• BIST 10733.75
  • Altın 2540.29
  • Dolar 33.0053
  • Euro 35.7696
  • Lefkoşa 37 °C
  • Mağusa 36 °C
  • Girne 34 °C
  • Güzelyurt 34 °C
  • İskele 36 °C
  • İstanbul 32 °C
  • Ankara 31 °C

Hala Sultan Tekkesi İmamı kızgın: Tekke'ye böyle girilmez!

Hz. Muhammed'in süt halasının türbesinin bulunduğu Hala Sultan Tekkesi'nin imamı Şakir Alemdar tepkili
Hala  Sultan Tekkesi İmamı kızgın: Tekke'ye böyle girilmez!

Hz. Muhammed'in süt halasının türbesinin bulunduğu Hala Sultan Tekkesi'nin imamı Şakir Alemdar, "Denizden çıkan tekkeye geliyor. Bikinili gelen var. Üzerine bir tül atmış tekkeyi gezmek istiyor. Bunu kabul edemeyiz" dedi.

İmam Şakir Alemdar, "Denizden çıkan tekkeye geliyor. Bikinili gelen var. Üzerine bir tül atmış tekkeyi gezmek istiyor. Bunu kabul edemeyiz" dedi.

Alemdar, 'uygunsuz giyindiğini' iddia ettiği turistlerin tekkeye girişine izin vermedi. Bunun üzerine medyada  "Hoca kumanda ediyor. Larnaka Tekkesi'nde ziyaretçiler için kendi fermanını uyguladı" başlıklı haberler çıktı.


 

Daha sonra imam Şakir Alemdar, Rum Eski Eserler Dairesi ile Turizm Organizasyonu Başkanlığı'na uygulamayla ilgili mektup yazdı. Alemdar, mektubunda "Uygun giyim, bikini, şort, atlet, dekolte, mini etek değildir" dedi.

İslami kurallara göre değil, günlük giyime göre bir düzenleme istendiğini söyleyen Alemdar, turistlerin Hala Sultan Tekkesi'nin avlusunda da gezmeleri için kılık kıyafetlerine dikkat etmesi gerektiğini savundu. "Kıyafet kurallarına uymayanların içeri alınmayacağı" kaydedilen mektupta, Hala Sultan Tekkesi'nin Müslümanlar için önemli olduğu ve buna saygı gösterilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

'ÜZERİNE BİR TÜL ATMIŞ, TEKKEYİ GEZMEK İSTİYOR'

Konuya ilişkin olarak açıklama yapan imam Şakir Alemdar, tekkede uygun olmayan kıyafetlere izin veremeyeceklerini söyledi. Rum Eski Eserler Dairesi ve Turizm Organizasyonu Başkanlığı'na gönderdikleri mektuba olumlu yanıt aldıklarını belirten Alemdar, "Onlar da bize 'Haklısınız' dediler. Hem tekke girişinde tabela sayısı artırılacak hem de tanıtım ofislerine uyarılar yapılacak" diye konuştu. Larnaka'ya çok sayıda turist geldiğini ifade eden Şakir Alemdar, "Denizden çıkan tekkeye geliyor. Bikinili gelen var. Üzerine bir tül atmış tekkeyi gezmek istiyor. Bunu kabul edemeyiz. Biz İslam'ın şartlarını zorlamıyoruz. Hatta tekkenin içerisinde başörtüsü şartımız da yok" dedi.

 

Hala Sultan Tekkesi'nin günlük kıyafetlerle ziyaret edilebileceğini belirten Alemdar, "Bu konuda bazı Rum faşistler olay çıkarmak istiyorlar, 'Tekkede turistlere baskı var' diye. Bu zihniyetlere yenilmeyeceğiz. İstediğimiz saygı" ifadelerini kullandı.

Hala Sultan Tekkesi'ne uygun olmayan kıyafetlerle gelenlerin görüntü ve fotoğraflarının da ilgili makamlara iletildiği öğrenildi.

hala-sultan.jpg

HALA SULTAN TEKKESİ NEDİR?

Hala Sultan Tekkesi Kıbrıs'ın en ünlü tekkesidir. Larnaka'da Tuz Gölü yakınlarında bulunan, Kıbrıs'ın yedinci ve onuncu yüzyıllar arasında Emevi halife Muaviye'nin gönderdiği İslam askerlerince adaya düzenlenen seferler sırasında Muhammed peygamberin halası ve süt annesi olan Hala Sultan’ın vefat ettiği noktada, M. 647-649 yılları arasında inşa edilmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, özellikle 18. yüzyıldan itibaren padişah ve kıdemli devlet erkanı tarafından bakım ve onarımı üstlenerek, eklenen yapılarla bir külliyeye dönüştürülmüş olup, tekke şeklinde anılmaya devam etmektedir. Birleşmiş Milletler ve diğer bağışlarla Tekkenin islahatı yakın dönemde tamamlanmıştır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler