KKTC'nin tanınmış ekmek üreticilerinden "Göçmenköy Şah Fırın"ın ambalajlı ekmeğinden "böcek çıktı" iddiası ülkede infiale yol açmıştı. Göçmenköy Şah Fırını'ndan yapılan açıklamada ise ekmeğin içinden çıkan şeyin böcek değil, "garacocco" olduğu vurgulandı. Böcek çıktığını iddia eden vatandaşın iki kez ekmek alıp ikisinde de içinde böyle bir maddenin bulunduğunu söylemesi ise, garacocco olma olasılığını arttırdı. Detay Gazetesi olarak, söz konusu olay sonrası kontrolsüzce gerçekleşen nüfus akımından ötürü yaşanan kültürel kaymaların doğurduğu bu tip olayların ortadan kalkması için böyle bir haber oluşturma gereksinimi duyduk.
Garacocco nedir?
Bahsi geçen "garacocco" Kıbrıs yemek kültüründe unlu mamüllerin çoğunun vazgeçilmez tadıdır. Garacocco aslında çörek otu demektir ve ismini de renginden almaktadır.
Garacocco kelimesine Kıbrıs şivesinde yemeğe konulan çörek otu dışında da rastlamak mümkündür. Örneğin "Gullirinin garacoccosu gurgurama gaçdı" şeklinde tekerlemelerde de kullanıldığı görülür. Tekerlemede geçen "gulluri", Fransızca kökenli yuvarlak, tekerlek şeklinde olan ya da küçük yuvarlak şeklinde çörek anlamını taşımaktadır. "Gurgura" ise, "boğaz" anlamını taşımaktadır. Yani tekerlemenin günümüz Türkiye Türkçesiyle anlamı, "Küçük yuvarlak çöreğimin çörek otu boğazıma kaçtı" şeklindedir.
İşte o görüntüler:
İlgili Haber:
Böcek çıktı denilen ekmekten meğer garacocco çıkmış
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.