Lefke ve Güzelyurt Sivil Toplum Örgütleri; Lefke Sağlık Ocağı, Cengiz Topel Hastanesi ile Güzelyurt Sağlık Ocağı’nın ilçe insanına daha çağdaş ve etkin kamu sağlık hizmeti verebilmesi için ortak çalışma başlattı.
Güzelyurt Kültürel Mirası Yaşatma Derneği, Kalkanlı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Lefke Turizm Derneği, Akçay Kültür Sanat Derneği, Denizli/Gemikonağı Kalkındırma Derneği, Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği ile Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği; “Lefke-Güzelyurt Kamu Sağlık Hizmetleri İyileştirme Projesi”ni bugün düzenledikleri basın toplantısında kamuoyuyla paylaştı.
Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Toplantı Salonunda yer alan basın toplantısında, yedi sivil toplum örgütü adına söz alan Reşat Kansoy, sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’na da aktardıkları sorunları hakkında basına bilgi verdi.
İstikrarsız ve plansız devlet politikaları sonucu ülke sağlık sisteminin yeterince verimli, olmadığını, “Göç Yasası”nın hekim ve kalifiye sağlık kadrolarını zaman içinde olumsuz etkilediğini savunan Kansoy, diğer ilçelere kıyasla Kamu Sağlık hizmetlerinden en fazla faydalanan Lefke ve Güzelyurt insanın, özel sağlık hizmetlerine yöneldiğini veya merkezi hastanenin yoğunluğunun artmasına sebep olduğunu ileri sürdü.
“LEFKE- GÜZELYURT KAMU SAĞLIK HİZMETLERİ PROJESİ”
Kansoy, 7 sivil toplum örgütünün imzası ile yayımlanan ve sağlık emekçilerinin özlük haklarının yeniden düzenlenmesi ile başlayan “Lefke- Güzelyurt Kamu Sağlık Hizmetleri Projesi”ni şöyle özetledi:
“Cengiz Topel Hastanesi’nde aktif görev yapan doktor sayısı en kısa sürede arttırılmalıdır. Kardiyoloji dalında en az bir hekimin ilçede görev yapması sağlanmalıdır.
Cengiz Topel Hastanesi’nde radyoloji uzmanı ve ultrasound cihazı eş zamanlı hizmet vermeye başlamalıdır.
Güzelyurt ve Lefke Sağlık Ocakları, 24 saat verimli sağlık hizmeti verecek duruma getirilmelidir.
Hızır servis ve hemşire görevlilerinin sayısı artırılmalıdır. Hekim kadrolarıyla takım çalışması yapmaları sağlanmalıdır.
Güzelyurt Sağlık ocağına acil tetkikler için küçük ölçekli laboratuar kurulmalı, laborant istihdamı yapılmalıdır.
Güzelyurt sağlık ocağı, yirmi bin belde nüfusuna tam gün hizmet verebilecek şekilde yaşam bulmalı ve Cengiz Topel Hastanesi’nin yoğunluğu hafifletilmelidir.”
İlçe sağlık hizmetlerindeki temel eksiklik ve aksaklıkların; hekim ve hemşire kadrolarının yeterli olmamasından kaynaklandığına dikkat çeken Kansoy, buna göre çocuk, dahiliye, kardiyoloji, kadın doğum ve cerrahi bölümlerinden ikişer doktorun Cengiz Topel Hastanesi’nde hizmet vermelerini talep ettiklerini vurguladı.
Hekim kadroları ve sağlık emekçilerinin özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Kansoy, “Kamu Sağlık Hizmeti Yasası”nın değiştirilerek, sağlık emekçilerinin görev yererine sadık kalmalarını talep ettiklerine işaret etti.
İlçede hizmet verecek sağlık kadrolarının görev, nöbet ve çalışma disiplinlerinin, Lefke Sağlık Ocağı, Cengiz Topel Hastanesi, Güzelyurt Sağlık Ocağı’nın 24 saat hizmet verecek şekilde düzenlenmesini de istediklerini dile getiren Kansoy şöyle devam etti:
“Fizik Tedavi, Diş Hekimliği, Psikoloji, Diyetisyen gibi yan dal sağlık hizmetleri, istikrarlı gün ve saatlerde, üç sağlık kurumunda dönüşümlü çalışma prensibine uygun planlanmasını talep ediyoruz. Fiziki altyapı, üstyapı, pansuman, ilaç, araç ve teçhizat eksiklikleri; sivil toplum örgütleri, sosyal sorumluluk projeleri ve sağlık bakanlığı iş birliğiyle yapılmalıdır.”
Kansoy en temel hak olan sağlık hizmetlerinden etkin faydalanmak için her türlü demokratik mücadeleyi vermeye kararlı olduklarına işaret ederek, halka, “Güzelyurt’a yeni hastane yapılması” gibi “popülist” projelere prim vermemesi çağrısında bulundu.
Sosyal medyadan ve basın aracılığıyla vatandaşları bilgilendirdiklerini ifade eden Kansoy, bir sonraki adımlarının daha sert olacağını vurguladı.
Kansoy, sağlık master planına uygun olmayacak her adımın karşısında sokağa ineceklerine dikkat çekerek, demokratik mücadele için formüller arayacaklarını sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.