• BIST 9961.34
  • Altın 2965.752
  • Dolar 35.151
  • Euro 36.5037
  • Lefkoşa 6 °C
  • Mağusa 5 °C
  • Girne 9 °C
  • Güzelyurt 6 °C
  • İskele 5 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C

Gazeteciler Kitap Fuarında

Gazeteciler Kitap Fuarında

1377675704[1]Işık Kitabevi Fuarı’nda, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin düzenlediği “Hukuk ve Etik Bağlamında Medya” Paneli dün akşam gerçekleştirildi.

Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen) Genel Sekreteri Canan Onurer’in toplantı başkanlığını yaptığı panelde Medya Etik Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Gürdal Hüdaoğlu, Baro eski Başkanı Avukat Mustafa İnan ile Havadis Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Ekmekçi konuşma yaptı.

“GAZETECİLİK ARTIK PROFOSYONEL OLARAK YAPILIYOR”

Panelde ilk sözü alan Gürdal Hüdaoğlu, Kıbrıs Türk toplumunun dönüştüğünü, bu dönüşümden Kıbrıs Türk basının da etkilendiğini söyledi.

Hüdaoğlu, siyasal yanlı ve daha çok yoruma dayalı şekilde hazırlanan haberlerin eskide kaldığını dile getirerek, Kıbrıs Türk basının merkezine haberin yerleştiğini, gazeteciliğin uğraş olmaktan çıkıp profesyonel olarak yapıldığını belirtti.

Haber üretmenin önemine dikkat çeken Hüdaoğlu, modern toplumlarda haberin elzem bir ihtiyaç olduğunu, okuyucunun gündelik yaşamını buna göre organize ettiğini dile getirdi.

Okuyucuların medyayı sorgulamaya başladığından söz eden Gürdal Hüdaoğlu, “Okuyucular tarafsız olunmasını talep ediyor. Gazeteler artık kendi haline bırakılmıyor” dedi.

Sosyal ve ekonomik sürecin basında ticari ve siyasi abluka oluşturduğuna işaret eden Gürdal Hüdaoğlu, “Medyayı kullanan kurumların sayısı günden güne artıyor. Bu durum da medyayı zayıf düşürüyor” ifadesini kullandı.

Medyada bazı kurumlarla ilgili sürekli olumlu haberler çıktığını, olumsuzlukların perdelendiğini de dile getiren Hüdaoğlu, “Medyadaki etik sorunu gazetecilerin karakterlerinden değil, yapısal sorunlardan kaynaklanıyor” ifadesine yer verdi.

Medya patronlarının ticari yatırım yapan kimseler olduğunu dile getiren Hüdaoğlu, bu nedenle basında temsil edilen grupların sayısında azalma olduğunu söyledi.

“İNSANLARI KURTARACAK OLAN HUKUKTA YAPILACAK REFORMLARDIR”

Avukat Mustafa İnan, Kıbrıs Türk toplumundaki yasal boşluklar nedeniyle basın dahil olmak üzere her sektörde aksaklıklar yaşandığını, bunların ancak yasalardaki reformla giderilebileceğini dile getirdi.

Ülkedeki denetim eksikliğine dikkat çeken İnan, “Her şey yasalarla belirlenmelidir. İnsanları kurtaracak olan hukukta yapılacak reformlardır” dedi.

Ülkede 38 hâkimin ve binlerce dosyanın olduğuna işaret eden Mustafa İnan, davaların yıllarca sürüncemede kaldığını belirtti.

Basındaki etik konusuna dikkat çeken İnan, Zem ve Kadih davalarının kaldırıldığını anımsatarak, basında mağdur edilen kişilerin hukuk davası açıp tazminat talep edebileceğini ancak bu davaların en az 3-4 yıl sürdüğünü belirtti.

Basın İş Yasası’nın doyurucu hiçbir yanı olmadığını dile getiren İnan, basın mensuplarının geleceğinin medya patronlarına bağlı olduğunu ifade etti, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin bu konuya önem vermesini istedi.

Basın emekçilerinin uzun saatler çalışmasına rağmen emeklerinin karşılığını alamadığını dile getiren Mustafa İnan, medya patronlarının üzerinde ancak kolektif bir çalışma ile güç oluşturabileceğini ifade etti.

Bilişim Yasası’nın bir an önce geçirilmesi gerektiğini söyleyen Mustafa İnan, Türkiye’nin söz konusu yasaların geçirilmesi ve uygulanması konusunda Kuzey Kıbrıs’ın önünde olduğunu söyledi.

“BASIN BAZEN HUKUKUN SAĞLAYAMADIĞI ADALETİ SAĞLIYOR”

Havadis Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Ekmekçi de konuşmasında, medyaya haklı ve haksızı ayırmada büyük rol düştüğünü, basının bazen hukukun sağlayamadığı adaleti sağladığını dile getirdi.

Medyanın yasama, yürütme ve yargıdan sonraki 4’üncü kuvvet olarak kabul edildiğini anımsatan Ekmekçi, “Gazeteci ancak doğrudan ve haklıdan yana taraf olursa meslek toplumdaki önemine hizmet eder” dedi.

Parti ve patron gazeteciliğinin medyayı zehirlediğini dile getiren Hüseyin Ekmekçi, “Medya doğru ellerde olmadığında ve tetikçilik yaptığında hukuk çaresiz, bazı zamanlarda da umursuz kalabiliyor” dedi.

Ekmekçi, medya eliyle bilinçli şekilde mağdurlar yaratıldığını ve yargının bu konuda yaptırım gücü olmadığına dikkat çekti.

Okuyucuların interaktif olmasının basın kuruluşlarına katkısından söz eden Ekmekçi, gazetelerin yayın politikalarının okuyucuyla birlikte şekillendiğini vurguladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler