Oda Başkanı Merter Refikoğlu yazılı açıklamasında, bu kapsamda İyi İdare Yasası ve İmar Yasası’ndaki maddelere dikkat çekti.
Refikoğlu, İyi İdare Yasası (27-2013) 7. Madde 1. fıkrasında yer alan Tarafsızlık İlkesi'nde düzenlenen "İdare, eylem ve işlemlerinde tarafsız ve nesnel davranma yükümlülüğü altındadır" ifadesine atıf yaptı, Zeyko bölgesinde yer alan bir otelin inşaasının Kahverengi Bölge’den Mavi Bölge’ye dönüştürülmesinin söz konusu maddeye aykırı olduğunu belirtti.
İyi İdare Yasası’nın 11. Madde 1. fıkrasında düzenlenen ve Katılımcılık İlkesi'ni tanımlayan "İdare, özel kişilere, hak ve çıkarlarını etkileyen idari işlemlerin hazırlığına ve uygulanmasının denetlenmesine uygun araçlarla katılma olanağı tanır" ifadesine de atıf yapan Refikoğlu, Şehir Planlama Dairesi’nin özel kişilerin hak ve çıkarlarını etkileyen idari işlemlerin hazırlığına, uygulanmasına ve denetlenmesine uygun araçlarla katılma olanağı tanımayarak bu maddeyi de ihlal ettiğini anlattı.
Aynı yasanın 13. madde 1. fıkrasında düzenlenen "İdare açıklık ilkesine uygun faaliyette bulunur" kuralının da dikkate alınmadığını belirten Merter, Girne 2. Bölge Emirnamesi değişikliği ile ilgili açık ve şeffaf bir süreç yerine ilgili daire personelinin bile bilmediği bir süreç yaratıldığını ifade etti. Refikoğlu, ilgili yerel yönetim ve bölgede yaşayan halk ile önceden herhangi bir görüş paylaşılmadığını da kaydetti.
Refikoğlu, İmar Yasası (55/89) 38. Madde 1. fıkrasında yer alan "Bu Yasa altında tanımlanan her türlü plan, yasada öngörüldüğü şekilde Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası’na kayıtlı şehir plancıları ve/veya şehir plancılarının gözetim ve denetiminde şehir plancılarının da yer alacağı teknik planlama ekibince hazırlanır" ibaresinin aksine, Girne 2. Bölge Emirnamesi değişikliği sürecinde herhangi bir şehir plancısının olmadığının gözlendiğini de belirtti.
Refikoğlu, şunları kaydetti:
“Leymosun Kültür Evi’nde yapılan toplantıda Şehir Planlama Dairesi personeli arasında odamıza kayıtlı herhangi bir şehir plancısı bulunmadığı gözlemlenmiştir.
Diğer önemli konu ise Girne Çatalköy İmar Planı çalışmaları resmiyet kazanmış ve Haziran 2015 tarihinden itibaren Şehir Planlama Dairesi bünyesinde bulunan planlama ekibi tarafından ilgili plan hazırlanma sürecine resmi olarak girmiştir.
Bu kapsamda ilgili planı etkileyecek bir emirname değişikliği ilgili plan personeli tarafından halka duyrulmamıştır.
Ayrıca plan çalışmaları sırasında emirname değişikliği Girne Çatalköy İmar Planı’nın yapım süreci sekteye uğrayacaktır. İmar Yasasında belirlenen planlama süreci içerisinde ‘Genel İmar Emri’ veya ‘Özel İmar Emri’ uygulaması ilgili plan sürecinde bilimsel doğrulara oturtularak gelecekteki planı etkilemeyecek şekilde olması gerekmektedir.
Son olarak Girne 2. Bölge Emirnamesi Değişikliği kapsamında öngörülen değişiklik veya düzenlemelerin Alsancak Belediyesi, Girne Belediyesi ve Çatalköy Belediyesi tarafından resmi olarak incelenmediği yapılan toplantıda ortaya çıkmıştır.
Herhangi bir görüş alınması gerçekleştirilmemiştir. Resmi olarak bir yazışma mevcut değildir. Eğer resmi yazışmalar var ise bunların halkımız ile paylaşılması gerekmektedir. Bu anlamda yerel yönetimlerle birlikte katılımcılık ilkesi yine ihlal edilmiştir.”
Refikoğlu, tüm yukarıda belirtilenler ışığında Girne 2. Bölge Emirname değişikliği sürecinin Girne İmar Planı sürecini baltalayacağının açık olduğunu kaydederek, bu süreçte hukuka aykırı ve belirli kişilerin veya yatırımların desteklenmesi anlamında yapılması planlanan değişikliklerin yalnızca özel kesimlere yönelik yapılmasının imar planı süreçlerine ve şehir plancılarına olan güveni sarstığını kaydetti.
Yapılan toplantı sürecinde Oda’ya ait hiçbir üyenin sunumlarda bulunmayıp süreçle ilgili herhangi bir bilgisi olmadığının açık olduğunu kaydeden Refikoğlu, bu kapsamda tüm üyeleri, özel maksatlarla yapılacak emirname değişikliklerine imza atmamaya çağırdı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.