New Scientist adlı bilim dergisi tarafından ifşa edilen veri paylaşımı anlaşmasının, hastaların ad ve soyadlarının ve tıbbi geçmişlerini de içerdiği belirtildi.
Google, bu verileri, akut böbrek hastalıkları geliştirme riski olan hastalar için erken uyarı sistemi geliştirmek üzere kullanacağını söylüyor.
Ancak veri paylaşımına karşı çıkanlar, Google'ın böbrekle ilgili özel bir uygulama geliştirmek için neden bu kadar yüksek sayıda hasta detayına ihtiyaç duyduğunu sorguluyorlar.
Veri paylaşımı anlaşmasına göre, Google'ın yapay zekâ birimi DeepMind, Londra'daki üç hastanede kayıtlı olan tüm hastaların kayıtlarına beş yıl öncesinden, 2017'ye kadar devam edecek şekilde erişim hakkı elde edecek.
Google bu bilgilerle, Streams adlı bir uygulama geliştireceğini ve bu uygulama ile doktorların, hastalardan birinin akut böbrek rahatsızlığı geçirme riski konusunda uyarılacağını belirtiyor.
'Yapay zeka kullanılmayacak'
Google'ın elindeki bilgilerin şifreli olduğu ve Google çalışanlarının hiçbir hastanın kimliğine ulaşamayacağı belirtiliyor.
Hastaneleriyle Google arasındaki anlaşmayı yapan Royal Free Trust adlı vakıf, Google'a teklifin vakfın doktorları tarafından götürüldüğünü açıkladı.
Google'ın bu bilgileri ne şekilde kullanarak erken uyarı sistemi geliştireceği açıklanmış değil.
Ancak BBC'nin elde ettiği bilgiler, uygulamada yapay zekânın kullanılmayacağına işaret ediyor.
Google hasta verilerinin kamu sağlığının geliştirilmesi çerçevesinde başka amaçlarla da kullanılabileceğini ifade ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.