Bir gün sosyal medyada Öntaç Düzgün şu paylaşımı yapmıştı ,
‘aksa'nın yüksek kükürtlü yakıt ithalatı yasağına rağmen, ithalat yaptığı ve ülkeye girişinin engellendiği açıklandı. buna karşılık aksa, başka yakıtının olmadığı gerekçesi ile üretimi durduracağı, dolayısı ile elektrik kesintileri olacağı anlaşıldı. Elektrik kurumu bu bilgiyi doğruladı. bu kadar sorumsuz ve başına buyruk bir kuruluşun yönetimine "kamu yararı" gerekçesi ile el konulmasını ve çalıştırılmasını öneriyorum. Bunların niyetleri herkesi delirtmektir’’.
Ben de siz neden yapmadınız diye eleştirmiştim. Bana ilginç bir yanıtlar vermişti.
Arif bey, siz özelleştirme yanlısı olarak KIBTEK'in de özelleşmesini savunurken biz, dediğiniz dönemde halktan toplanan 2'şer kuruşlarla 5 adet 15 megavatlık santraller almıştık. Daha başka yatırım yapabilecek gücümüz yoktu. İlginize teşekkürler.
Türkiye o santrallerin alımına hiçbir katkı yapmadı. Üstelik dönemin enerji bakanı AKSA'nın uçağı ile ve AKSA'cılarla bir pazar günü, günübirlik Kıbrıs’a gelerek dönemin başbakanı (Ferdi Sabit) ve dönemin maliye bakanı (Ahmet Uzun) ile Başbakanlıkta bir toplantı yaptılar ve KIBTEK'in AKSA'ya devrini talep ettiler. Reddedildiler ve yeni santral alımına böyle karar verildi. Paranın dörtte üçü 2 kuruşlardan dörtte biri de iç borçlanma yolu ile elde edildi. Aksini iddia ederseniz ispat etmeniz lazım
Benimle dalga geçtiğinize karar verdim. Yukarıda yazdım neden hala soruyorsunuz?
2006 - 09 hükümet döneminde enerji açığı ile karşılaşıldı. Çünkü, daha önceki hükümetler döneminde (Derviş Eroğlu dönemlerinde hiç bir yatırım yapılmadığı için) yatırım yapılması gerekirdi. KKTC'nin parası olmadığı için faturalara kilovat saat başına 2 kuruş ek ücret konarak 5 adet 15 megavatlık santraller alındı. Ekstra açık olduğu için de aksa ile olan sözleşme uzatıldı. Başka ne öğrenmek istersiniz?
Çünkü 1- toplumun daha büyük yatırım yapacak mali gücü yok. 2- Türkiye "yatırım yapmayın ben para vermem" diyor 3- maalesef hala daha AKSA'nın elektriğine ihtiyacımız var. ve 4- ortada bir sözleşme var.
Bu açıklamadan sonra bir cevap yazıp tartışmayı başka zeminlere kaydırmak istemedim, Fakat bu konuda bu kadar hassas olan Öntaç beyin 07.10.2016 tarihinde Köşemde yayınlanan Sayıştay raporunun sonuç kısmını okuduktan sonra da ayni hassasiyeti göstermesini beklerdim.
‘’Tarih : 27.05.2010 Sayı : MD.2/2010- EÇ.3/2010. KKTC Elektrik Kurumu'nun Dizel Jeneratör Santral Projesi ihalesine İlişkin Rapor.
Bu denetim raporuna göre Santral ihalesini kazanan firma ile sözleşme imzalanıyor.Ancak bu firma sözleşme imzaladığı halde kati teminat mektubunu sağlayamıyor.Bakanlar kurulu imzalanan sözleşmeyi iptal edip bir başka firmadan alım yapmaya karar veriyor.( Bakanlar Kurulu tarafından 08.03.2006 tarih ve S-567-2006 sayılı karar )Bakanlar kurulu bu kararla ‘’ Teklif İsteme Şartnamesi’nin 20. maddesine ve Devlet İhale Tüzüğü’nün 37(1) maddesine istinaden geçici teminat mektubunu gelir olarak kaydetmesi gerekirken yapmadığı, bunun yanında Teklif İsteme Şartnamesi’nin 20. maddesindeki hükmü, ihale değerlendirmesinde ikinci veya üçüncü teklif sahibini sözleşme görüşmelerine çağırmayarak ihlal ettiği saptanmıştır.’’ Elektrik Kurumu’nun Merkezi İhale Komisyonu vasıtasıyla çıktığı “Dizel Santral Yapımı Projesi”ne ilişkin uluslararası ihalenin iptalinde, geçici teminat mektubunu Teklif İsteme Şartnamesi’nin 20. maddesine ve Devlet İhale Tüzüğü’nün 37(1) maddesine istinaden gelir olarak kaydetmesi gerekirken bu sorumluluğunu yerine getirmeyen. Merkezi İhale Komisyonunun, ayrıca Teklif İsteme Şartnamesinin 23. maddesine dayandırılarak sözleşme akdinin iptal edilmesinden Elektrik Kurumunu sorumlu tutan Yönetim Kurulu’nun ve bu kararı onaylayarak ihalenin iptalini sağlayan Bakanlar Kurulu’nun sorumluluğu bulunduğu sonucuna varılmıştır.’’
Beni özelleştirme yanlısı ilan eden Öntaç bey acaba şu ismini açıklamadığım şirketin kim olduğunu neden açıklama zahmetinde bulunmadı.
Ona kendileri döneminde sağlanan bu kıyağı açıklasa hangimizin özelleştirme yanlısı olacağı açıktır.
Düşünün’’ bu şirketin geçici teminatı İhale yasasına göre Devlete gelir olarak kaydedilmesi gerekirken ‘’Bir buçuk milyon dolar’’.bu iade ediliyor. Bunun dışında Elektrik santralı kurma yetkisi ve dönüşü olmayan garantili alım sözleşmesi imzalanıyor.
Hangimiz özelleştirme yanlısıymışız? Ben mi?
Eğer bu Sayıştay raporunun doğruluğuna inanmıyorsanız top sizde.Rapor Meclistedir.Başkan komisyona aktarsın orada her şey aklansın..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.