• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 10 °C
  • Mağusa 10 °C
  • Girne 12 °C
  • Güzelyurt 9 °C
  • İskele 10 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 2 °C

Gülen 3 davada 'sanık', 5 soruşturmada 'şüpheli'

Fetullah Gülen, Türkiye genelinde yürütülen Paralel Devlet Yapılanması'na ilişkin soruşturmalar kapsamında 3 davada "sanık", 5 soruşturmada da "şüpheli" konumunda yer alıyor.
Gülen 3 davada 'sanık', 5 soruşturmada 'şüpheli'

AA muhabirlerinin derlediği bilgiye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik yürütülen üç ayrı soruşturmada, "bir numaralı şüpheli" olan Gülen hakkında üç dava açıldı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Paralel Devlet Yapılanması'nın "Tahşiyeciler"e kumpas kurduğu iddiasıyla aralarında Fetullah Gülen'in de bulunduğu 33 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameyi 2 Ekim'de kabul etti.

Gülen hakkında açılan bu ilk davada mahkeme heyeti, "kaçak olması, kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren ve saklanacağı şüphesi uyandıran somut olguların bulunması, suçların vasıf ve mahiyeti ile adli kontrol tedbiri kararının yetersiz kalması" gerekçeleriyle Gülen'in yokluğunda tutuklanmasına karar verdi.

Mahkeme ayrıca Gülen için Interpol aracılığıyla kırmızı bülten çıkarılmasını kararlaştırdı.

64 mağdur ve müştekinin yer aldığı iddianamede, firari sanık Fetullah Gülen'in "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek", "resmi belgede sahtecilik" ve "iftira" suçlarından toplam 19 yıldan 34 yıla kadar hapsi isteniyor.

Gülen için ikinci tutuklama kararı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "Paralel Devlet Yapılanması'nın, takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurduğu" iddiasıyla aralarında bir numaralı sanık Gülen'in de bulunduğu 69 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameyi ise 19 Ekim'de kabul etti.

Mahkeme heyeti, ikinci kez sanık sıfatını alan Gülen'in "kaçak olması, kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren olguların bulunması ile adli kontrol tedbiri kararının yetersiz kalacak olması" gerekçeleriyle yokluğunda tutuklanmasına karar verdi. Heyet, Gülen hakkında ayrıca Interpol aracılığıyla kırmızı bülten çıkarılması talebiyle Adalet Bakanlığı'na yazı yazılmasına hükmetti.

Üçüncü tutuklama

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, "Selam Tevhid'de kumpas" soruşturması kapsamında firari şüpheliler Fetullah Gülen ve Emre Uslu, eski emniyet müdürü Yurt Atayün ve muvazzaf subayların da aralarında bulunduğu 55'i tutuklu 122 kişi hakkında hazırlanan iddianameyi 9 Kasım'da kabul etti.

Soruşturma kapsamında Gülen hakkında çıkarılan yakalama emrini kaldıran mahkeme, yurtdışında bulunduğundan, "sanık hakkında kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren ve kaçacağı, saklanacağı şüphesi uyandıran olguların bulunması, adli kontrol kararının da yetersiz kalacak olmasından" dolayı sanığın yokluğunda tutuklanmasına hükmetti.

Mahkeme, Gülen için kırmızı bülten çıkarılmasını talep ederek, ABD yetkili adli makamlarından iadesi prosedürü esas alınmak üzere ilgili bakanlıklara yazı yazılmasını kararlaştırdı.

Gülen'in, hakkında açılan bu davada da ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.

Ankara'daki soruşturma

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Gülen hakkında, FETÖ/PDY kapsamında açılmış bir dava bulunmuyor. Ancak, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu'nda görevli savcı Serdar Coşkun'un Paralel Devlet Yapılanması'na ilişkin yürüttüğü ana soruşturmada, Fetullah Gülen "şüpheli" konumunda yer alıyor.

Savcı Yücel Erkman'ın yürüttüğü KPSS soruşturmasında da "şüpheli" olarak yer alan Gülen'in dosyası bu soruşturmadan ayrılarak, Paralel Devlet Yapılanması'na ilişkin yürütülen ana soruşturmayla birleştirilmesi için savcı Coşkun'a gönderildi.

İzmir'de yakalama emri 

Gülen, İzmir Cumhuriyet Savcılığı'nca "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması"nın (FETÖ/PDY) yönlendirmesi ve talimatları doğrultusunda, "İzmir Askeri Casusluk Davası"na ilişkin soruşturma sürecinde, taraflı ve kasıtlı usulsüzlükler yapıldığı, bu davanın şüphelilerinin kamuoyunda itibarsızlaştırılarak devlet bürokrasisinden ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden tasfiyesinin amaçlandığı yönündeki iddialar üzerine yapılan operasyonda da bir numaralı firari şüpheli.

Soruşturma kapsamında, 18 ilde gerçekleştirilen operasyonda yakalanamayan Fetullah Gülen hakkında, FETÖ/PDY terör örgütü kurucusu ve yöneticisi olduğu gerekçesiyle "yakalama emri" çıkarıldı.

Gülen, Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü Paralel Devlet Yapılanması'na ilişkin soruşturmada da, "FETÖ'nün elebaşı" olduğu iddiasıyla "bir numaralı şüpheli" olarak aranıyor.

Kırmızı bülten süreci devam ediyor

Gülen hakkında 3 ayrı davada istenilen "kırmızı bülten" süreci ise devam ediyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler