• BIST 9587.34
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • Lefkoşa 15 °C
  • Mağusa 14 °C
  • Girne 15 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 14 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C

Günde 6 öğün, kalori yakımını artırıyor

Öğün sayısını artırmak, sanıldığının aksine kilo vermeyi kolaylaştırıyor
Günde 6 öğün, kalori yakımını artırıyor

Ramazan’da yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için neler yapmalı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kula, bu soruna karşın öncelikle dengeli beslenmeyi ve öğün sayısını artırmayı öneriyor. Böylece üç ana ve üç ara öğün yapmak, ortalama 400 kalori daha fazla harcanmasını sağlıyor.

ÖDEM ATMAK İÇİN BOL SU İÇİN

Beslenme ve diyet Uzmanı Esra Kula, Ramazan ayından sonra vatandaşları beslenmeleri konusunda uyardı. Kula, “Günde en az 2-2,5 litre su tüketimi, fazla ödemin atılması, sindirim sonucu oluşan zararlı atıkların vücuttan temizlenmesi, metabolizmanın hızlanması ve kilo verilmesine yardımcı oluyor. Suyla beraber sıvı tüketimini artırmak için antioksidan içeriği yüksek yeşil çay ve beyaz çay sıcak veya soğuk olarak tüketilebiliyor” dedi.

DENGELİ BİR ÖĞÜNDE HANGİ YEMEKLER OLUR?

 

Öğle ve akşam öğünlerinde yenilmesi gereken yiyecekleri anlatan Kula, “Bir öğünde sebze, pilav, makarna, çorba gibi karbonhidrat kaynakları yenilebilir. Diğer öğünde ise et, tavuk, balık gibi protein kaynakları ile beslenmek yağ kaybı ağırlıklı kilo yönetimini sağlıyor. Gün içerisinde vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineralleri dengeli almak gerekiyor. Örneğin, hafif sebze yemekleri, salata, yoğurt gibi posa ve protein içeren bir öğle öğününü; yağsız ızgara et veya tavuk, salata, ayran veya cacık içeren bir akşam öğünü ile dengelemek önem taşıyor. Ana öğünler yeterli ve dengeli olarak tüketildiğinde tatlılar ara öğün olarak tercih edilebiliyor” ifadelerini kullandı.

Dengeli beslenmenin önemine değinen Kula, “Üç ana öğün, üç ara öğün ile dengeli ve sık beslenmek, ortalama 400 kalori daha fazla harcanmasını sağlıyor ve metabolizmanın hızlanmasına yardımcı oluyor. Hazırlanan yemeklerde tuz azaltılarak zencefil, kırmızıbiber, pul biber gibi baharatların kullanılması termojenik etkiyle metabolizmayı hızlandırarak vücudun yağ yakma kabiliyetini yüzde 25 oranında artırabiliyor. Zerdeçal ve zencefil gibi baharatların bağışıklık güçlendirerek hastalıklardan koruyucu etki göstermesi için karabiber, pul biber gibi baharatlarla karıştırılması, az miktarda yağ içerisinde ısıtılarak yemeklere eklenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

dengeli-beslenme.jpg

RAMAZAN’DA DEPOLANAN YAĞLARI SPORLA ERİTİN

Vatandaşları düzenli spor yapmaları konusunda uyaran Kula, “Hayatın her aşamasında olması gereken egzersiz ve spor, Ramazan ayı boyunca depolanan yağların tüketilmesi için gerekli enerjiyi sağlıyor. Düzenli yapılan egzersiz kalp damar sistemi, iskelet- kas sistemi sağlığının korunmasını sağlıyor. Egzersiz, yağ yakımına yardımcı oluyor, düzenli yapıldıkça düşük metabolizma hızını da artırıyor. Ramazan ayından hemen sonra fiziksel aktiviteyi artırmak ve haftada en az 3 gün 50-60 dakika süren egzersizler sonucunda hem vücut enerji harcıyor hem de yağ kitlesi azalıp, kas kitlesinin artması sonucunda metabolizma hızı artıyor” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler