Meriç Güzelleştirme ve Kalkınma Derneği, “1. Sokak Oyunları Şenliği” ile geçmişin sokak oyunları olan ip atlama, yakan top, torba oyunu, halat çekme, topaç döndürme, sandalye kapmaca ve sek sek gibi oyunları yeni nesil ile buluşturdu.
7 Temmuz Perşembe akşamı, saat 20:00’da Meriç Çocuk Parkı’nda gerçekleşen “1. Sokak Oyunları Şenliği”nde, 7’den 70’e tüm köylüler eski sokak oyunlarını oynadılar. Ailelerin de katıldığı oyunlarda yetişkinler nostalji yaşayarak eğlenirken, çocuklar ise birçok oyun ile yeni tanışmanın mutluluğunu yaşadılar.
Meriç’te henüz yeni bir oluşum olan ve hem köyü kalkındırıp güzelleştirmeyi, hem halkı kaynaştırmayı ve birliktelik yaratmayı, hem de sosyal hayatı canlandırmayı hedefleyen Meriç Güzelleştirme ve Kalkınma Derneği (MGKD), ilk organizasyonu olan “1. Sokak Oyunları Şenliği” ile köylüden tam not aldı.
MGKD Başkanı Fahri Arabacıoğlu, dernek olarak “1. Sokak Oyunları Şenliği” ile neler yapabileceklerini görmek istediklerini belirtirken, ileriye dönük olarak da çalışmalarına devam ettiklerini kaydetti.
Fahri Arabacıoğlu ile derneğin oluşumunu, işleyişini ve hedefleri ile ilgili soruları yanıtladı.
Dernek ne zaman ve ne amaçla kuruldu?
Derneğimize, 2015 Ağustos ayı içerisinde gençlerden oluşan bir toplulukla, yolların ve çevrenin kirliliği ile ilgili bir sohbet neticesinde kurulma kararı verilmiş, fakat resmi olarak 09.03.2016 tarihinde kurulmuştur. Öncelikli kurulma hedefi sosyal akiviteler olan derneğimiz zaman içerisinde olgunlaşarak kendisine daha büyük hedefler koymuştur.
Dernek olarak bugüne kadar neler yaptınız ve neler yapmayı planlıyorsunuz?
Geçen yıl yaz sonu içerisinde, çocuk parkı ve sinema alanı ile birlikte Ercan Havaalanı’na kadar olan anayolun temizlikleri yapılarak ilk adımlar atıldı. İlk resmi faaliyetimiz ise 07.07.2016’da düzenlediğimiz “Sokak Oyunları Şenliği” oldu. Devamında ise Meriç halkının daha sık paylaşımlarda bulunabileceği ve kaynaşabileceği yemekli organizasyonlar, tombala geceleri ve folklör gösterileri düzenleme gibi planlarımız var.
Uzun vadede sosyal organizasyonlar dışında köye kalıcı tesisler ve projeler yapma planlarımız var. Tabi ki bu projelerin hayata geçebilmesi için köylülerimizin maddi ve manevi katılımları bizlerin hedefe yürümemizde belirleyici unsur olacak.
Dernek oluşumunuz nasıl? Dernekte kimler görev alıyor?
Kurullarımız oluşurken her kesime hitap edebilecek saygın ve sevilen kişilerden harika bir ekip oluşturduk. Toplam 15 kişiden oluşan yönetim, disiplin ve denetleme kurullarımız Kaymakamlık, Değirmenlik Belediyesi ve Muhtarlığımızla birlikte hareket ederek, birçok kurum ve kuruluşa örnek olabilecek nitelikte, saygı ve sevgi çerçevesinde hareket etmektedir.
Derneğin oluşumu ve varlığı aynı köyde yaşayan fakat kaynaşamayan insanları biraraya getirebilecek mi?
Kesinlikle! Daha önce de belirttiğim gibi öncelikli ve ilk hedefimiz sasyalleşme, dolayısıyla insanların birbirleriyle olan diyalogları ve paylaşımlarının artması olacak. Bizler inanıyoruz ki; köylülerimiz arasındaki kırılganlık ve küskünlükler zaman içerisinde azalacak ve birbirlerine daha sıcak, daha samimi yaklaşan bir köy halkı haline gelinecektir.
Dernek olarak ileriye dönük hedefleriniz neler?
Öncelikli hedeflerimiz arasında köyümüzü daha yaşanabilir bir hale getirmek, cami, okul, sinema, oyun parkı gibi ortak kullanım alanlarının bakımı ve korunması vardır. Bunların yanında sosyal ve kültürel faaliyetlerin gelişmesi adına lokal açmak, üyelerimiz arasındaki diyalogların geliştirilmesi adına konser, balo, tiyatro, sergi ve spor aktiviteleri düzenlemeyi hedefliyoruz.
Değirmenlik Belediyesi Gazetesi’ne de bu konudaki fikirlerimizi daha geniş kitlelere yaymamız adına gösterdiğiniz ilgiye teşekkür eder, MGKD adına saygılarımızı sunarız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.