• BIST 9725.15
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 10 °C
  • Mağusa 11 °C
  • Girne 15 °C
  • Güzelyurt 10 °C
  • İskele 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 1 °C

Güneşe çıkılmaması gereken vakitler!

Güneşe çıkılmaması gereken vakitler!

Kavurucu sıcakların kendini iyice gösterdiği bu günlerde uzmanlar, güneşin zararlı ışınlarından korunmanı da önemine değinde. Güneşten korunmak için herkesin farklı düşüncelere ve fikirlere sahip olduğunu belirten uzmanlar, yapılacak ufak korunma yöntemleri ile mutlu bir yaz sezonunu geçirilebileceğini söyledi. Uzmanlar, güneş ışınlarının yoğun olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında mümkünse dışarı çıkılmaması gerektiğini, açık hava aktivitelerinin güneş ışınlarının daha az olduğu saatlerde gerçekleştirilmesini önerdi.

Korunmaya çocukluk çağında başlayın

Mümkün olduğunca gölgede yanmanın ve etkili bir güneş kremi kullanmanın en önemli etken olduğunu ifade eden uzmanlar, "Çocukluk çağında alınan yoğun UV ışınlarının, melanom başta olmak üzere deri kanserlerinin gelişimindeki etkisi, özellikle erken yaşlarda güneşten korunmanın önemini artırıyor. Gölgeden mümkün olduğunca fazla istifade edilmeli ve özellikle çocukların gölgede kalması sağlanmalı. Deri öncelikle giysilerle korunmalı, uzun süre güneş altında kalınacaksa geniş kenarlı şapkaların, vücudu mümkün olduğu kadar çok örtebilen, kol ve bacakları kapatan koruyucu kıyafetlerin giyilmesine dikkat edilmeli.”

Güneş gözlüğünü ihmal etmeyin

”UV ışınları absorbe etmeyen, açık renkli ve sık dokunmuş kıyafetler tercih edilmeli. Ayrıca kıyafetlerin kuru olmasına özen gösterilmeli. Güneş şemsiyesi gibi gölgeliklerin altında otururken dahi kum ve denizden yansıyan ultraviyole ışınlarının önemli miktarda zarar verebileceği unutulmamalı. Katarakt başta olmak üzere gözde hasara neden olan zararlı ışınlara karşı büyük ölçüde koruma sağlayan UV koruyuculu güneş gözlükleri tercih edilmeli. Güneş ışınlarının yoğun olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında mümkünse dışarı çıkılmamalı, açık hava aktiviteleri güneş ışınlarının daha az yoğun olduğu saatlerde gerçekleştirilmeli. Tüm bu önlemlere ek olarak, açıkta kalan deri bölgelerini korumak için güneşten koruyucular kullanılmalı"

Güneş korucu kremleri cildinize göre seçin

Güneş koruyucular fotok arsinogenezise ve foto yaşlanmaya karşı koruyucu olsalar da bazı yan etkiler gösterebildiğini ifade eden uzmanlar, "İçeriğindeki maddelere karşı nadiren de olsa alerjik belirtiler gelişebiliyor. Güneş koruyucuların içeriğinde bulunan PABA ve oksibenzon isimli maddeler en sık rastlanan foto alerjenler arasında yer alıyor. Bu nedenle güneş koruyucu alırken dikkatli ve seçici olmak gerekiyor. Günümüzde tatil ve yaşamsal alışkanlıkların değişmesiyle birlikte insanların UV maruziyetinin artmasıyla orantılı olarak deri kanserlerinin görülme sıklığı artış gösteriyor. Hem deri kanserlerinden hem de foto yaşlanma gibi güneşin deri üzerinde yarattığı diğer olumsuz etkilerden korunmak için uygun güneşten koruyucuların doğru bir şekilde kullanılması gerekiyor.”

İHA

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler