Savaştan sonra Rum göçmenlere verilen Güney Kıbrıs’taki Kıbrıs Türk mallarının idaresi konusunda, Rum kesiminde bazı problemler ortaya çıktığı ifade edildi.
Haftalık Kathimerini gazetesi, bir göçmen hayatını kaybettiği zaman, devletin bu malı muhtemelen geri alarak bunu başka bir göçmene devrettiğini, bunun genellikle aileden biri olmadığını, bunun sonucunda da göçmenin çocukları ve torunlarına haksızlık yapıldığını yazdı.
Rum hükümetinin, Kıbrıs Türk mallarının idaresinin düzenlenmesi konusunda önümüzdeki aylarda bir yasa tasarısı ortaya koymasının söz konusu olduğunu yazan gazete, konunun geçtiğimiz çarşamba günü Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’nde ele alındığını ifade etti.
Göçmenlere Kıbrıs Türk malları devredilmesi prosedürlerinin sorunlu bir hal aldığını, çünkü yıllar içerisinde birçok aşamada meseleler ortaya çıktığını kaydeden gazete, Rum Meclisi Göçmenler Komitesi Başkanı Skevi Kukuma’nın gazeteye açıklamasında, Kıbrıs Türk malları konusunun, büyük bir mesele olduğunu söylediğini iletti.
Meseledeki esas problemin, elinde Kıbrıs Türk malı bulunduran göçmenlerden biri öldüğünde ortaya çıktığını kaydeden gazete, bu durumda devletin, bunu özellikle de genç çiftler olmak üzere başka göçmenlere devretmek için, malı geri alarak Kıbrıs Türk malı konusunda belirli bir prosedür izleyeceğini yazdı.
Geçmişte, Kıbrıs Türk malının, hayatını kaybeden göçmenin çocukları veya torunlarına devredilmesini sürecin bir parçası olduğunu, ancak şu an devletin bu malları başka göçmenlere vermesinin hak sahiplerinde bir adaletsizlik duygusuna yol açtığını yazan gazete, tarım veya hayvancılık amacıyla kullanılan Kıbrıs Türk arazileriyle ilgili de başka sorunların da söz konusu olduğunu ifade etti.
Bunların Kıbrıslı Türklere ait tarlalar olduklarını ve bunların savaştan sonra tarım veya hayvancılıkla uğraşan Rum göçmenlere verildiklerini kaydeden gazete, son yıllarda tarlaların, bu sektörlerde faaliyet göstermek isteyen kayıtlı işsizlere verilmekte olduğunu da belirtti.
Gazete, göçmenin ölümünden sonra, İçişleri Bakanlığı’nın, başkasına devretmek için tarlanın yarısını aldığını ve bunun evler konusunda uygulanan şeyle benzer olduğunu da ifade etti.
Sorunların gündeme geldiği başka bir mal kategorisinin de, ticari binalar olduğunu, Kıbrıs Türk malları üzerine son yıllarda dükkânlar, restoranlar aynı zamanda endüstri ve sanayi tesisleri inşa edildiğini yazan gazete, bu gibi noktaların özellikle şehirlerle alakalı olduğunu kaydetti.
Bu hususta, Baf’ın, göze çarpan bir durum teşkil ettiğini kaydeden gazete, belediyenin kenti, kültür başkenti olacağı 2017 yılına kadar hazırlama çabası içerisinde, yenileme yapılan bölgelerde bulunan dükkân sahipleriyle sözleşmelerine geçici olarak son verdiğini ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.