PERSONEL EKSİKLİĞİ GİDERİLİRSE VARDİYA SİSTEMİNE GEÇİLECEK
Amaçlarının ek mesaiden haksız kazanç elde etmek olmadığını vurgulayan Gümrük Çalışanları Sendikası (GÜÇ-SEN) Başkanı Erol Emin, Detay Gazetesi’ne yaptığı açıklamada gümrüğe yeterli sayıda personel alınması halinde vardiya sistemine geçilmesini desteklediklerini ifade etti. Emin, “vardiya sistemine geçilsin hem biz kurtulalım hem de devlet ek mesai yükünden kurtulsun” diyerek Gümrükteki sorunun temelinde personel eksikliğinin yattığına dikkat çekti
LİMANLARI BİLMEYEN MÜSTEŞARLAR VAR
Hükümetin halktan kopmuş durumda olduğunu söyleyen GÜÇ-SEN Başkanı Erol Emin, devleti yönetenlerin sadece halktan değil kendi kontrollerindeki kurumlardan bile koptuklarını ifade etti. Müsteşarların görevlerini yerine getirmek yerine ofislerinde oturmayı tercih ettiğini dile getiren Emin, “Limanları bilmeyen müsteşarlar var. Gelip yaptığımız işi görmeden, bütün gün klimalı ofislerde oturarak bu iş olmuyor. Devleti yönetenler sendikalar kadar ülkeye sahip çıksınlar bize yeter” dedi
Gümrük memurlarının özverili bir şekilde çalışmalarına rağmen 4 aydır ek mesai ücretlerinin ödenmemesi üzerine başlattıkları mesai saati dışında çalışmama eylemi 3. gününde varılan anlaşma sonucunda son buldu. KAMU-İŞ, KTAMS, KAMU-SEN, ve GÜÇ-SEN Maliye Bakanlığı Müsteşarı ile dün yaptıkları toplantıda varılan uzlaşı sonucunda liman ve gümrüklerdeki eylem kararları askıya alındı.
“AMACIMIZ SADECE HAKKIMIZ OLANI ALMAKTI”
Gümrük Çalışanları Sendikası (GÜÇ-SEN) Başkanı Erol Emin varılan anlaşma ile ilgili olarak Detay Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutçu ile yaptıkları görüşmede, haklılıklarının kabul edildiğini belirten Emin, “biz 4 ay çalışmamıza rağmen karşılığını alamadık. Yasada ek mesai ödeneklerinin en geç 1 ay içerisinde ödenmesi gerektiği, Anayasa’daysa angarya çalıştırmanın suç olduğu yazıyor” dedi. Amaçlarının bağcıyı dövmek değil üzüm yemek olduğunu söyleyen Erol Emin, “ görüşmede bize ödemeler için bir tarih vermelerini istedik bunun üzerine mutabakat sağlandı. Alacaklarımız olan geriye dönük 3 ayın ödemesini bize takvimlendirdiler. Bizde daha fazla mağduriyet yaratmamak için anlaşmayı kabul ettik” diyerek uzlaşının sağlandığını ifade etti.
“İHRACATIN AKSAMASI BİZİ DE ÜZDÜ”
Sendikalar olarak iyi niyet gösterdiklerini ve verilen takvime uyulması halinde sorun yaşanmayacağını söyleyen Erol Emin, “limanlardaki işlerin aksaması bizimde içimizi acıtır çünkü ekonomiyi büyük ölçüde etkiler. Ülkemizde zaten kısıtlı bir ihracat imkanı vardır. Ülkemizin üreticileri bizim için çok değerlidir. Hem ihracatımızın aksamasına hem de yapılabilecek kaçakçılıklara engel olamamak bizleri de rahatsız etmiştir” diyerek, kısa zamanda anlaşma sağlanmasının kendilerini sevindirdiğini belirtti.
“PERSONEL EKSİKLİĞİ GİDERİLMEDEN VARDİYA SİSTEMİNE GEÇİLEMEZ”
Gümrüklerde 100 kişi kadar personel açığı olduğunu ifade eden Erol Emin, sadece sınır kapılarındaki personellerin vardiya usulü çalıştığını geriye kalan gümrük memurlarının mesai ile çalıştığını ifade etti. “personel eksikliği olduğu için mesai saatlerinde işler yetiştirilemiyor. Bu yüzden amirlerimiz bizden ek mesaiye kalmayı talep ediyor. Bizler keyfimizden ek mesaiye kalmıyoruz. Biz ek mesaiden haksız kazanç elde etme peşinde de değiliz fakat kölelik sistemi de çoktan kaldırıldı. Eğer personelini çalıştırıyorsan bunun karşılığını vermen gerekir. 4 aydır fazlasıyla tahammül ettik. Amirlerimiz bizi ihracatın aksamaması için görevlendiriyor. Personel eksikliği giderilmeden vardiya usulüne geçilmesi halinde vardiya sistemi de dönmez” diyen Emin, gümrükteki en önemli sorunlardan birinin personel eksikliği olduğuna dikkat çekti.
“VARDİYA SİSTEMİNE GEÇİLİRSE HEM DEVLET HEM BİZ KURTULURUZ”
Sendika olarak vardiya sistemine geçmeye karşı olmadıklarını söyleyen Erol Emin, personel eksikliği giderildiği takdirde vardiya sistemine geçmeye hazır olduklarını devletinde böylelikle ek mesai külfetinden kurtulacağını sözlerine ekledi.
“YAPILAN İSTİHDAM YETERLİ DEĞİL”
Şu an hali hazırda 7 kara sınır kapısı olduğunu Aplıç ve Derinya kapılarınında açılmasıyla birlikte bu sayının 9’a çıkacağını ifade eden Erol Emin, “yeni açılacak sınır kapılarıyla birlikte bu kapılar da görevlendirilecek gümrük memurlarına ihtiyaç duyulacak. Geçtiğimiz ay sendikanın yoğun talepleri sonucunda 25 yeni istihdam yapıldı ama bu sayı yeterli değildir.” dedi.
“MEVCUT TEŞKİLAT YASASI GÜNCELLENMELİ”
Mevcut teşkilat yasasında 360 personel hakları olduğunu dile getiren Erol Emin, hali hazırda 250 personelleri olduğunu, emekliye çıkan personelin yerine yeni personel alınmadığını ve 100 personele daha ihtiyaç duyduklarını belirtti. Yürürlükteki teşkilat yasasının 1982 yılında hazırlandığını ve o günden bugüne gümrük memurunun iş alanın çok fazla arttığını ifade eden Emin, teşkilat yasasının günümüz şartlarına göre güncellenmesi gerektiğini vurguladı.
“HÜKÜMET YETKİLİLERİ SADECE TAHSİL ETTİĞİMİZ PARAYLA İLGİLENİYOR”
İhracat miktarının arttığını, kara sınır kapılarının arttığını, Karpaz Marina ve Kalecik Limanı’nın açıldığını söyleyen Emin, mevcut personelin görevlerini yerine getirmek için özveriyle çalışarak ek mesaiye kaldıklarını fakat bunun karşılığını bile alamadıklarını belirtti. Gümrüklerin ülkenin en stratejik noktası olduğunu ve ülke için büyük bir gelir kaynağı olduğunu belirten Erol Emin, hükümetlerin sadece gümrüğün tahsil ettiği parayla ilgilendiğini fakat gümrük çalışanların sorunlarıyla, altyapısıyla ve teknolojisiyle hiçbir alakaları olmadığını söyledi. Emin, “Hükümet zaten halktan kopmuş durumdadır fakat kendi kontrollerindeki kurumlardan bile koptular. Müsteşarların görevi daireler arasındaki işi koordine etmektir ama oturduğunuz yerden bu olmuyor. Limanları bilmeyen müsteşarlar var. Gelip yaptığımız işi görmeden, bütün gün klimalı ofislerde oturarak bu iş olmuyor. Devleti yönetenler sendikalar kadar ülkeye sahip çıksınlar bize yeter” dedi.
AHMET VAMIK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.