Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü Girne Kenti’nde yaşanan sorunları Detay’a değerlendirdi. Güngördü plansızlıktan dert yandı.
CTP MUHALEFETTE ELEŞTİRDİ AMA…
Ülkemizin turizm başkenti olan Girne’de yaşanan plansızlık bölge halkını ciddi şekilde mağdur ederken Belediye Başkanı Nidai Güngördü plansızlığın yarattığı kaos ortamından dert yandı. Güngördü CTP’nin muhalefette olduğu günlerde eleştirdiği bir çok konuyu iyileştirmek için girişim başlatmadığını kaydetti.
HÜKÜMET EL ATMALI
Nidai Güngördü, Girne’de bir İmar Master Planı’nın acilen devreye sokulması gerektiğine vurgu yaparken, bu planın yapılabilmesi için hükümetin görevlendireceği personelin maaşını ödemeyi kabul ettiğini kaydederken henüz herhangi bir girişim yapılmadığının altını çizdi. Güngördü, hem aydınlatma hem de trafik konusunda da ciddi düzenleme gerektiğini söyledi.
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü Girne’de yaşanan sorunları Detay Gazetesi’nden Oshan Sabırlı ve Taner Ulutaş’a aktardı. Güngördü Girne’nin en büyük sorunları arasında plansızlığın olduğunu, plansızlık nedeni ile vatandaşların hayatının daha da zorlaştığını kaydetti. Girne Kenti’nin bir turizm kenti olması nedeni ile acilen bir İmar Master Planı’na ihtiyaç duyduğuna vurgu yapan Güngördü, bu doğrultuda kendilerinin ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını söyledi.
BÜYÜK YANLIŞLAR YAPILDI
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü eski hükümetlerin birçok yanlış yaptığını ve Belediyelerin üzerine birçok yük bindirdiğini kaydetti. Güngördü, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin muhalefette bulunduğu dönemde, İrsen Küçük’ün başbakanlık yaptığı dönemi eleştirdiğini, o dönem 10 katlı bina kararına CTP’nin tepki koyduğunu, eleştirilerinin de doğru olduğunu kaydetti. Güngördü, hem bir Girneli olarak hem de bir inşaat mühendisi olarak bu kararın eleştirilmesi gerektiğine vurgu yaparken maalesef CTP’nin o günkü tepkisine bu gün sahip çıkmadığının altını çizdi
ÇOK KATLI BİNA TARTIŞMASI
Nidai Güngördü çok katlı binalara karşı olmadığını ancak işin plansız şekilde yapıldığını söyledi. Güngördü, “ elbette çok katlı bina olacak, şehirler binaları ile anılır, ama bu binaların yerleri çok önemlidir. Konum ve estetikleri çok önemlidir. Kente verecekleri artı değerler çok önemlidir. Bu tartışma Girne’de çok katlı, az katlı bina tartışması olmamalıdır. Bu tartışmanın Girne’de imar planı istiyor muyuz? İstemiyor muyuz? tartışması olması gerekir” dedi. Güngördü, Girne’de bir ev satın alan birisinin hedefinde yaşlılığını burada geçmek olabileceğine, huzur arayabileceğine ama evini aldığı günün sonrasında hemen yanı başına bir diskotek açılabileceğine vurgu yaptı.
Güngördü, “Bir planlama olmalı. Ben önceden benim mahallemde diskotek veya marangozhane açılabilir mi bilmem gerek. Eğer böyle olabilecekse benim de o mahalleden ev alma konusunda önceden tercih yapma hakkım olmalı” yorumunu yaptı.
[images cols="three" lightbox="true"]
[image link="38648" image="38648"]
[image link="38644" image="38644"]
[image link="38643" image="38643"]
[/images]
SONUCA ULAŞILAMADI
Girne ile ilgili fiziki plan konusunda çalışmaların devam ettiğini kaydeden Güngördü, bir sonuca ulaşılamadığına işaret ederken, tartışmanın çok katlı, az katlı tartışmasının ötesine geçmesi gerektiğine dikkat çekerken “tartışmanın planlama ile alakalı olması lazım. Bir imar planı olması lazım. Bu imar planı ile ilgili kullanımların da önceden belli olması lazım. Okul alanı, kamu binaları, yollar, otoparklar, sanayiler gibi… Sizin zeytinli bir araziniz olabilir. 50 dönüm zeytinli araziniz varsa bir müteahhide verip yaptırabilirsiniz. Buna hakkınız var mı sizin? Bence olmaması lazım” dedi. Özellikle zeytin ağaçlarını korumak için tedbir alınması gerektiğini söyleyen Güngördü, “50 tane değil belki , serpiştirilmiş 15-20 tane olsun. Ama zeytin ağaçlarını korumamız gerek. Bunlar bizim handikaplarımız. Tarım alanları korunacaksa Girne’deki en büyük tarım alanı zeytindir. Mesarya’da arpa ve buğdayın korunması gerektiği gibi bizde de zeytinin ve harnupların korunması gerek” yorumunu yaptı.
CTP MUHALEFETTE ELEŞTİRDİ
“CTP Muhalefetteyken bir çok şeyi eleştirdi” diyen Güngördü, belediye hudutları içerisindeki elektrik konusunın da önemine dikkat çekti ve “Elektrik aydınlatma belediyelerin elinden alındı. CTP bunu eleştirdi. Ancak bugün bu konu ile ilgili bir çalışma yapılmıyor. Öte yandan 10 katlılar içinde ciddi eleştirileri vardı ancak 10 katlıların 5 katlıya düşürülmesi için bir tasarrufta bulunmadılar. İmar planını hızlandırmak içinde bir tasarrufta bulunmuyorlar” dedi.
BİZ ÖDEMEYE HAZIRIZ
İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay’ın Girne Belediyesi’ne ziyaret gerçekleştirdiğini kaydeden Girne Belediye Başkanı, “Uluçay buraya geldi ve İmar planını konuştuk. Yanında İmar ile ilgili diğer yetkili arkadaşlar da vardı. Şehircilik ve planlama dairsinde temaslarım oluyor. Orada işlerinin ne kadar yoğun olduğunu gayet iyi biliyorum. Neredeyse başlarını kaldıramıyorlar. Ben Girne Belediyesi olarak bu konu ile ilgili iki mühendis talep ettim. 12 ay boyunca kendi bütçemizden bu mühendislerin maaşlarını ödemeyi de kabul ettim” dedi.
HENÜZ KARARA BAĞLANAMADI
Girne’de İmar planının yapılabilmesi için Belediye olarak ellerini taşın altına koymaktan korkmadıklarını kaydeden Güngördü, “ben istihdam peşinde değilim. Sizin bulacağınız 2 kişi olsun dedim. Bu işin yeter ki hızlansın dedik. Bu planlamayı önerdik. Bayramdan önce söz verildi ve bu işin çözülmesi için yeni bir çalışma yapıp işi karara bağlayacaktık ama maalesef henüz olmadı. Farklı nedenlerden dolayı iş aksadı. Bu işin bir an önce çözülmesi şart” yorumunda bulundu.
PLANSIZLIK VAR
Güngördü, planlamanın birçok yerde eksik olduğu bir kette yaşadıklarına işaret ederken, kenti hızlı bir şekilde iyi yönde dönüştürmek düşüncesinde oluklarının altını çizdi. Nidai Güngördü, “faaliyetlerimize hız verdik. Biz söz verdiğimiz şeyleri yapmak hedefindeyiz. Örneğin trafikte bazı yerlerde ciddi karışıklık var. Bu bölgelerde hem Girne’yi bilen, hem de bir inşaat mühendisi olarak ben bile trafikte kimi bekleyeceğim konusunda zorlanıyorum. Buralarda bir düzenleme yapma konusunda girişim başlatıldı. Bu mahallelere panolar asıldı. Kimi yerlere damlalı çember düşündüğümüzü açıkladık. Belediyenin girişine bir duyuru asıldı, internetten de vatandaşlara duyuruldu, basına açıklandı. ‘Bir görüşünüz varsa açıklayın’ dedik. Bölgede yaşayan bir şehirci, veya bir kent plancısı varsa, bu konu hakkındaki fikri varsa gelip söyleyebilir dedik. Kısa zamanda tespit ettiğimiz sorunları, vatandaşlarında önerileri ve katkıları ile çözeceğiz” dedi.
YARIN: GİRNE’DE NELER YAPILDI, NELER YAPILACAK?
PERSONEL, KANALİZASYON, SU VE DİĞER KOBULAR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.