2015’TE YAPILACAK ÇALIŞMALAR: Belediye Başkanları, Güzelyurt, Mağusa, Lefke ve İskele bölgelerinde yaşanan sorun ve sıkıntıların giderilmesi için yapılması gerekenleri ve 2015 yılında yapılacak icraatları gazetemize anlattılar.
Rana SARRO
Tarihi zenginliğe sahip şehir olan Mağusa’nın, hali hazırda tüm projelerin gecikmesine neden olan kanalizasyon sistemi sıkıntılarının aşılamadığı; ayrıca Salamis Yolu’nda da trafik sıkışıklığı yaşandığı belirtiliyor. Güzelyurt’ta ise, asfalt sıkıntıları ve yağmur suyunun drenajında yaşanan sıkıntılar ile çöplük sorunu devam ediyor.
Lefke’de de, asfalt eksikliği olduğu, köylerde kaldırım gibi bir takım alt yapı eksiklikleri bulunduğu ve çocuk parklarının da bakıma ihtiyacı olduğu belirtiliyor.
KKTC üzerinde gelişime en müsait yerlerden İskele’de ise, bazı köylerde alt yapı ve asfalt eksiklikleri olduğu ve sosyal aktivite alanlarının birçok köyde bulunmadığı belirtiliyor.
Güzelyurt, Mağusa, Lefke ve İskele bölgelerinde yaşanan sorun ve eksiklikleri ele alarak, bölgelerde yapılması gerekenleri ve 2015 yılında belediyeler tarafından yapılacak olan icraatları Belediye Başkanları’na sorduk.
Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ve İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, bölgelerde yaşanan sıkıntılarla ilgili gazetemize konuştular ve icraatlarını anlattılar.
GÜZELYURT: ASFALT, DRENAJ VE ÇÖP SORUNLARI
Güzelyurt’ta asfalt sıkıntıları ve yağmur suyunun drenajında yaşanan sıkıntılar ile çöplük sorunu devam ediyor. Güzelyurt Belediyesi’nin müteahhitle ilgili sorunlarının en kısa zamanda aşılması için çalışıldığı belirtilirken; yeni ihalelerle birlikte Güzelyurt ve Bostancı’nın tüm sokaklarının asfalt yenilenmesinin öncelikli çalışmalardan; olası su taşkınlarının önlenmesinin de ana hedeflerden olduğu belirtiliyor.
“TÜM YOLLAR YENİLENECEK”
Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Güzelyurt ve Bostancı’nın tüm yollarının yenileneceğini söyledi. Güzelyurt Belediyesi’nin devam eden projelerinin bir an önce tamamlanması hedefinde olduklarını kaydeden Özçınar, Kalkanlı Hizmet Binası’nın bitme aşamasında olduğunu, çevre düzenlenmesinin yapılması halinde, açılışının gerçekleştirileceğini belirtti.
“NARENCİYE SEKTÖRÜNÜ ÇAĞDAŞ YAPIYA KAVUŞTURACAĞIZ”
Güzelyurt’ta 2015 yılında, yağmur suyu drenaj eksikliği görülen iki bölgede, ihaleye çıkılacağını; bazı bölgelerde kanalizasyon ulaştırma hedefinde olduklarını kaydeden Özçınar; “yeni bitirdiğimiz Tartı Merkezi’nde bu yıl, narenciye sektörünü çağdaş bir yapıya kavuşturacağız” dedi.
Bunun yanında kaldırım ve ‘Açık Pazar Meydan Düzenleme’ çalışmalarının devam ettiğini; bu yılın içerisinde bunların tamamlanmasının hedeflendiğini söyleyen Özçınar, “ayrıca kent parkın da ağaçlandırılması ve düzenlenmesine yönelik çalışmalara dere yatakları ıslah çalışmaları da dâhil edilecek” dedi.
“KALKANLI ÇÖP ALANINI KAPATMAYI HEDEFLİYORUZ”
Çöplükle ilgili devletle istişarelerinin devam ettiğini, Güzelyurt Belediyesi’ne yeni bir çöp alanı tahsis edilmesini ya da Güngör’e nakliyenin yapılması için transfer istasyonunun biran evvel Belediye’ye tedarik edilmesini talep ettiklerini belirten Özçınar, “Merkezi hükümetin uhdesinde olan bir görevdir. Bunu da bekliyoruz. Biran evvel Kalkanlı Çöp Alanı’nı kapatmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
“ŞEHİRİÇİ TRAFİĞİ DÜZENLENECEK”
Güzelyurt’ta trafik sıkışıklıklarının aşılması için asfalt çalışmalarının ardından yeni işaretler ve düzenlemelerle trafiği bir disiplin altına almayı da hedeflediklerini belirten Özçınar, “şuanda belli bölgelerde bunu başlattık. Düğün alanı bölgesinde çift şerit uygulamasına geçtik. Bazı tek yol uygulamalarımız var. İnanıyorum ki, asfalt çalışmaları tamamlandıktan sonra trafiğimize yeni bir şekil kazandıracağız. Lefke- Güzelyurt yolunun da bu yıl içerisinde tamamlanması öngörülüyor. Ona bağlı giriş ve çıkış noktalarını düzenleyeceğiz” dedi.
“TAŞKIN RİSKİNİN ÖNLENMESİ”
Özçınar, sel taşkınlarına karşı ODTÜ ile birlikte bir proje çalışması oluşturduklarını, bunu merkezi hükümete de sunduklarını, ara bölgede oluşturulacak bir göletle Güzelyurt’ta olası su taşkını riskinin önüne geçilmesinin ana hedeflerinden olduğunu kaydetti.
MAĞUSA: KANALİZASYON SORUNU AŞILAMADI
Tarihi zenginliğe sahip tek şehir olan Mağusa’nın ise, tarihi potansiyelinin turizme taşınması yönünde çalışmalar olduğu; ancak hali hazırda tüm projelerin gecikmesine neden olan kanalizasyon sistemi sıkıntılarının bulunduğu; ayrıca Salamis Yolu’nda da trafik sıkışıklığı yaşandığı belirtiliyor.
“RAHAT YAŞANABİLİR BİR ŞEHRE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”
Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, kaldırımı, yolu, trafiği ve çevre düzenlemesi ile Mağusa’nın rahat yaşanabilir bir şehre dönüştürülmesinin hedeflendiğini; ayrıca turizmin canlandırılması adına yapılan müzelerle ilgili çalışmaların olduğunu açıkladı.
Mağusa’nın tarihi ve kültürel potansiyelini turizme kazandırma adına yapılan çalışmaların, Anıtlar Yüksek Kurulu ve Eski Eserler Dairesi ile istişare halinde sürdürüldüğünü kaydeden Arter, özellikle Akyar Sınır Kapısı’nın bir turizm giriş kapısı olarak düzenlenmesi çalışmasının da 2015 yılında tamamlanacağını söyledi.
“KANALİZASYON SIKINTISI VAR”
Tüm projelerin gecikmesine neden olan kanalizasyon sistemindeki sıkıntının tadilat projesi ile tamir edileceğini; bunun AB finansmanı ile yapılacak bir proje olduğunu belirten İsmail Arter, Salamis Yolu’nda trafik sıkışıklığı olduğunu ve burada düzenleme yapılacağını aktardı.
“DEVAM EDEN PROJELER TAMAMLANACAK”
2014 yılında başlatılan projelerin bu yıl tamamlanmak üzere devam edeceğini söyleyen Arter, bunlardan bir tanesinin, hendeğin Mağusa’ya ve turizme kazandırılması projesi olan ‘Hendek düzenleme projesi’ olduğunu; devam eden bir diğer projenin 70-80 hayvan kapasitesi olan ve ileride büyümeye müsait ‘Hayvan Barınağı Projesi’ ve ‘Otello Parkı Projesi’ olduğunu belirtti.
“AĞAÇLANDIRMA ÇOK SÜRATLE DEVAM EDİYOR”
Çanakkale ve Gülseren Göletleri düzenleme projelerinin de devam ettiğini, bunların Natura 2000 kapsamına girebilecek potansiyelde ve AB ekipleri, Çevre Koruma ve belediye ekiplerinin birlikte çalıştığı bir proje olduğunu belirten Arter, yeşil alanların park olarak düzenlenmesi kapsamında, ağaçlandırmanın çok süratli bir şekilde devam ettiğini belirtti.
Peyzaj ve kaldırım düzenlemelerine de ihtiyaç duyulduğunu aktaran Arter, “Tabi biliyorsunuz, bu büyük projeler finansmanla ilgili projelerdir. TC Yardım Heyeti ve AB finans kaynakları önemlidir. Bunlarla bağlantılarımız devam ediyor ve tüm büyük projelere öngörülen süre 2 yıldır. Dolayısıyla 2015’te büyük projeler tamamlanacaktır demek doğru olmaz” dedi.
LEFKE: ASFALT VE ALT YAPI EKSİKLİKLERİ
Lefke’de asfalt eksikliği olduğu, köylerde kaldırım gibi bir takım alt yapı eksiklikleri bulunduğu ve çocuk parklarının da bakıma ihtiyacı olduğu belirtiliyor.
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Yedidalga’daki Belediye Plajı’nın düzenlenmesi ve belediye binasının belediye pazarı bölümünün restorasyonun, bu yıl içerisinde yapılması için çalışıldığını söyledi.
“BU PROJELER 2015’TE TAMAMLANACAK”
Aziz Kaya, 4 ayrı projenin uygulamaya geçme safhasında olduğunu, bunlardan birinin ‘hayvan barınağı; bir diğeri maden müzesi ve bazı eski eserlerin restoresi; diğer bir projenin Bağlıköy’de köy düzenlemesi ve bazı yerlerin taş-duvar yapımının da uygulama aşamasında olan ve 2015’te tamamlanması hedeflenen projeler olduğunu belirtti.
Belediyenin araç eksikliğinin giderilmek üzere olduğunu, araçların çoğunun tamamlandığını belirten Aziz Kaya, otları kesmek için kullanılan alet ile yolların süpürmesinde kullanılan araç olmak üzere bazı araçların tedarik edildiğini söyledi.
“PROJELENDİRME AŞAMASINDA OLANLAR”
Lefke’de, ‘yayalandırılmış alanın’ ve ‘Gemikonağı sahil düzenlemesinin’ de, bu yıl içerisinde sonuçlandırılmasının hedeflendiğini kaydeden Aziz Kaya, Gençlik Projesi ile ‘Denizli Sahil Projesi’nin ise, projelendirilme aşamasında olduğunu belirtti.
İSKELE: İSKELE’YE KİMLİK KAZANDIRILMALI
KKTC üzerinde gelişime en müsait yerlerden bir olan İskele’de ise, bazı köylerde alt yapı ve asfalt eksiklikleri olduğu ve sosyal aktivite alanlarının birçok köyde bulunmadığı belirtiliyor.
İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, bu eksikliklerin bu yıl içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi ve “Kent girişleri değişecek. İskele’yi bir köy havasından kurtarmaya ve kent havası vermeye çalışıyoruz” dedi.
‘Kent Meydanı’nda sıkıntı olduğunu belirten Sadıkoğlu, önümüzdeki günlerde kent meydanının düzenlenmesi ile ilgili yarışma düzenleneceğini de kaydetti.
İskele Belediyesi’nin yarım kalan projelerinden; İskele Gençlik Projesi ve sahilde çok amaçlı salon inşaatının devam ettiğini söyleyen Sadıkoğlu, yine sahil projesinde alt yapı çalışmalarının başlamak üzere olduğunu; önümüzdeki günlerde bunun ihalesine çıkılacağını belirtti.
“İskele’ye bir kimlik kazandırmak istiyoruz” diyen Sadıkoğlu, atılan tüm adımların, İskele’yi turizm ve kültür kenti yapma yolunda olduğunu söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.