mühendislik hizmetlerinin uygulamada yer bulması için 6 ay içerisinde yasal değişiklikler tamamlanacaktır.
9 Ay içerisinde yapılacaklar;
- Yerel yönetimlerin başta öz gelirleri olmak üzere, finansman ve hizmet imkânlarının güçlendirilmesi ve idari anlamda yapılandırılması amacıyla hazırlanan ve Cumhuriyet Meclisinde bulunan Belediyeler Yasa Tasarısı 9 ayda yasallaşacaktır.
- Yurttaşlık verilmesi işlemi ile ilgili olarak başlatılan çalışmalara devam edilecek ve yurttaşlık verilmesi işlemini somut kriterlere bağlayan Yurttaşlık Yasa Tasarısı ile bu sistematiğin tamamlayıcısı olarak hazırlanan Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı 9 ay içerisinde yasallaşacaktır.
- Ülkemizde uzun yıllar çalışma veya oturma izniyle ikamet eden yabancı uyruklu kişilerin yaşamını kolaylaştırmak amacıyla hazırlanıp Cumhuriyet Meclisine sevk edilmiş olan Daimi İkamet Yasa Tasarısı 9 ay içerisinde yasallaşacaktır.
- Yerel işgücü istihdamının artırılması amacıyla başlatılan çalışmalar yaygınlaştırılarak geliştirilecektir. Bu amaçla, başta turizm olmak üzere kamu kaynaklarından finanse edilen bütün teşvik programlarında (hibe veya kredi), teşvik sistemi istihdam edilen yerel işgücünün oranı ile ilişkilendirilecektir. Bu konudaki yasal düzenlemeler 9 ay içinde tamamlanacaktır.
- Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin kurumsal yapısıyla faaliyete geçirilmesi9 ay içerisinde gerçekleştirilecektir.
- Ülkede faiz destek ve hibe programlarını etkin bir şekilde sürdüren Ekonomi Bakanlığı Bünyesindeki KOBİ Geliştirme Merkezi (KOBİGEM) 9 ay içinde yasallaştırılarak kurumsal yapısının yeterli kapasite ile oluşturulması sağlanacaktır. Söz konusu yapının yasallaşması ile birlikte, tüm destek programları bir çatı altında toplanacak ve siyasetten bağımsız destek programlarının sürdürülebilirliği sağlanacaktır.
- Merkezi idarenin ve kamu kuruluşlarının hızlı proje üretme, takip etme, kısacası proje yönetme kapasitelerinin artırılması için gerektiğinde özel sektörden ve üniversitelerimizden hizmet almalarını sağlamayı amaçlayan yasal düzenlemeler 9 ay içerisinde yapılacaktır.
- Seçim ve Halkoylaması Yasası dokuz ay içerisinde değiştirilecek ve KKTC’nin tek seçim bölgesi olarak kabul edilmesi sağlanacaktır.
- Kamu Hizmeti Komisyonu’nun oluşumunu, yapısını ve işlevlerini düzenleyen yasa değişikliği en geç dokuz ay içerisinde yapılacaktır.
- Kamuda etkili ve verimli çalışmanın sağlanması amacıyla, kamu çalışanlarının görev yerlerinin, özlük hakları korunarak, kendilerine ek külfet getirilmeksizin ve somut kriterlere bağlı olarak değiştirilmesine olanak sağlayan yasal düzenlemeler dokuz ay içerisinde yapılacaktır.
- Avrupa Birliği ile ilişkilerin geliştirilmesi ve halkımıza sunulan hizmetlerin AB standartlarına yükseltilebilmesi yönünde uzun yıllardır faaliyet gösteren Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi dokuz ay içerisinde yasal statüye kavuşturulacaktır.
- Damga pulu fiziki uygulamasına, kredi, alım-satım ve resmi belgeler dışında dokuz ay içinde son verilecektir.
- Borç ilişkilerini düzenleyecek, yetkili kurumların yetkilerini belirleyecek, uygulamada yeknesaklık getirecek ve tüm borç-alacak ilişkilerini kapsayacak “faiz yasası” en geç dokuz ay içerisinde çıkarılacaktır.
- Bankalar Yasası, günümüz finansal koşulları dikkate alınarak, sermayenin asgari 5 milyon euro olarak belirleneceği şekilde dokuz ay içerisinde güncellenecektir.
- Sosyal Güvenlik Yasası ile Sosyal Sigortalar Yasası arasında standart ve norm birliğini sağlayacak yasal düzenlemeler dokuz ay içerisinde tamamlanacaktır.
- İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’nda temsiliyeti artıracak İhtiyat Sandığı (değişiklik) Yasası dokuz ay içerisinde çıkarılacaktır.
- İş Sağlığı ve Güvenliği hizmeti veren kişi ve kurumların sorumluluklarını açık bir biçimde belirleyecekİş Sağlığı ve Güvenliği (Değişiklik) Yasası dokuz ay içerisinde çıkarılacaktır.
- Genel Sağlık Sigortası (GSS) Yasası dokuz ay içerisinde çıkarılacak ve gerekli kurumsal yapı oluşturulacaktır.
- Hastanelerde uygulamaya başlanan otomasyon sistemi, dokuz ay içerisinde, periferi hastanelerini, özel klinik ve hastaneleri, eczaneleri ve laboratuvarları da içine alacak şekilde yaygınlaştırılacak ve uygulamaya geçirilecektir.
- Dokuz ay içerisinde GSS ve Döner Sermaye uygulamaları ve mesai sonrası devlet hastanelerinde özel hasta bakma prosedürleri kamu sağlık kurumlarında uygulamaya girecektir.
- “Ambalajlanmış kaynak suyu ve içme suyu yasası” altındaki gerekli tüzükler dokuz ay içerisinde çıkarılacaktır.
- İmar Yasası, imar planlarını Şehir Planlama Dairesi ile kent belediyelerinin birlikte hazırlaması ve planlama araçlarının düzenlenmesi hedefiyle dokuz ay içerisinde değiştirilecektir.
- İş sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanabilmesi amacıyla inşaat sektöründe sendikalaşma özel olarak teşvik edilecektir. Çalışanlarının belli bir oranı sendikalı olan müteahhitlere ihalelerde yasalarla belirlenmiş imtiyazlar tanınacaktır. Bu yöndeki yasal düzenleme dokuz ay içerisinde yapılacaktır.
- İnşaatlarda iş sağlığı ve güvenliği denetimleri artırılacak, bu denetimlerde haklarında olumsuz değerlendirme yapılan müteahhitlerin ihalelerde tabi tutulacağı dezavantajlar yasalarla belirlenecektir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusundaki kusurlu davranışları nedeniyle işçilerin ölümüne veya yaralanmasına sebebiyet veren müteahhitler cezai yaptırımlar ve maddi tazminatlar yanında ihaleler açısından da yasalarla belirlenmiş yaptırımlara tabi tutulacaklardır. Bu yöndeki yasal düzenleme dokuz ay içerisinde yapılacaktır.
- Ülkemizde faaliyette bulunan atık su arıtma tesislerinden çıkan suyun standartlarının ve çamurun kullanılmasına ilişkin tüzüğün Bakanlar Kurulu tarafından dokuz ay içerisinde çıkarılmasının ardından yerel yönetimlerle işbirliği içinde gerekli olan uygulamanın yapılması sağlanacaktır.
12 Ay içerisinde yapılacaklar;
- Bütçe harcamalar tarafında performans bütçe uygulaması pilot olarak 12 ay içerisinde başlatılacak ve belirlenen kurum ve bakanlıklarda 36 ay içerisinde tamamıyla performansa dayalı uygulamaya geçilecektir.
- Sosyal yardımlar 12 ay içerisinde gözden geçirilecek ve belirlenecek kriterler üzerinden gerçek ihtiyaçlılar saptanarak gerekli değişiklikler yapılacaktır.
- Burs yasası 12 ay içerisinde çıkarılarak burs sistemi ülkenin insan kaynağı ihtiyacına göre yeniden düzenlenecektir.
- Kamu ihale mevzuatı, AB ihale düzenlemeleri de dikkate alınarak 12 ay içerisinde değiştirilecek ve bürokrasinin azaltılması ve kamu parasının ve olanaklarının takdir yetkisine bağlı kullanımı ortadan kaldırılacaktır.
- Piyasalara giriş kadar çıkışların da kolaylaştırılması ve hızlandırılması amacıyla iflas ve tasfiye işlemlerinde kırtasiyecilik azaltılacak, konuyla ilgili yasal düzenlemeler 12 ay içerisine yapılacaktır.
- Mevcut durumda Bakanlık ve Belediyelerin OSB’lerle ilgili görev, yetki ve sorumlulukları incelenerek, KKTC için OSB yönetim modeli ve mevzuatı 12 ay içerisinde hazırlanacaktır.
- Çiğ süt üzerinden sağlanan fiyat desteği ve buna bağlı kota sistemi bütçe olanaklarına bağlı olarak 12 ay içerisinde revize edilecektir. Kota sisteminin amacı, küçük ve orta büyüklükteki rantabl işletmelerin çoğalmasını sağlamak olacaktır.
- Tarım sektöründe ülkemize özgü ürünlerde (narenciye, patates, enginar, zeytin ve harup gibi) ileriye gidilmesi için Tarım Master Planı ve Tarım Stratejileri Belgesi çalışmaları 12 ay içerisinde tamamlanarak paydaşların görüşlerine açılacaktır.
- Kalkınma Bankasının özerkleştirilmesi ve denetiminin KKTC Merkez Bankası tarafından yapılabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler on iki ay içerisinde tamamlanacaktır.
- Taşınır ve taşınmaz malların icrasının etkili bir biçimde yapılabilmesi için gerekli alt yapı hazırlıkları ve düzenlemeler on iki ay içerisinde yapılacaktır.
18 Ay içerisinde yapılacaklar;
- Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) 156 Numaralı “Aile Sorumlulukları Olan İşçiler Sözleşmesi” ve 183 Numaralı “Annelik Koruma Sözleşmesi” 18 ay içerisinde mevzuatımıza dahil edilecektir.
- Çocuk haklarında iyileştirme ve geliştirme yapmak amacıyla, “Fasıl 157 Çocuk Suçlular Yasası”, “Fasıl 274 Çocukların Evlat Edinilmesi Yasası” ve “Fasıl 278 Evlilik Dışı Çocuklar Yasası” 18 ay içerisinde değiştirilecektir.
- Alacak-borç uyuşmazlıklarının mahkeme safhasına gelinmeden önce çözümlenmesine olanak tanıyacak tahkim düzenlemeleri 18 ay içerisinde yapılacaktır.
- Denetim sisteminin kısa süre içerisinde etkinleştirilmesi sonrasında ülkemizde sürdürülen madencilik faaliyetlerinin; günü birlik kararlarla yönetilmesinin önlenmesi, çağdaş normların ülkemizde hayat bulması, maden arama, işletme ve ruhsatlandırma çalışmalarının düzenlenmesi ve çevresel etkilerin giderilmesi amacıyla 18 ay içerisinde yeni bir maden ve taş ocakları yasası hazırlanacaktır.
- İç ve dış yatırımcılar için herhangi bir sürpriz, keyfilik ve belirsizliğe fırsat vermemek, güvensizlik yaratmamak ve yatırım iklimini olumsuz etkilememek için İmar Yasası’nın yürürlüğe girmesinden itibaren 18 ay içerisinde tüm kentlerde Ülkesel Fiziki Plan doğrultusunda bölgesel imar planlarının hazırlanması sağlanacaktır.
- İnşaatların kalitesinin şantiyede denetlenmesinin sağlanması amacıyla on sekiz ay içerisinde İnşaat Denetim Yasası hazırlanacaktır.
- Eğitimde alınan kararları daha verimli kılmak, eğitim uygulamalarının denetlenmesinde çok yönlü, dengeli ve etkili bir kontrol mekanizması geliştirilmesine olanak sağlamak amacıyla okullara kendi iç denetimleri konusunda yetki verilecektir. Bu amaçla on sekiz ay içerisinde bütçe ve başarı sorumluluğunu okullara yükleyecek “Okula Dayalı Yönetim” ve “Okul Tabanlı Bütçe” anlayışı hayata geçirilecektir. Uygulama ile okul öz değerlendirmeleri ön plana çıkarılarak etkili bir kontrol mekanizması oluşturulacak, her okul için eğitim bakanlığı tarafından kullandırılacak “okul bütçesi” oluşturulacaktır.
- Özel gereksinimleri olan, farklı gelişen ve öğrenme güçlüğü çeken çocuklarımızın yanı sıra üstün yetenekli çocuklarımızın da ihtiyaç duyduğu özel eğitim uygulamalarını içeren “özel eğitim yasası” on sekiz ay içerisinde çıkarılacaktır. Özel Eğitim Kurumlarının standartları dünya normları seviyesine ulaştırılacaktır.
- On sekiz ay içerisinde yapılacak düzenlemelerle, ilkokul sonrasında kolejlere girişin yanında, ortaokullardaki farklı program koridorlarıyla yaratılacak yatay ve dikey geçişlerle kolejlere girmede fırsat eşitliği yaratılacaktır.
- Sayıştay Yasası, bir yıl içinde, Sayıştay’ın özerkliğini ve denetim yetkilerini güçlendirilecek biçimde değiştirilecektir. Kurumun personel ihtiyacı on sekizay içerisinde giderilecektir.
- İşyerinde cinsiyete dayalı dolaylı ve dolaysız ayrımcılığı ve cinsel tacizi yasaklayan, eşit muamele ilkesinin istihdam, eğitim ve mal ve hizmetlere erişimde etkin olmasını sağlayan ve ayrımcılık mağdurlarının şikâyetlerini inceleyecek bağımsız ve tarafsız Eşitlik Komiseri’nin görev ve yetkilerini düzenleyen Kadın ve Erkeğe Eşit Muamele ve Fırsat Eşitliği Yasası on sekiz ay içerisinde çıkarılacaktır.
- KKTC’de yaşayan ve bulunan kişilerin işe alınma koşulları ve istihdam, iş, ücret ve işten çıkarılma koşulları dâhil, çalışma koşulları ve meslekte yükselmeye ilişkin koşullar ile mesleki eğitime erişim ve meslekte ilerlemede, mal ve hizmetlere erişimde; cinsiyet, ırk, renk, dil, din, mezhep, inanç, etnik köken, felsefi veya siyasi görüş, sosyal statü, medeni hal, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, engellilik, yaş ve benzeri temellere dayanan her tür ayrımcılığa karşı etkili bir şekilde korunmalarını sağlamak ve eşit muamele görme hakkını güvence altına almak amacıyla on sekiz ay içerisinde Ayrımcılığı Önleme Yasası çıkarılacaktır.
- 15-18 yaş arası genç kişilerin işyerinde tehlikelere ve risklere karşı korunmasının sağlanmasını amaçlayan Genç Kişilerin İşyerinde Korunmasına İlişkin Tüzük on sekiz ay içerisinde çıkarılacaktır.
- On sekiz ay içinde yapılacak yasal düzenlemeyle, Rekabet Kurulu, görevlerini eksiksiz yapabilmesine yardımcı olacak olan hizmet birimlerine ve teşkilat yapısına kavuşturulacaktır. Yasa değişikliği tamamlanana kadar ihtiyaç duyulan uygun nitelikli personel ilgili Bakanlık tarafından karşılanacaktır.
- Piyasalarda tekelleşme ve kartelleşmelere karşı bağımsız ve etkili denetim yapabilmesinin sağlanması amacıyla, Rekabet Kurulu’na mali özerklik kazandıracak bütçe gelir kalemleri belirlenecek ve konuyla ilgili yasal değişiklikler on sekiz ay içerisinde tamamlanacaktır.
- Ülkede ürün standartlarının belirlenmesini ve denetimlerin etkili bir biçimde yapılabilmesini sağlamak amacıyla çıkarılan ürün güvenliği yasası da dikkate alınarak gerekli kurumsal yapılanma gerçekleştirilecek ve bu yöndeki mevzuat çalışmaları on sekiz ay içerisinde tamamlanacaktır.
- Kamu bankalarının yönetim şeklini özerkleştirecek, yönetim kurullarına atanmada kriterler getirecek ve kamu bankalarını yeniden yapılandırmak suretiyle sektörde daha etkili ve verimli bir şekilde çalışmalarını sağlayacak yasal düzenlemeler on sekiz ay içerisinde tamamlanacaktır.
- On sekiz ay içerisinde GSS, özel klinik, hastane, eczane ve laboratuvarlardan da hizmet almaya başlayacaktır.
- On sekiz ay içerisinde alkol ve madde bağımlıları için tedavi, rehabilitasyon ve topluma kazandırma merkezi kurulacaktır.
- Hal Yasası, tüzükleriyle birlikte on sekiz ay içerisinde çıkarılacaktır.
24 Ay içerisinde yapılacaklar;
- Maliye Bakanlığı’ndaki tüm dairelerde 24 ay içerisinde otomasyona geçilecektir.
- Vergi sisteminde basitliğin sağlanması için gelir vergisi ve katma eğer vergisindeki çoklu oranlar 24 ay içerisinde azaltılacaktır.
- Gümrükte uygulanan değişik fonlar 24 ay içerisinde bir başlık altında toplanarak özel tüketim vergisi olarak uygulanacaktır.
- Ekonomik transferlerin kontrol altına alınabilmesi için, transfer yapılan kurum ve kuruluşlarda analizler yapılarak, 24 ay içerisinde performansa dayalı kaynak kullandırma sistemine geçilecektir.
- Kamu maliyesinde sürdürülebilir bir yapı oluşturma yolunda orta ve uzun vadeli planlamayı sağlayacak AB müktesebatına uyumlu Kamu Maliye Yönetim Yasası 24 ay, icraatta gerçekleştirilen harcamaların denetiminin şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine uygun olarak yapılmasını sağlayacak Kamu İç Mali Kontrol Yasası 26 ay içerisinde çıkarılacaktır.
- Dış ticaret rejiminde, toplumun alım gücünü ve refahını etkileyen tarife, gümrük, yasak ve benzeri araçlar gözden geçirilerek, yerli üreticiye haksız rekabet yaratmayan, piyasada tüketen ve üretenlerin menfaatine fiyat oluşumunu sağlayacak düzenlemeler 24 ay içerisinde yapılacaktır.
- Ülkedeki en önemli kamu elektrik üretim işletmesi olan KIB-TEK, özerklik, şeffaflık ve hesap verebilirlik temelinde, AB normları ve tavsiyeleri göz önüne alınarak, enerji arz güvenliğini, sürdürülebilirliğini, verimli ve makul fiyatlarla elektrik dağıtılmasını sağlayacak şekilde 24 ay içerisinde yeniden yapılandırılacaktır.
- Çevre Yasası altındaki tüzükler 24 ay içerisinde çıkarılacaktır.
- Güngör düzenli depolama alanı için yapılması öngörülen alt yapı ve üst yapı işleri 24 ay içerisinde tamamlanacak, bu süre içerisinde eksiklikler belirlenerek gerekli iyileştirmeler yapılacaktır.
- İstatistik hizmetlerinin uluslararası normlar ve AB normları çerçevesinde sunulmasını ve güncel, güvenilir veriler üretilmesini sağlamak amacıyla yirmi dört ay içerisinde bir bağımsız istatistik kurumu kurulacaktır.
- Yirmi dört ay içerisindeMağusa Limanı’nda özerk liman yönetimi kurulacak ve limanın modernizasyonuna ilişkin çalışmalar başlatılacaktır.
- Özerk turizm yönetimi yirmi dört ay içinde kurulacaktır. Sektörün katılımını sağlayacak bir örgüt modelinin alt yapısı kurulacaktır.
- Sosyal sigortalar sistemimizde verilen hizmetlerin kalitesinin artırılması için çalışmalar hızlandırılacak, ödemeler, yatırımlar ve diğer tüm hizmetlerin elektronik ortamda yapılabilmesini sağlayacak otomasyon projesi 2 yıl içinde tamamlanacaktır.
- Ülkesel Fiziki Planda belirtildiği üzere doğal kaynakların 2 yıl içerisinde haritalandırılması ve gelişim planlarının bu harita göz önünde bulundurularak hazırlanması sağlanacaktır.
26 Ay içerisinde yapılacaklar;
- Kamu İç Mali Kontrol Yasası 26 ay içerisinde çıkarılacaktır.
30 Ay içerisinde yapılacaklar;
- 30 ay içerisinde özel sektör yatırımlarının GSYİH’nın %15’ini; kamu yatırımlarının %5’i oluşturması, toplamda ise % 20’nin yakalanması hedeflenecektir.
36 Ay içerisinde yapılacaklar;
- Sigortacılık sektörünün geliştirilmesini ve güvenli ve istikrarlı bir ortamda etkili bir biçimde çalışmasını sağlamak ve sigorta sözleşmesi yapan kişilerin hak ve menfaatlerini korumak için çalışmalar sürdürülecek ve sektörün denetimini sağlayacak Sigorta Denetim Kurulu otuz altı ay içerisinde oluşturulacaktır.
- Sosyal güvenlik reformu kapsamında, fonların kendi kendilerini finanse edecek hale gelmelerini hedefleyen çalışmalar üç yıl içinde tamamlanacaktır. Bu bağlamda kayıt dışılıkla mücadele çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu ve Fonu’nun kurulması da değerlendirilecektir.
- Devlet Tiyatroları için gerekli binanın yapılması için girişimler başlatılacak, bina üç yıl içerisinde tamamlanacaktır.
- Yat limanları yasası hazırlanarak,en geç üç yılda, yerleşik alan içerisinde; Girne’de denizde 1100, karada 150 tekne kapasiteli yat limanı; Gazimağusa’da denizde 700, karada 100 tekne kapasiteli yat limanının acilen yapılması, her iki limana uluslararası liman statüsü verilmesi sağlanarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bir liman devleti olması sağlanacaktır.
- Kolejlerin mevcut yapısının güçlendirilmesi ve sürdürülebilir, çağdaş anlayışlara uygun bir kolej giriş sisteminin geliştirilmesi için, mevcut sistem kademeli olarak değiştirilerek, süreç temelli bir değerlendirme sistemiyle, ülke çağ nüfusunun ihtiyaçları, öğrencilerin ilgi, istek ve yeteneklerine göre yönlendirilmesi kontenjanlar doğrultusunda üç yıl içinde sağlanacaktır.
- Üç yıl içerisinde, ortaöğretim kapsamında bulunan eğitim kurumlarımızın, okul türü yerine program türü ilkesiyle çok programlı liselere dönüştürülmesi sağlanacaktır.
- Bütçe harcamalar tarafında performans bütçe uygulaması pilot olarak 12 ay içerisinde başlatılacak ve belirlenen kurum ve bakanlıklarda 36 ay içerisinde tamamıyla performansa dayalı uygulamaya geçilecektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.