Girne’nin Şirinevler bölgesinde hem mimari hem de yeni bir çevresel yapıya kavuşturulması amacıyla başlatılan projeye Girne Amerikan Üniversitesi’nden katkı sağlandı.
Şirinevler köyünün baştan aşağı yenileneceği proje Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), Girne Kaymakamlığı ve Dikmen Belediyesi işbirliğinde uygulamaya konuyor.
GAÜ Mimarlık, Tasarım, Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından projeleri oluşturulan çalışma halka sunuldu. Sunuma, Girne Kaymakamı, Dikmen Belediye Başkanı, GAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Hossein Sadri ve Şirinevler muhtarı ile köy halkı katıldı.GAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Hossein Sadri, Doç. Dr. Senem Zeybekoğlu Sadri, GAÜ Mimarlık öğrencileri, öğretim üyeleri Dr. Silvia Covarino ve Kenan Güvenç’in birlikte hazırladığı proje duvarlara asılarak sergilendi.
Proje çalışmasıyla ilgili olarak konuşan Doç. Dr. Senem Zeybekoğlu Sadri, projeyi anlatarak Şirinevler köyünün sadece fiziki ve mimari anlamda değil çevresine, tarımla ilgili sorunlarını, suyuna, sosyal yapısına bakarak bunların bütünleştiği bir tasarımı hayata geçirmek istediklerini dile belirterek, ‘perma kültür’ konseptine göre projeyi geliştirmeye çalıştıklarını vurguladı.
Projelerin Devamı Gelecek
Girne Amerikan Üniveristesi Rektör Yardımcısı ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Doç.Dr.Hossein Sadri , Mimarlık öğrencileri ile gerçekleştirdikleri bu projelerin devamını Kıbrıs genelinde sürdüreceklerini , akademisyenlerin bilgi ve birikimini öğrenciler ile uygulamalı olarak yararı olabilecek , ülkeye faydası dokunacak şekilde alt yapı olanakları ile uluslarası öğrenci vizyonu ve öğrencilerin pozitif enerjisinin çalışmalara yansıyacağının altını çizdi. Sadri aynı zamanda , Girne Amerikan Üniveristesi Rektörlüğü olarak da fakülteye ve öğrencilere çok güvenildiğini belirtetek , desteklerinin devam edeceğinin altını çizdi .
Çelebi’den GAÜ’ne teşekkür
Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi, Şirinevler köyünde İçişleri Bakanlığı, belediye ve GAÜ’nün işbirliğiyle proje başlatıldığını açıkladı. Projenin çok hızlı şekilde ilerlediğini söyleyen Çelebi, Şirinevler köyünün hizmeti hak ettiğini ve bugüne kadar uygulanan en güzel projenin köye uygulanacağını kaydetti. Çelebi, GAÜ’nün çalışmalarında çok hızlı hareket ettiğini, çok kısa süre içerisinde öğrencilerin proje hazırladıklarını belirtti. Projelerin hem Şirinevler, hem de Ağırdağ’da uygulanacağını, ardından projenin finansmanını sağlayarak harekete geçileceğini belirten Çelebi, Girne Kaymakamlığı’na ve GAÜ’ye teşekkür etti.
Envergil “GAÜ’nün katkısı büyük”
Girne Kaymakamı Mehmet Envergil de yaptığı açıklamada GAÜ’nün işbirliğiyle Şirinevler için bilimsel bir çalışma yapıldığını, büyük bir emek harcandığını, bilimle emeğin yoğrularak sergilenmesini gördüklerini söyledi. Kısa sürede güzel bir çalışma yapıldığını ve ilk etabın tamamlandığını aktaran Envergil, ikinci etapta bu ürünlerin daha gelişmiş şekilde görüleceğini ifade etti.
Sadri: “Perma kültür konsepti uygulanacak”
GAÜ Mimarlık, Tasarım, Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Senem Zeybekoğlu Sadri, çalışmanın 28 öğrencinin katkısıyla gerçekleştiğini, 6 hafta önce çalışmalara başladıklarını söyledi. 4-5 hafta önce köyü ziyaret ederek başladıklarını ve öğrenciler topladıkları bilgiler çerçevesinde projelerini geliştirdiklerini anlatan Sadri, ilk sunumlarını gerçekleştirdiklerini ve önlerinde 7 haftalık bir süre daha olduğunu dile getirdi. 7 hafta sonunda final çalışmalarını sunmak için yeniden köye gideceklerini aktaran Sadri, zaman zaman köy halkıyla görüşmek için ziyaretlerin süreceğini kaydetti. Mevsimsel değişimle birlikte gözlem de yapacaklarını aktaran Sadri, sürekli bir şekilde köyle irtibat halinde olacaklarını aktardı.
Proje çok amaçlı
Projenin çok amaçlı gerçekleşeceğini söyleyen Sadri, hem kentsel ölçek de hem de mimari ölçek de projenin yürütüleceğini söyledi. Senem Sadri, Şirinevler köyünün sadece fiziki ve mimari anlamda değil çevresine, tarımla ilgili sorunlarını, suyuna, sosyal yapısına bakarak bunların bütünleştiği bir tasarımı hayata geçirmek istediklerini dile getirdi. “Mimariyi sadece taş tuğla olarak görmeyip sosyal yapıyı da çevreyle doğayla ilişkisi bakımdan ele alan bir proje geliştirmek istiyoruz. Bu kapsamda ‘perma kültür’ denilen konsepte göre projeyi geliştirmeye çalıştıklarını vurgulayan Sadri, öğrencilerin projeleri çıktığı zaman perma kültür ilkeleri doğrultusunda bazı projeler ele alınacağını söyledi.
Çevreye zarar verilmeyecek
Senem Zeybekoğlu Sadri, “Perma kültür prensiplerine göre çevreye zarar vermeme, mümkün olduğunca bio-çeşitliliği sağlama, bütün canlı varlıkları eşit miktarda önemseme ve böyle bir çevresel girişim sağlamak çerçevesinde olacak. Şu aşamada öğrenciler daha çok araziyi anlama, örneği burada neler olup bitiyor, nasıl ürünler yetişiyor, kimler yaşıyor, erişim nasıl sağlanıyor, insanlar nelerle uğraşıyor, nasıl sorunlar yaşıyorlar gibi çalışmalar yaptılar. Bu aşamadan sonra da artık tasarımlarını geliştirecekler” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.