Güncel konuşmaların yapıldığı Meclis Genel Kurulu’nda CTP Milletvekili Birikim Özgür “Su Geçiş Dönemi Protokolü ve Ekonomik Program”la ilgili konuştu.
Birikim Özgür, çözüm isteyen bir devlet olarak federal çözüme hazırlanılması gerektiğini belirterek, Yıldırım’ın çözüme yaptığı vurguya dikkat çekti.
TC’nin her fırsatta çözümü ve hazırlıkları destekleyeceğini belirttiklerini anımsatan Özgür, imzalanan protokolün değil uygulanmasının önemli olduğunu söyleyen Başbakan Özgürgün’e destek belirtti.
Protokollerde yer alan reformlarla ilgili taahhütlerin yerine getirilmediğini ve bunun da güvensizlik yarattığını söyleyen Özgür, programda yer verilen bölgesel işbirliklerinin de çözüme katkı yapacağını ifade etti.
Su konusunda geçiş döneminde bile sorun çıktığını ihale ve yatırım noktasında daha farklı tartışmaların ortaya çıkacağını ifade eden Özgür, suyun fiyatı konusunda farklı sorular yöneltildiğini ancak cevap alınmadığını söyledi.
Fiyatta değişiklik yapılmaması durumunda niyetin belediyeleri batırmak olacağını söyleyen Özgür, CTP’nin de, kendisinin de bu fiyat belirleme ve geçiş döneminin olabildiğince kısa tutulması gerektiğine inandıklarını kaydetti.
Özgür, DSİ’nin fonksiyonunun olabildiğince kısa olması ve belirgin hatlarla çizilmesi gerektiğini söyledi.
Özgür, protokolde yer alan takvimlendirilmiş faaliyetlerin seçimden sonraya bırakılmasıyla ilgili söylemlerde bulunan Ersin Tatar’ı da eleştirerek, Kıbrıs Türkü’nün ayakta durması için yapılacak dönüşümün sonraki hükümete kalacağını belirtti.
Bütçe açığıyla ilgili belirlenen hedeflere de işaret eden Özgür, protokoldeki maddeler yerine getirilmezse reform destek ödeneğinin de alınamayacağını anımsattı.
Özgür, ekonomik programa CTP’nin de itiraz ettiği noktalar bulunduğunu ancak uygulanması halinde Kıbrıs Türkü’nün kazançlı çıkacağını belirtti.
TATAR
Özgür’ün söylemlerine cevap vermek için söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, bir TV programında ekonomik protokolün kendisini memnun ettiğini ancak bazı maddelerin hayata geçirilmesi için bir dizi çalışmaya gerek olduğunu söylediğini yineledi.
Limanlar, elektrik gibi konularında yapılacak çalışmaların seçimden önce tamamlanamayacağını ileri süren Tatar, Özkan Yorgancıoğlu’nun başlattığı çalışmaların da Talat’ın gelişiyle baltalandığını ve ülkenin 3 yıl kaybettiğini savundu.
Tatar, muhtemel CTP Genel Başkanı Erhürman’ın CTP’nin önceden onayladığı konularda bile farklı söylemler yaptığını ve sosyal medyayı iyi kullanan Erhürman’ın periyodik olarak “kendilerine laf çaktığını” söyledi.
Ersin Tatar, ülkenin genelinde niyet olursa bu hazırlıkların yapılabileceğini, gündemdeki kablo döşeme noktasında bile karar verilmesi gereken konular olduğunu anımsattı.
ÇAVUŞOĞLU: “10 BELEDİYE İMZALDI, 8’İ KARAR ALDI”
Tatar’ın ardından Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu söz alarak, su konusunda toplumu aydınlatmak istediğini belirtti.
Su konusundaki protokolü 10 belediyenin imzaladığını, 8 belediyenin de abonelik için karar aldığını ancak imza atmadığını anlatan Çavuşoğlu, suyun önceki hükümetin de en önemli konusu olduğunu ama yapılması gerekenlerle ilgili çalışma başlatılmadığını söyledi.
Çavuşoğlu, bu çalışmaların TC’ye duyulan güvenle yapılmadığını savunarak, hiçbir çalışma yapılmadığını gören TC’nin başına gelecekleri anlayarak isale hattını kendisinin yaptığını dile getirdi.
Geçiş dönemi protokolünü imzalama zorunluluğu olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, kurumsal yapıda devletin devamlılığını sürdürmek adına suya olan acil ihtiyacı da göz önünde bulundurarak görüşmeler yaparak fiyat belirlediklerini, ancak herkesin zaten bildikleri fiyat açılımını sormasına anlam veremediğini ifade etti.
Çavuşoğlu, geçmişte yapılan suyla ilgili tüzüklerde kullanılan fiyat belirleme tablolarıyla ilgili de ayrıntılı bilgi vererek, 2.3 TL olarak belirlenen fiyatın geçmişte yapılan fiyat belirleme yöntemlerinden çok farklı olmadığını söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.