Gazimağusa Belediyesi, Din İşleri Başkanlığı ve Kıbrıs Eğitim Kültür ve Sanat Derneği ortaklığında “Geri dönmeyi asla düşünmediler” temasıyla Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında “Çanakkale geçilmez” isimli anma etkinliği düzenledi. Gazimağusa Belediyesi’nin yaptığı çalışmayla baştan sona yeniden düzenlediği Çanakkale Şehitliği Koruluğu’nda yapılan etkinliğe Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Gazimağusa Milletvekillleri Dursun Oğuz, Fikri Ataoğlu, Arif Albayrak, Ersan Saner, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ile sivil toplum örgütleri ve halk katıldı. Çanakkale Şehitliği’ndeki resmi törenin ardından yapılan etkinlikte şehitlerin devletin varlığı için manevi önemine dikkat çekilerek dualar okundu. Anma etkinliğinde, Gazimağusa Müftüsü Mustafa Küçük ve Kıbrıs Eğitim Kültür ve Sanat Derneği’ni temsilen Ahmet sait Varol birer konuşma yaparken, Gazimağusa Hz. Ebubekir Camii İmam hatibi Hakan Moral, Selimiye Camii İmam hatibi Mesut Çetmi Ve Beryarmudu Camii İmamı Müsamettin Çayıroğlu dua okudu.
Gazimağusa Müftüsü Mustafa Küçük konuşmasında, şehitlerin manevi huzurunda toplanmanın gururunu yaşadıklarını, vatanın düşman çizmesinin altında ezilmemesi için şehitlerin fedakarca mücadele ettiğini, Çanakkale Savaşı’nda Seyit Onbaşı’nın kendisine gazilik maaşı bağlanmasını kabul etmemesinin bunun en büyük örneği olduğunu söyledi. Çanakkale ruhunun Yemen’de 5 bin askerin şehit düşmesinde ve 1974 Mutlu barış Harekâtı’nda da var olduğunu söyleyen Küçük, devletlerin manevi değerleri ile ayakta durduklarını, 100 yıldır milli ve manevi değerlere sahip çıktıklarını söyledi. Gazimağusa Kaymakamı ve Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’e teşekkür eden Gazimağusa Müftüsü Küçük, Belediye Başkanı İsmail Arter’in Çanakkale Şehitliği’ni hak ettiği noktaya getirdiğini, yeni dönemde sivil toplumun da katılımıyla daha güzel işlere imza atılacağını söylediğini hatırlattı.
Kıbrıs Eğitim Kültür ve Sanat Derneği’ni temsilen konuşan Ahmet Sait Varol da Gelibolu’da Türk ordusuna karşı İngiliz cephesinde olmak zorunda olan Katırcı Ahmet’in hikayesini anlatarak, savaşmayı reddeden Ahmet’in destansı bir kahraman olduğunu, Katırcı Ahmet’in 1922 yılında Türk Ordusu’nun Yunanlıları denize döktüğü savaşta yer aldığını ve bu gururu yaşadığını söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.