Eğitim konusunda dünyanın en başarılı ülkesi konumunda bulunan Finlandiya yeni bir eğitim sistemine geçti. Geleneksel tüm dersler kaldırıldı. Yeni sisteme göre, Finlandiya'da konu bazında gerçekleştirilen dersler yerine, öğrencilere olaylar ve etkinliklerle disiplinlerarası formatta bir eğitim veriliyor.
Dünyanın en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip olduğu düşünülen Finlandiya’da eğitimciler köklü değişikliğe gitti. Finlandiyalı yetkililer geleneksel ders sistemlerini müfredattan tümüyle kaldırdı. Helsinki Eğitim Bölümü başkanı Marjo Kyllonen değişimin gerekçesini, “1900’lerde uygulanan eğitim yöntemleri bir zamanlar faydalıydı. Ancak artık öğrencilerin ihtiyaçları farklı. Artık 21. yüzyılın ihtiyaçlarına göre bir eğitim sistemi planladık” sözleriyle ifade etti.
Finlandiya’da artık eski moda yöntemler yerine öğrenciler, olaylar ve fenomenleri disiplinlerarası bir formatta öğrenecekler. Örneğin İkinci Dünya Savaşı tarihsel, coğrafi ve matematiksel bakış açısıyla incelenecek. ‘Kafede çalışmak’ gibi ilginç bir ders ile öğrenciler İngiliz dilini, ekonomiyi ve iletişim becerilerini öğrenecekler. Yani dersliklerde fizik, matematik, edebiyat, tarih ya da coğrafya gibi ‘konu dersi’ olmayacak.
Değişim 3 yılda tamamlanacak
Sistem ilk olarak 16 yaşındaki son sınıf öğrencilerine sunulacak. Öğrenciler yetenekleri ve gelecekte yapmak istediklerini de göz önünde bulundurarak öğrenmek istedikleri konuları seçecekler. Bu şekilde öğrenciler, ‘Bu dersi neden alıyorum?’ diye sormadan derslerini alacaklar.
Geleneksel öğrenci-öğretmen ilişkisi de bu sistemle değişecek. Öğrenciler sıralarında oturup öğretmenlerinin onlara soru sormasını beklemeyecek. Bunun yerine, problemleri oluşturdukları küçük gruplarda tartışacaklar.
Kollektif çalışmayı öğreten Finlandiya’nın yeni eğitim sistemi ile öğretmenlere büyük bir iş yüklenecek. Bu nedenle öğretmenlerin maaşlarında da artışlar olacak.
Değişimin 2020’ye kadar tamamlanması bekleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.