• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 14 °C

Girne Üniversitesinde önemli gün

Girne Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Gemi Makinaları ve İşletme Bölümü Öğrencileri Mezuniyet Projeleri Sunumlarını Gerçekleştirdi...
Girne Üniversitesinde önemli gün

Girne Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Gemi Makinaları ve İşletme Bölümünün öğrencileri bitirme tezlerini projeden sorumlu hocalarının yaptığı açıklamalarla birlikte mezuniyet sunumlarını gerçekleştirdi.

Girne Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden verilen bilgiye göre, Turizm ve Çevre bakanı Fikri Ataoğlu’nın da katıldığı proje sunumlarında öğrenciler yaptıkları projelerini açıklayarak tanıttılar. Projeden sorumlu hocaların öğrenciler ile birlikte tek tek projelerini tanıttığı sergi oldukça ilgi çekiciydi. Özellikle 2 metre boyundaki tanker geminin güneş enerjisi ile çalışmasını sağlayan proje büyük ilgi gördüğü belirtildi..

 

Prof. Dr. İlkay Salihoğlu: “Buradaki Tüm Projelerde Çok Büyük Emek Var Ve Bu Uygulamalar Yaratıcılığı da Geliştiriyor”

Girne Üniversitesi Rektör Vekili İlkay Salihoğlu, proje sunumlarında yaptığı konuşmasında öğrencileri ve hocalarını tebrik etti. “Burada görmüş olduğunuz gerek fiilen yapılmış gerekse poster üzerindeki projeler Denizcilik Fakültesi Gemi Makinaları İşletme  Mühendisliği son sınıf öğrencilerinin mezuniyet projeleridir. Bütün mezuniyet projeleri, faaliyetleri farklı farklı işlemektedir. Öğrencilerimizin bir hocanın denetiminde, mezun olduktan sonrada kullanabileceği projeler yapıp sunması onların daha da ihtisas sahibi olmalarına yardımcı oluyor ve bu projeler öğrencilerin yaratıcılığını ortaya koyması bakımından da önem arz ediyor. Buradaki projelere baktığımız zaman endüstride uygulamalarının olduğunu görebiliyoruz ama üstüne ekleyerek gidilen yolda başarı sağlanacağını düşünüyorum.  Üniversitelerin uygulamaya dönük araştırmalarına da iyi bir örnek olacaktır. Tüm öğrencilerimizi ayrı ayrı kutlarım, her proje başlı başına bir değerdir. Bu projenin gerçekleşmesinde katkı sağlayan tüm öğrencilerimize ve hocalarımıza tebriklerimi sunarım. “ dedi.

proje4.jpg

Yrd. Doç. Dr. Gülsüm Bektaş: “Şimdiye Kadar Hiç Uygulanmamış Alternatif Enerji Kaynağı Üzerine Bir Proje Yaptık”

Projeden sorumlu danışman Yrd. Doc. Dr. Gülsüm Bektaş, proje sunumları ile ilgili detaylı bilgiler verdi.“Bu projemizde elektrodializ yöntemiyle sudan hidrojen elde edilerek bir motorun yanması sağlanmıştır. Fosil yakıtlar etrafa çok fazla emisyon verdiği için kullanılmak istenmemekte bu yakıtların gittikçe azalması alternatij enerji kaynaklarına ihtiyaç doğuruyor. Hidrojen de bu alternatif enerji kaynaklarından biri ve şimdiye kadar hiç uygulanmamıştır. Bu bakımdan çok önemli bir proje olduğunu söylemek istiyorum. Verimimiz benzinli yakıtlara göre %38 daha fazla oluyor. ” dedi.

 

Prof. Dr. Mustafa Altunç: “Öğrencilerimiz Birçok Alanda Hayal Ettikleri Projeleri Hocalarının Rehberliğinde Gerçekleştirdi”

Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Altunç, proje sunumları ile ilgili görüşlerini dile getirerek; “Girne Üniversitesi Denizcilik Fakültesi olarak Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümü ile Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği bölümünün mezun olarak öğrencilerine ait projeleri tamamlayı sundukları bir etkinlik düzenledik. Tuzlu su arıtmadan başlayıp güneş enerjisi, rüzgar enerjisinin kullanımına kadar bir çok projeyi hayata geçirmişlerdir. Örnek olarak güneş enerjisiyle hareket eden tanker projesine imza attılar. Ayrıca hava ve hidrolik sistemle çalışan araba inşa ettiler. Bir takım projelerde de teknecik elektrik santralinin enerji verimliliğini hesaplayıp ilginç rakamlar elde ettiler.Bu çalışmada teknecik elektrik santralinin diesel ünitesi incelenmiştir. Üniteyi oluşturan bölümler teker teker incelenmiş, sistemdeki değerler kullanılarak ve ölçümler yapılarak gerekli veriler toplanmış ve analizlenmiştir. Sistemdeki verimli kullanılan enerjiyiişaret eden exergy kavramı hesaplamalarda baz alınarak bu ünitenin verimi hesaplanmıştır. Sonuç olarak %51 enerjinin boşa harcandığı bulunmuştur. Bu projelerle öğrenciler ileride kendilerine çok daha geniş ufuklar açmak adına bir adım atmış oldular ve hayal ettikleri alanlarda hocalarının önderliğinde projelerini sunmuş oldular. Şuanda da mezunlarımız okyanusların dört bir yanında genelde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini özelde de Girne Üniversitesi temsil etmektedirler hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim“  dedi.

 

Projeler Test Edildi…

Projeler Denizcilik Fakültesi Dekanı Mustafa Altunç ve projeden sorumlu hocalar olan Baş Mühendis Mahmut Cemmedo ve Güner Buğrahan eşliğinde test edildi ve başarı sağlandı.

 

Alper Ablay: “İnsanlığın Yararı İçin Fikri Ve Yapımı Bize Ait Bir Proje Yaptık”

Güneş Enerjisi ile Çalışan Uzaktan Kumandalı Balıkçı Teknesi projesini inşa eden Denizcilik Fakültesi öğrencilerinden Alper Ablay projeyle ilgili bilgiler verdi. “ Gemimiz balıkçı gemisi formatında tamamen fikri ve yapımı bize ait. 90 cm boyunda 43 cm genişliğinde 13 derinliğinde bir tekne. Önünde solar panel ve arkasında onu destekleyen 2 tane akü mevcut ayrıyetten bunları da destekleyen 13 bin 500 devre elektrik motoru ve esc sistemi var. Esc sistemi de daha yalın anlatılırsa arabalardaki şanzıman elektrolik devreye entekresidir. Gemimiz hiçbir yakıt sarfiyatı olmadan sadece güneş enerjisi sistemiyle 700 metre ile 1000 metre mesafeli balık tutma işlemi gerçekleştirme özelliğine sahip. Kısacası tamamen insanlığın yararı için yapılmış bir projedir. Teşekkür ederim” dedi.

 

Erdem Tekşan: “Projemizi Test Ederek Başarılı Olduğunu Görmüş Olduk”

Diğer bir gemi projesi sahibi olan Denizcilik Fakültesi öğrencilerinden Erdem Tekşan’nın yaptığı açıklamalar şu şekilde oldu: “Projemiz 1/100 ölçekli olup gerçek bir geminin planlanmış şekliyle inşa edildi. Gemimizi maun ağacından imal ettik, geminin uzunluğu 2 metre genişliği 32 cm üzerindeki güneş panelleri fotovolatik enerji sağlıyor; güneşten aldığı 7.74 kilowattlık enerjiyi akülerde depolayarak seyre imkan sağlıyor. Testimizi yaparak başarıya ulaştığımızı teyid ettik, teşekkür ederiz.”

 

Baş Mühendis Mahmut Cemmedo: “Projemizin Bir Başlangıç Olmasını Ve Günün Birinde Bu Araçların Doğayı Kirletmeden Piyasa Olmasını Temenni Ediyorum”

‘Hava ile Çalışan Araba’ projesinden sorumlu ve öğrencilerden Mesut Balcı, Anıl Susar, Fikret Emre Özkan’ın yapmış olduğu projehakkındaGemi Makinaları Bölümü hocalarından Baş Mühendis Mahmut Cemmedogörüşlerini ifade etti. “Sunduğumuz projeleri fakültemizin dekanı, bölüm başkanımız ve yardımcı hocaların katkılarıyla hazırladık. Biz projemizde basınç altında hava ile arabayı yürütebilme sistemini inşa ettik. Burada önemli olan fosil yakıt tüketmeden ekstra enerjiyle sistemi yürütebilmekti ve başarıyla sonuçlandı. Bu projeyi zaman içerisinde genişletip güneş panelinden enerjiyi sağlayarak kompresör hava basıp bu enerji dönüşüp tekrar sisteme geri gelecek ve o geri gelen enerjiyi de kullanır hale geleceğiz. Temennimiz bu araçların günün birinde doğayı kirletmeden piyasada var olmasıdır. Projede emeği geçen herkesi kutlarım” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler