GÜKAD Lokali’nde yer alan etkinlik, dernek başkanı Reşat Kansoy ve yönetim kurulu üyesi Dr. Elşen Mülazimoğlu’nun açılış konuşmalarıyla başladı.
GÜKAD’dan yapılan açıklama şöyle:
“Açılış konuşmalarının ardından GÜKAD Asbaşkanı Süleyman Mert’in moderatörlüğünde, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi İçhastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Deren Oygar, Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Feriha Tel, KKTC Barolar Birliği Koordinasyon Kurulu Üyesi Av. Hüseyin Kaşot ve nakilli hasta Menekşe Akdöl'ün konuşmacı olarak katıldığı, “Organ Bağışı ve Böbrek Hastalıkları” konulu söyleşiye geçildi.
Bu bölümde ilk konuşmayı yapan Doç Dr. Deren Oygar, kronik böbrek hastalığı ve bu hastalığın nasıl önlenebileceğine yönelik bilgi verdi.
DOĞRU MİKTARDA TUZ KULLANIMI ÖNEMLİ...
Doğru miktarda tuz kullanımın önemine değinen Oygar, günde en fazla 5 gram tuz tüketilmesinin önemine değindi.
Ülkede ne kadar tuz tüketildiği konusunda ciddi bir araştırma yapılmadığını ancak tuz tüketim miktarının normal seviyelerin üzerinde olduğunun tahmin edildiği kaydeden Oygar, doğru miktarda ve gereği kadar tuz tüketilmesine yönelik bilinçlendirme çalışmalarının yapılması gerektiğini söyledi.
BUGÜNE KADAR TOPLAM 14 BÖBREK NAKLİ...
27 Ekim 2014 tarihinde Cumhuriyet Meclisi’nden oy birliğiyle geçen, “İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakliyle İlgili Kuraları Düzenleyen Yasa” yürürlüğe girdikten sonra, KKTC'de ilk böbrek naklinin 2015 yılının Temmuz ayında yapıldığının anımsatan Oygar, bugüne kadar 8'i kadavradan, 6'sı ise canlıdan olmak üzere toplam 14 nakil gerçekleştirildiğini kaydetti.
NAKİL BEKLEYEN 110 BÖBREK HASTASI VAR...
Oygar, ülkede transplantasyon bekleyen böbrek hasta sayısınınsa 110 olduğunu belirtti.
DR. ZERRİN AKALIN’IN YASANIN HAYAT BULMASINDAKİ KATKISI BÜYÜK...
Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Feriha Tel de yaptığı konuşmada, derneğin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Derneğin tamamen gönüllülük esasına göre çalıştığını söyleyen Tel, organ nakli yasasının yürürlüğe girmesi çalışmalarında, Dernek eski Başkanı Merhume Dr. Zerrin Akalı’nın ciddi katkılarının olduğunu hatırlattı.
ETKİNLİK FARKINDALIĞIN ARTIRILMASINI SAĞLAR...
GÜKAD’ı düzenlediği bu etkinlikten dolayı tebrik eden Feriha Tel, “Böylesi etkinlikler, organ bağışına yönelik farkındalığın artırılmasına katkı sağlayacaktır” dedi.
Barolar Birliği Koordinasyon Kurulu Üyesi Av. Hüseyin Kaşot da konuşmasında, yasanın amacıyla, Koordinasyon Kurulu’nun yapısı ve çalışma prensiplerini izah etti.
ORGAN BAĞIŞI, DİNİ AÇIDAN SORUNA YOL AÇMAZ...
Koordinasyon Kurulu bünyesinde en az 6’şar üyeden oluşan 4 Alt Komite’nin yer aldığını da anlatan Kaşot, bazı çevreler tarafından sıkça gündeme getirilen, “Organ bağışı, İslami kurallar açısından olumsuzluk teşkil eder mi?” sorusuna verdiği yanıtta, Diyanet İşleri’nin organ bağışının dini açıdan herhangi bir sorun yaratmadığına dair açıklamalarının olduğunu söyledi.
Bu bölümün son konuşmasını, organ nakliyle hayata tekrar tutunan Menekşe Akdöl yaptı.
Hastalığını ve nakil sürecini anlatan Akdöl’ün konuşması esnasında duygusal anlar yaşandı.
NAKİLDEN SONRA HAYATI DEĞİŞTİ...
Nakil olduktan sonra hayatının değiştiğini ve artık kızıyla ilgilenebildiğini söyleyen Akdöl, 1 yıl önce geçirdiği ameliyatın ardından 2-3 aylık bir iyileşme süreci yaşadığını ancak artık kendini çok iyi hissettiğini kaydetti.
HERKES ORGAN BAĞIŞINDA BULUNSUN...
Diyalize bağlı yaşamanın zorluklarını katılımcılarla paylaşan Akdöl, "Herkesi organ bağışı için duyarlı olmaya davet ediyorum" diye sözlerini tamamladı.
GÜZELYURT MİLLETVEKİLİ ERÇAL DA ORGANLARINI BAĞIŞLADI...
Konuşmaların ardından geçilen soru yanıt kısmında söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Güzelyurt Milletvekili Dr. Hüseyin Erçal, yasanın görüşüldüğü komitede kendisinin de bulunduğunu söyleyerek, yasayı çok meşakkatli bir çalışmadan sonra oy birliğiyle geçirdiklerini anlattı.
Erçal, “Yasayı komitede görüşürken çok zorluklar yaşadık. Ancak şimdi, hastaların iyileştiğini görünce çok mutlu oluyorum” dedi.
Milletvekili Erçal, gönüllü organ bağışı formunu da imzalayarak organlarını bağışladı.
ORGAN BAĞIŞINDA YAŞ SINIRI YOK...
Soru yanıt bölümünde, bir yurttaşın organ bağışında bir yaş sınırı olup olmadığı yönündeki sorusunu yanıtlayan Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Deren Oygar, organ bağışında bir yaş üst sınırın olmadığını söyledi.
Oygar, “ Organ bağışı yapmak isteyen yurttaşlar için bir yaş üst sınırı yoktur. 18 yaş üstü olan herkes, organ bağış formu doldurabilir ve gönüllü organ bağışçısı olabilir. Ancak, beyin ölümü gerçekleşen bağışçı için, uzmanlar tarafından tıbbi değerlendirme yapıldıktan ve uygunluk raporu verildikten sonra ilgili işlem gerçekleştiriliyor” dedi.
GECEDE 20 ORGAN BAĞIŞI MÜRACAATI YAPILDI...
Sağlık Bakanlığı yetkililerinin de katılım sağlayarak gönüllü organ bağışlarını kabul ettiği gecede toplam 20 yurttaş, gönüllü organ bağışı için müracaatta bulundu.
“ORGAN BAĞIŞI ORANI ARTIRILMASI İÇİN KÜLTÜR SEVİYESİ YÜKSELTİLMELİ”
Söyleşinin ardından Araştırmacı Yazar Hasan Çakmak’ın “İnsanın Hayalleri Olmalı – Seyahatname” isimli kitap tanıtımı gerçekleştirildi.
Çakmak, kitap tanıtımı için gerçekleştirdiği konuşmasından önce bir anısını anlatarak ülkedeki organ bağışı oranının artırılması için kültür seviyesinin yükseltilmesi gerektiği mesajını vererek, edebiyatın öneminden bahsetti.
ON ÜLKE ON ŞEHİR...
Kitap’ta, Hasan Çakmak’ın yazdığı kitaplardan dolayı davet alarak gittiği 50 ülke arasından seçilmiş olan 10 ülke 10 şehri anlatıyor.
Yüz seksen sayfa olarak okuyucuya sunulan kitapta, Küba/Havana, Fransa/Paris, Birleşik Arap Emirlikleri/Abu Dabi, İngiltere/Londra, Belçika/Brüksel, Azerbaycan/Bakü, Bulgaristan/Varna, İskoçya/Edinburgh, Almanya/Stuttgart ve Venezüella/Karakas hakkında, Hasan Çakmak’ın izlenimleri anlatılıyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.