Güzelyurt hattındaki patlak ve sorunlardan dolayı Gazimağusa’ya bir ayı aşkın bir süredir su verilemiyor. KKTC SU İşleri Dairesi’nin Lefkoşa-Gazimağusa arasında büyük sanayi bölgesindeki su hattının 400 metrelik kısmında yapacağı tamirat çalışmalarının hafta sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor. Uzun süreden beridir Gazimağusa’ya gelen suyun tamamen kesik olması büyük sıkıntıya neden oluyor. Güzelyurt hattıyla birlikte kente su sağlayan 2. büyük su kaynağı olan belediyeye ait deniz suyu arıtma tesisinden şehrin ihtiyacının yüzde 50’si oranında su sağlanıyor ve bölgelere dönüşümlü olarak su veriliyor.
Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter yaptığı açıklamada, bir ayı aşkın bir süredir şehre su gelmediği için büyük su sıkıntısı yaşandığını, bu durumun tüm kuzey Kıbrıs’ta da aynı olduğunu ifade ederek, “ Türkiye’den gelen su bizim için çok önemlidir bu sıkıntıdan kurtulacağız ama zamanında yapılamayan çalışmalardan dolayı su hazır hale gelemedi.“dedi.
Arter, Türkiye’den gelen su konusunun hem teknik hem idari anlamda hazır hale gelmediğini, konunun Ağustos ayı başında netleşmesinin öngörüldüğünü, bu süreç devam ederken susuzluk yaşandığını, Güzelyurt’tan Gazimağusa’ya gelen su miktarının sıfır noktasında olduğunu belirtti.
Şehrin ihtiyacının yarısının denizden su arıtmadan karşılandığını, kuyulardan su sağlandığını ancak günlük 5 bin ton açıkları olduğunu, bölgelere 4-5 günde bir dönüşümlü su verebildiklerini ve bu yüzden su tasarrufu çağrısı yaptıklarını söyledi.
Güzelyurt’tan su gelmemesinin nedeninin suyun azalmasının yanında Lefkoşa bölgesindeki büyük arızadan kaynaklandığını ifade ederek, devlet su işleri ile yaptıkları görüşmelerde arızanın hafta sonuna doğru düzelebileceğinin bilgisini aldıklarını ifade ederek, “bu bilgileri halkımızla paylaşmak istedim. Belediyenin depolarında su vardır ve belediye bunu iyi dağıtamıyor diye bir durum yoktur. Depolarımız boştur. Denizden arıttığımız suyu düzenli dağıtıyoruz” diye konuştu.
Belediye Başkanı Arter, “umarım ve dilerim ki, hafta sonundan itibaren su düzene girmeye başlar ve rahatlarız. Ondan sonra Türkiye’den gelen suyun bir disiplin içinde dağıtılması sağlandıktan sonra su sıkıntısı kalmayacaktır.” diyen Arter, suyun fiyatının tartışıldığını, Mağusa’nın fiyatla ilgili şansının olmadığını, olmayan bir suyun konuşulduğunu, fiyat konusundan daha önemli olanın Gazimağusa’ya yeterli, sağlıklı basınçlı suyun verilmesi olduğunu söyledi.
Arter, Tarım Bakanlığı’nın suyun fiyatı konusunda mesai harcadığını, Bakan Çavuşoğlu’nun da fiyatın kabul edilebilir olması için çalışmaları olduğunu ifade ederek, halka susuzluk yaşatmamak için Ağustos ayına kadar olan süreyi nasıl getireceklerinin önemli olduğunu, sudaki durumun düzelene kadar suyun daha ihtiyatlı kullanılması çağrısı yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.