• BIST 8885
  • Altın 3018.131
  • Dolar 34.3001
  • Euro 37.1624
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

Hastane’de eylem

Hastane’de eylem

Dört aydır ek mesailerini alamayan sağlıkta örgütlü 5 sendika Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi önünde eylem yaptı. Sağlık çalışanlarının ek mesai çalışmasının kendi tercihleri olmadığı ve eksik personel nedeniyle yapılamayan hizmetleri yerine getirmeye çalıştıkları belirtilen eylemde, bu durumun devam etmesi halinde, ileriki günlerde daha etkili eylemler yapılmasının kaçınılmaz olduğu ve hukuki sürecin de yapılacak değerlendirmenin ardından başlatılacağı açıklandı.

Kamu Çalışanları Sendikası (KAMU-SEN), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kamu İşçileri Sendikası (KAMU-İŞ), Sağlık Çalışanları Sendikası (TIP-İŞ) ile Hemşireler ve Ebeler Sendikası (KTHES), sağlık çalışanlarına 3 aylık ek mesai ödeneklerinin ödenmemesi gerekçesiyle Lefkoşa Devlet Hastanesi önünde eylem yaptı.

Sendika yetkilileri eylem sırasında basına açıklamalarda da bulundu. Sorunun devam etmesi halinde daha etkili eylemlerin gündeme geleceği uyarısı yapıldı.

ÖZKARDAŞ

KAMU-SEN Başkanı Mehmet Özkardaş, açıklamasında, 500 milyon dolarlık vergi kaçağının ve yolsuzlukların hesabını soramayanların, sağlık çalışanları ve kamu görevlilerini itibarsızlaştırmaya çalıştığını savunarak, hastanede 5 hemşirenin işini 1 hemşirenin yapmaya çalıştığını kaydetti.

Özkardaş, hükümetin “büyük iş adamlarının gönlünün edilmesiyle her şeyin düzeleceğine” inandığını, kamuyla özelin çalışma saatlerinin uyumlaştırılma tartışmalarının başladığını ifade etti.

Özkardaş, “yıllık 500 milyon dolarlık vergi kaçağı önlenecekse, özelde 12 saat çalıştırılmaya son verilecekse, özel sektörde iş güvenliği sağlanacaksa, özel sektörde sendikalaşma kabul edilecekse, oturup mesai saatlerinin değişimini konuşmaya hazır olduklarını” söyledi.

Özkardaş, aldıkları bir dizi eylem kararının içerisinde hükümeti dava etmenin de bulunduğunu hatırlattı.

Özkardaş bir soruya karşılık, 1 aylık ödenecek paranın bankalara yatırıldığı bilgisinin bu sabah geldiğini, fakat henüz ödeme emrinin dahi çıkmadığını söyledi.

KAPTAN

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, “ülkede yolsuzlukları sonlandıracağını, yargıya taşıyacağını söyleyenlerin sendikalara rüşvet teklif ederek grev kırıcılığı yapmaya çalıştığını” söyledi.

Kaptan, bir hafta önce eylem açıklayan sendikaların eylemini “kırmak” için bu sabah, 4 ay önce verilmesi gereken ek mesainin bir kısmının bankalara yatırıldığını kaydetti.

Kaptan, bugün yapılan eylemle herhangi bir hizmetin aksatılmadığını, sadece hükümete yapması gerekeni ve yasaların uygulanması gerektiğini hatırlatmak istediklerini söyledi.

200 hemşire eksiği varken, 60 kişilik istihdam açıklanmasını da eleştiren Kaptan, sendikaların “sıfır ek mesai” ödenecek şekilde sorunu çözmeye hazır olduğunu yineledi.

Hastanede doktora, hemşireye, laboratuar çalışanına, teknik elemana, işçiye ve kayıt personeline ihtiyaç bulunduğunu anlatan Kaptan, “buna karşın hükümetin taşerondan medet umduğunu” ifade etti.

1454415888

DİLEK

KAMU-İŞ Başkanı Sami Dilek, sağlık çalışanlarına aylardır ek mesai ödeneği verilmemesinin “utanç verici” bir durum olduğunu ve bunu kınadığını belirtti.

“Devlet bunu yapıyorsa özel ne yapsın?” diye soran Dilek, ek mesai ödeneği alamayan insanların borçlar, çeşitli sorunları bulunduğunu, bu konudaki eylemlerin ve kararlılığın süreceğini vurguladı.

ÖZGÖÇMEN

Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Ali Özgöçmen, gün be gün kaosa sürüklenen sağlık sisteminin daha da kötüye gitmekte olduğunu belirtti ve sağlık alanındaki istihdamların bir an önce yapılması gerektiğini söyledi.

Yapılmadığı takdirde eylem şekillerinin daha da sertleşeceğini belirten Özgöçmen, yakın zamanda sorunların çözülmesi, zor günlerin atlatılması dileğinde bulundu.

USAR

Tıp-İş Başkanı Sıla Usar da, sağlığın Anayasal bir hak olduğunu ve Karpaz’dan Yeşilırmak’a kadar her bireyin eşit sağlık hizmeti alma hakkı bulunduğunu hatırlattı.

Sosyal devlet olmanın herkese eşit sağlık hizmeti verilmesini gerektirdiğini belirten Usar, sağlık çalışanları olarak, herhangi bir hastaya zarar verecek eylemlerden kaçındıklarını, fakat sabrın da bir sonu olduğunu söyledi.

Az personelle çok iş yapılmasına karşı, aynı zamanda eşit işe eşit ücret hedefine ulaşılana kadar mücadeleye devam edileceğini kaydeden Usar, sendikaları itibarsızlaştırmaya yönelik söylemlerde bulunanları da eleştirerek, çalışanların emeklerinin karşılığını sendikaların mücadelesi sonucu elde edebildiklerinin altını çizdi.

Usar, özel sektördeki çalışanların haklarının da sendikalar tarafından korunacağını ve korunması gerektiğini belirtti.

Ek mesailerin insan yaşamı için yapıldığını belirten Usar, ek mesailer olmasa insanların ölebileceğini de hatırlattı.

ORTAK AÇIKLAMA

Daha sonra Hemşireler ve Ebeler Sendikası üyesi Ayşe Karatay, hazırlanan ortak basın açıklamasını okudu.

Karatay, halk sağlığı üzerinden tasarruf yapmaya çalışan geçmiş hükümetler gibi, bugünkü hükümetin de suçlu olduğunu söyledi.

“Ek mesai oranlarını düşürenlerin 3 aylık ek mesaiyi ödemeyerek suç işlediğini” ifade eden Karatay, “vergi kaçırıp kayıt dışılık yaratanlara stok ve vergi affı çıkaranlar, halktan alınan milyonlarca liralık KDV’yi devlete ödemeyenleri affedenler, söz konusu emekçi ve emeğin karşılığının ödenmesine gelince ‘para yok’ mazeretinin arkasına saklanmaktadır” dedi.

Karatay, duyarsızlığın devam etmesi halinde daha etkili eylemlerin gündeme geleceğini, yaşanacak kaosun sorumlusunun da hükümet olacağının altını çizdi.

Hukuki süreç başlatma haklarını saklı tuttuklarını belirten Karatay, yapılacak değerlendirmenin ardından bu sürecin başlatılacağını da sözlerine ekledi.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler