MİLYONLARCA EURO BOŞA ATILIYOR
Avrupa Birliği finansmanları ile milyonlarca euro harcanarak ülkemizdeki kültürel mirasların korunması sağlanmaya çalışılırken ne acıdır ki tadilatı yapılan eserleri bile korumaktan aciz olcuğumuz bir kez daha gün yüzüne çıktı. Dünyanın önemli kültür hazinelerinden olan Mağusa Surları’nda yaşanan tahribat yeniden objektiflere yansıdı. Yalnızca Mağusa Otello Kalesi için 1 Milyon Euro’ya yakın para harcanarak tadilat yapıldığı bir dönemde, tadilatı yapılan duvarların arka tarafındaki tahribat yürekleri burkuyor.
OTORİTE BOŞLUĞU SÜRÜYOR
Mağusa Limanı’nda otorite boşluğu, Eski Eserler Dairesi, Çevre Koruma Dairesi ve Mağusa Liman İdaresi’nin bir yandan göz göre göre eski eserlere zarar verilmesine ses çıkaramadığı ve gerekli yaptırımları uygulayamadığı yeniden objektiflere yansıdı. Tarihi eserlere yaşatılan tahribatın yanı sıra hem görüntü, hem de çevre kirliliği yaratan sivillerin tekne tamiratları ülkedeki başıboşluğu yeniden gözler önüne serdi.
Barışcan ŞEKERCİ
Dünyanın önemli kültür miraslarından olan Mağusa Kalesi’nde sorumsuzluk ve yıkım eski eserlerde çok büyük tahribatlar yaratmaya devam ediyor. Yaklaşık bir milyon Euro harcamayla tadil edilen Othello Kalesi bir yandan ülkeye kazandırılmaya çalışırken, Detay Gazetesi'nin yaptığı tespite göre duvarın diğer yanında ise tahribat her geçen gün büyüyor.
BİR YANDAN FİNSMAN ARARKEN KORUYAMIYORUZ
Kıbrıs’taki tarihi ve kültürel mirasların tamiri için çok ciddi finans arayışlarında uzmanlar yoğun çalışmalar yaparken ve fon bularak eski eserleri ülkeye kazandırmaya uğraş verirken sorumsuzluk ülkeye büyük zararlar veriyor. Finansman zorlukları nedeni ile bir yandan zaman ile tahribata uğrayan birçok eski eserin tamiratı ertelenmek zorunda kalırken ne acıdır ki tamir olanları bile korumakta başarısız olduğumuz Mağusa’da yeniden ortaya çıktı
1 MİLYON EURO HARCANDI AMA…
2014 yılında tadilat çalışmaları başlayan Othello Kalesi’nin Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Avrupa Birliği finansmanıyla gerçekleştirilen tadilatı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ekipleri tarafından titizlikle yapıldı. Oysa kale duvarlarının liman tarafındaki başıboşluk ve otoritesizlik ise hem tarihi eserlere zarar verilmesine neden oluyor, hem de bir kültür mirasının yok olmasına.
Detay gazetesi'nin elde ettiği bilgiye göre tadilat için yaklaşık 1 milyon Euro para harcanmasına karşın bir yandan tadilat, diğer yandan ise tahribat yapıldığı göze çarpıyor.
LİMAN’DA BAŞIBOŞLUK
Mağusa Surları’nın, liman bölümünde, karada bulunan tekneler hem çok büyük bir çevre kirliliği, görüntü kirliliği ve tahribata neden oluyor. Tamir amacı ile teknelerin adeta tarihi bir hazine konumunda olan sur duvarlara dayanması Eski Eserler Dairesi, Çevre Koruma Dairesi tarafından gerekli yaptırımlarım yerine getirilmediğini gözler önüne seriyor. Öte yandan Liman Başkanlığı’nın yıllardan bu yana konuya duyarsız kaldığı göze çarpıyor.
Teknelerin tamiri için sur duvarlarından destek aldığı, yapılan bu sorumsuz çalışmaların ise sur duvarlarında ciddi tahribat yaratmasına neden olduğu göze çarpıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.