Genel anestezi, ağrısız işlem yapılmasını sağlayan ilaç uygulamalarını içermektedir. Yapılan araştırmalara göre genel anestezide ölüm riskinin düşük olmasına rağmen, ameliyat olacak kişilerin %30’u, ameliyattan çok genel anesteziden korkmaktadır.
Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı’ndan Yrd. Doç. Dr. Saliha Feyza Yaycı, genel anestezi altında hasta, bilinci kapalı, konuşamaz, hareket edemez, uyaranlara yanıt veremez durumda olduğundan, gelişmiş toplumlarda bile birçok insan genel anesteziyi yanlış bir inançla geçici bir ölümle eş değer görmektedir. Anestezi ölüm riski açısından değerlendirildiğinde sonuç 10.000 (on bin) anestezi uygulamasında bir ölüm olarak saptanmıştır. Bu oran normal seyreden bir gebelik sürecinde gerçekleşebilecek ölüm olasılığına çok yakındır dedi.
Önemli Sorunlar Dışında Anestezi Güvenli
Yrd. Doç. Dr. Yaycı, genel anestezinin risk oranını “Ameliyat ne kadar büyükse ya da hastanın diğer hastalıkları ne kadar ciddi ve fazlaysa ölüm riski o oranda artar. Çok nadirde olsa anestezinin ölümcül olabileceği durumlar; şiddetli aort darlığı, ağır koroner arter hastalığı ve şok gibi dolaşım yetersizliği durumlarıdır. Bunun dışında ortaya çıkabilecek sorunların çoğu (solunum yollarının güvenliğinin başarısız entübasyon nedeniyle sağlanamaması, alerjik reaksiyonlar, yanlış ilaç ve kan uygulaması vb.) önlenebilir veya yeterli donanımla üstesinden gelinebilir sorunlardır şeklinde açıkladı.
Modern anestezi uygulaması sırasında birçok değişken anestezi ekibi tarafından takip edilmekte olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Yaycı, "Bu parametreler arasında dolaşımın yeterliliği, organ ve dokuların oksijenlenmesi, kalbin hız ve ritmi, hastanın soluduğu oksijen ve anestezi gazlarının konsantrasyonu, hastanın uyku derinliği, ağrıyı algılama seviyesi, kaybettiği sıvı ve kan miktarı yer almakta olduğunu vurgulayarak,standartlara uygun bir anestezi uygulaması sırasında hasta güvendedir.” dedi.
Anestezi Uygulayan Kurumlar Standartlara Uygun Olmalı
YDÜ Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı’ndan Yrd. Doç. Dr. Saliha Feyza Yaycı ,Anestezi uygulayan kurumların standartları Helsinki Bildirgesi’ne göre düzenlenmekte olduğunun altını çizerek, bu bildiriye göre hastalara cerrahi anestezi bakımı sağlayan bütün kurumlar, ameliyathane ve derlenme alanlarında minimum monitörizasyon standartlarına uymalıdır. Bu kurumlar; cihaz ve ilaçların kontrolü, operasyon öncesi değerlendirme ve hazırlık, enjektörlerin etiketlenmesi, zor/başarısız entübasyon, anafilaksi, enfeksiyon kontrolü, ağrı kontrolü gibi alanlarda gerekli olanaklara sahip olmalıdır. Hastalar anestezi konusunda bilinçli ve talepkar olmalıdır. Anestezi hekimlerinin de standartlar konusunda titiz olmasının önemli unsurlar olduğunu vurguladı.
En basit işlemden bile önce anestezi hekimi tarafından muayene olunmalı diyen Yaycı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, astım, guatr gibi diğer hastalıkların tedavisi düzenlenmeli, laboratuvar testleri yapılmalıdır. Ameliyatın yapılacağı kurumda monitörizasyon imkanlarının (tansiyon, kalp hızı, oksijen saturasyonu, soluk sonu karbondioksit basıncının takibi) mevcut olması ameliyat olacak hastanın en temel haklarıdır, hastalar bu imkanların olduğu merkezleri tercih etmelidir dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.