• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 10 °C
  • Mağusa 9 °C
  • Girne 12 °C
  • Güzelyurt 9 °C
  • İskele 9 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 0 °C

Geniş tabanlı hükümet kurulmalı

Geniş tabanlı hükümet kurulmalı

“İŞ İNSANLAR ÜMİTSİZ”

Ülkedeki yatırımcı iş insanlarının ülke geleceğine ümitli bakamadıkları ve siyasetten ciddi şekilde olumsuz etkilendikleri belirtiliyor. İstikrarlı bir hükümete ihtiyaç duyulduğu, bunun da geniş tabanlı bir hükümetle mümkün olabileceği üzerinde duruluyor.

 “GENİŞ TABANLI BİR HÜKÜMETE İHTİYAÇ VAR”

Detay Gazetesi’ne konuşan Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) Başkanı Metin Şadi, başta iş dünyası olmak üzere, Kıbrıs Türk tarafının olası bir çözümü arzu ettiği halde, buna hazır olmadığını vurguladı ve çözüm sonrasına hazır bir Kuzey Kıbrıs için geniş tabanlı bir hükümet modeline ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

Rana SARRO

Ülkedeki yatırımcı iş insanlarının ülke geleceğine ümitli bakamadıkları ve siyasetten ciddi şekilde olumsuz etkilendikleri belirtiliyor. İstikrarlı bir hükümete ihtiyaç duyulduğu, bunun da  geniş tabanlı bir hükümetle mümkün olabileceği üzerinde duruluyor.

Kıbrıs’ta gündemde olan çözüm sürecine de işaret edilerek, şuan ki hükümet yapısıyla bir çözüme gidilemeyeceği düşünülüyor.

Detay Gazetesi’ne konuşan Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) Başkanı Metin Şadi, başta iş dünyası olmak üzere, Kıbrıs Türk tarafının olası bir çözümü arzu ettiği halde, buna hazır olmadığını vurguladı.

Şadi, Meclis’te bekleyen yasaların çıkarılması, çözüme hazır bir Kıbrıs Türk tarafının önünün açılması için, ülkedeki yapının bir an evvel daha iyi bir şekle dönüştürülebilmesi için, bugüne kadar yapılmamış işleri yaptıracak geniş tabanlı bir hükümet modeline ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

Ülkenin, çözüm sonrasına hazırlanmaması halinde, bundan başta Kıbrıs Türk halkının zarar göreceği konusunda uyarılarda bulunan Şadi, Kıbrıs Türk tarafının olası bir anlaşmada en küçük paydaş olacağına dikkati çekti.

“İSTİKRARLI BİR HÜKÜMETE İHTİYAÇ VAR”

Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) Başkanı Metin Şadi, iş adamlarının ülkenin geleceğine ümitli bakamadığını belirtti ve iş adamlarının siyasetten ciddi şekilde olumsuz etkilendiğini söyledi. Şadi, “siyaset bu ülkede aileleri ve çözümü dahi etkiliyor” dedi. Dolayısıyla istikrarlı bir hükümete ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Şadi, “istikrarlı bir hükümet de, Meclis’teki geniş tabanlı bir hükümetten çıkar” dedi.

“BU HÜKÜMET YAPISIYLA ÇÖZÜME GİDİLEMEZ”

Kıbrıs’ta son 40 yılın akıllıca kullanılmadığını ve yapılan hatalarla devam edilemeyeceğini kaydeden Metin Şadi, şuan ki hükümet yapısıyla bir çözüme gidilemeyeceğini vurguladı.

Kıbrıs’ta bir çözüm sürecinin gündemde olduğunu ve sivil toplum örgütlerine bu konuda görevler düştüğünü de hatırlatan Metin Şadi, sivil toplum örgütlerinin, çözümü getirecek olan kişilere destek ve çözüm yönünde atılacak tüm adımları desteklemenin yanı sıra, Kıbrıs’ın Kuzeyi’ni çözüme ve çözüm sonrasına hazırlamak gibi görevleri üstlenmesi gerektiğini kaydetti.

“GENİŞ TABANLI BİR HÜKÜMET MODELİ”

Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra İşadamları Derneği’nin, geniş tabanlı hükümetin oluşması gerektiği yönünde bir takım bildiriler yayınladığını anımsatan Metin Şadi, halkın bugüne kadar ertelenmiş olan problemlerinin Meclis’te çözülerek, Kıbrıs Türk halkının önünün açılması gerektiğini söyledi. İŞAD olarak başlıca taleplerinin, ülkedeki yapının bir an evvel daha iyi bir şekle dönüştürülebilmesi için, bugüne kadar yapılmamış işleri yaptıracak bir hükümet modeli olduğunu vurguladı. İŞAD’ın geniş tabanlı bir hükümet modeli talebi olduğunu belirte İn Şadi, “geniş tabanlı bir hükümet halkın birikmiş olan tüm sorunlarını çözebilecek nitelikte olur. Çünkü zayıf koalisyon hükümetlerinin ayakta kalabilmesi için, büyük katılımlı bir hükümetin, bilhassa teknokratlarla oluşması lazım. Meclis yasaları yapar, teknokrat hükümet de bu yasaları uygulattırır” diye açıkladı.

“ÇÖZÜM SONRASINA HAZIRLAYACAK GENİŞ TABANLI HÜKÜMET”

Şadi, İŞAD’ın esas gönlünde yatanın başkanlık sistemi olduğunu da belirtti. Oluşması beklenen bu geniş tabanlı bir hükümet modelinin esas görevinin; Kıbrıs’ı çözüm sonrasına hazırlamak ve yeni dönemde ülkeyi seçime hazırlama görevinin olması gerektiğini vurgulayan Şadi, “Meclis’in görevi yasamadır. Yürütmeyi uzmanlar yapar. Bizim istediğimiz budur” dedi.

“İŞ DÜNYASI ÇÖZÜME HAZIR DEĞİL”

Kıbrıs Türk tarafının toparlanmaması halinde, olası bir anlaşmada en küçük paydaş olacağını söyleyen Şadi, “Türkiye burada her şeyi kapacak” dedi. İş dünyasının olası bir çözümü çok arzu ettiği halde, buna hazır olmadığını vurgulayan Metin Şadi, Meclis’te bekleyen yasaların çıkmaması ve iş adamlarının önünün açılabileceği sistemlerin kurulmaması halinde, Kıbrıs Türk tarafının 2004 yılından beri bu sistemin içerisinde kendilerini adapte eden Rum tarafı karşısında şansı olmayacağına dikkat çekti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler