• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 13 °C
  • Girne 14 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 13 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 7 °C

“Güvenlik Akademisi” Sertifika Eğitim Programının Açılış Töreni YDÜ’de gerçekleştirildi

Güvenlik Akademisi Sertifika Programının İlk Dersini TBMM Eski Başkanı Cemil Çiçek Verdi
“Güvenlik Akademisi” Sertifika Eğitim Programının Açılış Töreni YDÜ’de gerçekleştirildi

Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü tarafından düzenlenen “Güvenlik Akademisi” sertifika eğitim programının açılış töreni 5 Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane salon 4'te gerçekleştirildi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre; Türkiye Büyük Millet Meclisi Eski Başkanı ve Ankara Milletvekili  Cemil Çiçek’in “21.Yüzyılda Güvenlik” konulu açılış dersini verdiği ve teşrifleri ile onurlandırdığı açılış törenine, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, UBP Milletvekili Ersin Tatar, Sivil Savunma Teşkilat Başkanı, Kurum ve Kuruluşların yöneticileri, Sivil Toplum Örgütlerinin temsilcileri, YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat İ.Günsel, Girne Üniversitesi Rektörü, Rektör Yardımcıları, Dekanlar,Öğrt.Üyeleri,  Öğrenciler, katılımcılar ve basın mensupları katıldı.

Prof.Hassan ; “Güvenlik Akademisi Uluslararası'nın Ötesinde Dünyasal Meselelerle, Hukuksal Meselelerin Birleşimini Öne Alan Bir Yaklaşımla, Dünü, Bugünü Ve Yarınını Biraraya Getiriyor.

“Güvenlik Akademisi” eğitim programının açılış konuşmasını YDÜ Rektörü Prof.Dr.Ümit Hassan gerçekleştirdi. Prof. Hassan; “Bugünün en önemli ve güzel hadisesi Güvenlik Akademisi eğitim programının açılış dersini TBMM eski Başkanı Cemil Çiçek’in verecek olmasıdır."Dedi.

Prof. Dr. Ümit Hassan ,  Güvenlik Akademisi’nin 12 haftalık uygulamasında  teorik ve pratik yöntemlerle  dünya ve bölgesel meselelerin ele alınacağını  BM, Güvenlik Konseyi ve AB gibi uluslararası kuruluş ve yapıların irdeleneceğini kaydetti.

Prof. Hassan;  “Güvenlik Akademimizin Güvenlik Kavram ve Uygulamalarını teorik ve pratik dinamikleriyle ortaya koymaya yönelik Uluslararası'nın ötesinde dünyasal meselelerle, hukuksal meselelerin birleşimini öne alan bir yaklaşımla, dünü, bugünü ve yarınını biraraya getiriyor. Uluslararası kuruluşların tahlili ve irdelenmesi gibi zor konuların da olduğu ve Güvenlik Konseyi, Avrupa Birliği İlişkileri bakımından NATO, istihbarat, KKTC ve önemli devletlerin dış politikalarının masaya yatırılmasıyla bu program büyük önem ve ağırlık arz etmektedir” dedi.

Koldaş; Yakın Doğu Enstitüsü Bugüne Kadar 53 Program Gerçekleştirdi

Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş ise , “ Toplumumuzun her kesiminin bugün burada toplanma sebebimiz olan güvenlik konusuna ne kadar duyarlı olduğunu gösteriyor. Bugüne  kadar Mütevelli Heyeti Başkanlığımız ve Rektörlüğümüzün rehberliğinde Center Of Excellence başkanlığımızın, fakültelerimizin ve araştırma merkezlerimizin desteklerini alarak özverili çalışma arkadaşlarım ve Yakın Doğu Ailesinin çok değerli birimleri ve personeliyle  birlikte toplumsal fayda ve bilimsel çalışma üretmeye yönelik projeleri hayata geçirdik. Hazırladığımız raporlarla dünyanın ve toplumumuzun  gündeminde yer alan konuları bilimsel yöntemler ve bulgular ışığında değerlendirerek sonuçlarını kamuoyuyla paylaştık. Bu yıl hazırladığımız Suriye, İran, Ürdün ve Göçmen Krizi raporlarını kurumlarımıza ve kamuoyuna sunduk. Ayrıca Center of Excellence’a bağlı Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezimizle birlikte engelsiz web erişilebilirlik raporunu hazırladık, engelsiz toplum ve güvenli okul konulu iki TÜBİTAK projesini yazarak değerlendirilmek üzere TÜBİTAK’a gönderdik. Yürütme kurulu üyelerimiz uluslararası yayınlarıyla bilimsel atıf kaynağı oldular ve uluslararası bilimsel toplantılarda üniversitemizi temsil ettiler. Bilimsel rapor ve projelerimizin yanısıra Yakın Doğu Üniversitemizde kardeş üniversitemiz Girne Üniversitesi’nde ve Türkiye’de eşgüdümlü gerçekleştirdiğimiz tarih odaklı sergilerle toplumumuzdaki görsel farkındalığı ve bilinci artırmaya katkı koyduk. Bu doğrultuda şimdiye dek Kıbrıs Haritaları, Piri Reis, Akdeniz Denizcilik Tarihi, Osmanlı’nın Kıbrıs’ı Fethi ve İstanbul’da Çanakkale Deniz Zaferleri,  sergilerini gerçekleştirdik.

Doç.Dr. Koldaş ; Güvenlik Akademisi 12 Hafta Boyunca Güvenliğin Farklı Boyutlarını Konunun Uzmanları  Olan Akademisyenler, Bürokratlar, Karar Alıcılar Ve  Diplomatlar İle Değerlendireceğiz.

12 Hafta boyunca bu salonda güvenliğin farklı boyutlarını konunun uzmanları  olan akademisyenler, bürokratlar, karar alıcılar ve  diplomatlar ile Yakın Doğu Enstitüsü Stratejik Araştırma Merkezi Danışmanı Ercan Çitlioğlu'nun mimarlığında gerçekleştirileceğini belirten Doç.Dr. Koldaş,   yeni güvenlik tartışma ve yaklaşımları ışığında toplum, ekonomi, askeri, siyaset, çevre, enerji, bilgi, ve siber ortam güvenliği konularını alanlarında uzman isimlerle uluslararası, bölgesel ve ulusal düzeylerde irdeleyeceklerini belirtti

Koldaş ,bu programın açılış dersinin Türkiye, bölge  ve dünya güvenliğine özellikle idari, toplumsal ve adli alanlarda değerli katkılar sağlamış Türkiye siyasetinde uzlaşının simge devlet adamlarından biri olan TBMM Eski Başkanı, Adalet Eski Bakanı ve Ankara Milletvekili sayın Cemil Çiçek tarafından verilecek olmasının onur ve mutluluk verici olduğunu vurguladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gelişimi konusunda içten katkılarıyla önemli bir yere de sahip olan sayın Cemil Çiçek’e açılış dersini vermeyi lütfettikleri ve teşrifleriyle üniversitemizi onurlandırdıkları için teşekkür ediyorum dedi.

Dürüst; Cemil Çiçek’in KIBRIS Türk Tarih Sayfalarında Bir Döneme Damga Vurucu Mesajlar Ve Adımlar Attığını Herkes Zaman İçinde Görecektir

KKTC Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst ise, “Böylesi anlamlı bir günde burada olmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Öncelikle Yakın Doğu Üniversitesi’nin böylesi anlamlı bir etkinliği düzenliyor olması, ve bir döneme damgasını vurmuş büyük devlet adamı Sayın Cemil Çiçek’i ağırlıyor olması, ülkemiz ve anavatanımızla kurduğumuz ilişkilerimiz bakımından son derece önemlidir. Dolayısıyla ben Sayın Suat Günsel ve ailesine bu anlamda teşekkür etmek istiyorum. Cemil Çiçek’in, ülkemizin en önemli projelerinde, üniversite yaşamında, turizm sektörünün açılımında birebir yaşayan birisi olarak ne denli önem arz ettiğini ve KIBRIS Türk tarih sayfalarında bir döneme damga vurucu mesajlar ve adımlar attığını herkes zaman içinde görecektir"dedi

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ; ‘AB’ye Giriyoruz Başka Güvenliğe Gerek Yok’ Açıklamaları Karın Doyurmuyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise, Kıbrıs Türk halkının özgürlük, eşitlik ve güvenlik talebi bulunduğunu  vurguladı. Kıbrıs Türk halkının kendi güvenliğini Türkiye’nin güvencesinde gördüğünü kaydeden Akıncı, “ ‘AB’ye giriyoruz başka güvenliğe gerek yok’ açıklamalarının karın doyurmadığını söyledi.

Güvenlik konusunda tarafların birbirini ikna etmeye çalışmaması gerektiğinin altını çizen Akıncı, olası bir çözümde Kıbrıs Türk halkının Türkiye tarafından güvence edilmesinin Rum tarafınca tehdit olarak algılanmaması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, doğal gaz ve İsrail elektriğinin Türkiye üzerinden Avrupa’ya iletilmesi ve Türkiye’den gelen suyun adanın tümünde kullanılması yönündeki işbirliklerinin ileride güvenlik konularında yeni anlayışlara ve paradigmalara yol açabileceğine dikkat çekti.


Akıncı; Özgürlük,Eşitlik ve Güvenlik Kavramları Hiçbirşeyle Değiştirilemez

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, toplumların yaşamlarındaki özgürlük, eşitlik ve güvenlik gibi önemli kavramların  hiçbirşeye değiştirilemeyeceğini kaydetti.

Akıncı, Kıbrıs Türk halkın Enosis’e  karşı verdiği mücadeleye göz atıldığında, azınlık olmamak için verdiği mücadeleye bakıldığında, özgür yaşayabilmenin ne demek olduğunun çok daha iyi anlaşılacağını  söyledi.

Akıncı,  Kıbrıs  Türk halkının, iki eşit kurucu devletin olacağı,  bunların birbirine tahakküm edemeyeceği,    hiyerarşinin olamayacağı bir sistemin oluşması talebinin  tahakküm altında yaşamama talebinin somut göstergesi olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı Kıbrıs Türk halkının hem bireysel hem de toplumsal anlamda eşitlik talebi bulunduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, güvenlik konusunun can ve mal güvenliği ve statünün güvenliği olmak üzere iki boyutlu olduğunu kaydederek, statünün güvence altında olmasının önemini 1960 yılında kurulan ortaklık cumhuriyetinin 3 yıl sonra sona ermesi ile açıkladı.

Akıncı,  gelinen aşamada garanti ve güvenlik konularının müzakere masasına ayrıntılı olarak gelmediğini söyleyerek,  konunun  sürecin en sonunda  Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık’ın  da katılımıyla 5’li platformda gündeme getirileceğini, önce neyin garanti edileceğinin ortaya çıkması konusunda bir uzlaşma olduğunu kaydetti.

“Güvenliğimizi İstememiz Anlayışla Karşılanmalı”

Kıbrıs Türk halkının kendi güvenliğini istediğini ve sonuna kadar da bunun arkasında duracağını vurgulayan Akıncı, “Çünkü bu topraklarda sayıca az olan tarafız ve bunu talep etmemiz, bu güvenceyi nerde  gördüğümüzü açık olarak ortaya koyup, bunun takipçisi olmamız anlayışla karşılanmalıdır. Bunun başka taraflara çekilecek yönü yoktur” şeklinde konuştu.

Akıncı, Kıbrıs Türk halkının kendi güvenliğini Türkiye’nin güvencesinde gördüğünü belirterek, “AB’ye giriyoruz başka güvencelere ne gerek var” gibi ifadelerin karın doyurmadığını söyledi.

“Taraflar Birbirlerini İknaya Uğraşmamalı”

Akıncı,  bu konuda tarafların birbirini ikna etmek için uğraşmamaları gerektiğini kaydederek,  şöyle devam etti:

“İkna edici olacak olan yaşamın ta kendisi,  bu sürecin ileri taşınması, yıllar içinde iki toplumun birbirine  daha da güvenmesi, ortak çıkarlarda ortak anlayışlarda  buluşabildiklerini yaşamın içerisinde görebilmeleri  bunu kanıtlayabilmeleri ve gelecekte, geçmişte olan yanlışlardan iki tarafın da kaybedeceği çok şeyin olduğu anlayışının yerleşmesi ve  yeni bir paradigmanın oluşması…. Ancak işte o zaman   ancak bu söylemlerin bir değeri olabilecektir.

Bizim güvencemizin, bizim kendimizi emniyette hissetmek istememizin karşı taraf için bir tehdit  oluşturma nedeni yoktur. Geçmişte  böyle bir şey söz konusu olmadı.”

“Durup Dururken Tehdit Yaratılmadı”

Akıncı, 1963 ve 1974’te  Türkiye ve Kıbrıs Türk halkı istikametinden   durup dururken karşı tarafa bir tehdit yaratılmadığını,  arzu edilmeyen her gelişmenin ardında ya bir Enosis hayali ya da Akritas planı  düşüncesinin yer aldığını, Türkiye’den gelen hareketin mutlaka bir nedeni olduğunu söyledi.

Rumların Kıbrıs sorununu hep 20 Temmuz 1974’ten başlattıklarını ancak bunun 5 gün öncesi bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, 15 Temmuz’da Yunan darbesi olmasa  5 gün sonra Türk müdahalesinin gerçekleşmiş olmayacağını ifade etti.

Akıncı, iki kesimli, iki toplumlu, tarafların birbirine tahakküm edemeyeceği  gönül huzuru içinde kabul edilebilecek bir anlaşma  ortaya çıkarsa bunun garanti  edilmesi noktasında  Kıbrıslı Türkler için, Türkiye’nin güvencesinin devam edeceği, Rumların da bundan tehdit algılamayacağı bir formülün üzerinde uzlaşılabileceği kanaatinde olduğunu kaydetti.

Akıncı, geleceğe yönelik olarak askersel  bir takım güvenlik kavramlarının ileride yerini alabilecek yeni  kavramların oluşabileceğinin  de değerlendirilmesi gerektiğini kaydederek bunlardan birinin Doğu Akdeniz’de çatışma alanı olabilecek doğal gaz yatakları olduğunu, bunları işbirliğine dönüştürmenin akıl işi olduğunu vurguladı.

Akıncı, Rum tarafının girişimleri tek taraflı sürdürmek  yerine Kıbrıs Türk halkının da ortaklık payı olduğu bilinci içerisinde  doğal gazın en akılcı, en hızlı en ucuz  şekilde  Türkiye üstünden Avrupa’ya iletilmesini içselleştirmesi halinde yeni bir ufuk açacağını söyledi.

Akıncı, elektrik alanında Kuzey ve Güney arasındaki  elektrik şebekelerinin enterkonnekte hale getirildiğini belirterek, bundan iki tarafın da yarar sağlayacağını söyledi.

Akıncı, İsrail’den Güney Kıbrıs’a gelecek olan kablonun Girit’e devam ederek  oradan da Yunanistan üzerinden Avrupa’ya bağlanacağının  altını çizerek,  Türkiye ile kıyasladığında bunun  çok daha uzun mesafe olduğunu, maliyetinin çok daha fazla olacağını kaydetti.

Akıncı,  doğal gazda olduğu gibi elektriğin  de  70 kilometre ötedeki Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlanmasının  daha akılcı olacağını söyledi.

Su konusuna da değinen Akıncı,  şu anda yıllık 75 milyon metreküp suyun Kıbrıs’ın iki tarafına da yetmeyeceğini, ancak teknolojinin orada durmakta olduğunu  ve kapasitenin artırılabileceğini,  ileride Kıbrıs’ın tümünün ve başka ülkelerin de bu sudan yararlanabilme olasılığı bulunduğunu belirtti.

Akıncı, yeni karşılıklı bağımlılıklar yaratıldıkça, bu taraflara yararlılık gösterdikçe yeni anlayışlar gelişeceğini ve belki güvenlik kavramının çok daha farklı boyutlara ulaşabileceğini söyledi. Akıncı, “Bugünün gerçeği değil ama yarının gerçeği olabilir. Buna da açık olmak lazım” dedi.

Akıncı, bu söylediklerinin garantiye ihtiyaç yoktur anlamında algılanmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ardından programın “21.Yüzyılda Güvenlik Politikaları” konusunda ilk dersini vermek üzere, Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek söz aldı.

emr_7214.jpg

Cemil Çiçek ; Kendimi Yakın Doğu Üniversitesi'nin Fahri Bir Mensubu Sayıyorum

Çiçek, “ YDÜ Kuzey Kıbrıs’ın seçkin bir eğitim kurumudur.  Kendimi de bu üniversitenin fahri mensubu sayıyor ve bu hissiyatla aranızda bulunuyorum. Elli yılı aşan siyasi hayatım boyunca hiç ders vermedim. Yaşadıklarımdan, gördüklerim ve duyduklarımdan hep ders almaya çalıştım” dedi.

Çiçek, İnsanlık Tarihinin Toplumların Ve Devletlerin Güvenlik Tarihi Vardır

Cemil Çiçek, ilk derste teknolojinin hızla geliştiği bir çağda yüzyıllık bir güvenlik politikası öngörüsünde bulunmanın mümkün olmadığını belirterek, ilk çeyrek yüzyıla ilişkin öngörülerde bulunabileceğini kaydetti.  Çiçek, insanlık tarihinin toplumların ve devletlerin güvenlik tarihi olduğunu vurgulayarak, devletlerin hiçbir politikalarının güvenliği dışlayarak anlatılamayacağını ifade etti. Küreselleşmenin, uluslararası güvenliğin tekil düzeye indirgenmesinin önüne geçtiğini vurgulayarak, dünyanın öbür ucundaki bir olayın çok geniş bir coğrafyayı etkisi altına aldığını söyledi.

Çiçek, NATO, BM gibi Uluslararası kuruluşların bugün sorgulanır hale geldiğini, bu kuruluşların yanısıra bağlı ülkelerin kendi güvenlik politikaları bulunduğunu söyledi. Ayrıca eski ve yeni güvenlik ortamı karşılaştırmaları yapan Çiçek, değişen ve gelişen güvenli anlayışından söz ederken bir ülkenin güvenlik politikalarının içinde neler olduğuna değindi. Çiçek son olarak, 21.Yüzyıldaki güvenlik politikalarının işbirliği dahilinde uygulanmasını gerektiğinin altını çizdi.

Terörist faaliyetlere de değinen Çiçek ,Terörist grupların arasındaki ilişkinin devletler arasında olmadığını vurguladı.

Gerçekleştirilen etkinlik, YDÜ Kurucu Rektör Suat Günsel’in TBMM Eski Başkanı Cemil Çiçek’e takdim edilmesiyle son buldu.

Daha sonra YDÜ araba müzesini gezen Cemil Çiçek müzeden çok etkilendiğini ve bu kadar arabayı birarada daha önce görmediğini söyledi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler