• BIST 9472.21
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Lefkoşa 24 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

“Hastanın Sesi 2” Projesine Etkili Tanıtım

EHHDBaşkanı İmge, sağlıkla ilgili sorunların aşılması için ülkede defalarca Çalıştaylar yapıldığını, sorunların tespit edildiğini, çözüm önerilerinin ortaya konduğunu anımsatarak şimdi konuşmak yerine icraat yapılmasını beklediklerini kaydetti.
“Hastanın Sesi 2” Projesine Etkili Tanıtım

Evrensel Hasta Hakları Derneği (EHHD)nin Avrupa Birliği finansörlüğünde yürüttüğü, Kuzey Kıbrıs’ta hasta hakları konusunda farkındalığı artırmayı, hasta haklarının uygulanmasını geliştirmeyi, hasta haklarıyla ilgilenmeyi amaçlayan “ Hastanın Sesi 2” projesi tanıtıldı.

İlgili meslek grupları ve paydaşlar yanında EHHD nin bu konudaki kapasitesini artırma, hasta hakkı ihlallerinin sağlıktan sorumlu kurumlar tarafından sistematik olarak raporlamasını sağlama ve Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde Hasta Hakları Birimi oluşturulmasına öncü olma hedefleri de taşıyan proje 03 Aralık 2018’den itibaren 30 ay boyunca (02 Haziran 2021) uygulanacak.

EHHD’nin Lefkoşa Küçük Kaymaklı’da İsmail Beyoğlu Caddes Halil Toprakçı sk. EKSA Apt. bulunan genel merkezindeki Proje tanıtım etkinliği her kesimden yoğun katılımcı ile gerçekleşti. Açılış konuşmalarını Evrensel Hasta Hakları Derneği Başkanı Emete İmge ve AB Program Destek Ofisi Bölüm Şefi Michael Docherty yaparken, Proje Yöneticisi İzlem Sönmez Kalfaoğlu Hasta’nın Sesi 2 projesiyle ilgili sunum gerçekleştirdi.

EHHDBaşkanı İmge, sağlıkla ilgili sorunların aşılması için ülkede defalarca Çalıştaylar yapıldığını, sorunların tespit edildiğini, çözüm önerilerinin ortaya konduğunu anımsatarak şimdi konuşmak yerine icraat yapılmasını beklediklerini kaydetti.

Hasta haklarının daha iyi korunması için ülkenin maliyesine, sosyal güvenliğine ve sağlığına yön veren politikacıların ve kamu yöneticilerinin bir an önce gereğini yerine getirmesini isteyen İmge, hükümet programındaki sağlıkla ilgili vaatlerin hayata geçmesini talep etti.

Hasta Hakları Yasa Tasarısının uzun süredir Meclis’te beklemeye devam ettiğini ve hayata geçirilip geçirilemeyeceğinin bilinmediğini ifade eden İmge, Hastanın Sesi projesi kapsamında yapılan Hasta Hakları Algı Araştırması’na da değinerek, “Halkın sadece yüzde 32’si sağlık otoritesine ve sağlık hizmeti veren devlet kuruluşlarına güven duyuyor” dedi. İmge bu noktada sivil toplum örgütlerine çok ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Emete İmge, 2016 yılında başlayıp, 2018 Şubat’ında sona eren “Hastanın Sesi 1” projesiyle ilgili de hatırlatmalarda bulunarak, bu süreçte hasta haklarının durum analizinin yapıldığını, hasta hakları konusunda farkındalık ve savunuculuk faaliyetleri yürütüldüğünü paydaşlarla diyalog kurulduğunu, iş birliği geliştirildiğini, yeni deneyimler kazandıklarını ve kapasitelerini güçlendirdiklerini söyledi.

AB Program Destek Ofisi Bölüm Şefi Michael Docherty, derneğin “Hastanın Sesi 2” projesi için 200 bin Euro’nun üzerinde bir hibe almayı başardığını kaydederek, dernek yöneticilerini tebrik etti.

Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir sağlık sisteminin, nüfusun ihtiyaçlarını tamamen karşılayamadığını belirten Docherty, “Bu nedenle Evrensel Hasta Hakları Derneği gibi gönüllü sektör ve sivil toplum kuruluşlarının hasta hakları için lobi yapmaları ve bazı açılardan sürekli olarak idarenin vicdanı gibi davranmaları ve idarenin hizmetlerini sürekli olarak iyileştirmesi için çaba göstermeleri önemli bir cesaretlendiricidir” dedi.

Hasta haklarına saygısızlığın, Kuzey Kıbrıs’a özgü bir sorun olmadığına da dikkat çeken Docherty, “Birçok durumda en savunmasız hastalar, diğer bir deyişle, güçlü aileleri ve onları destekleyen ağları olmayanlar en çok acı çekenlerdir. UPRA’nın bu konuyu ele almasının stratejik yönü de buydu, hareketi desteklemekti. Özellikle Güney’deki hasta hakları grupları ile Yeşil Hat kapsamında iş birliği yapılmasını da memnuniyetle karşılıyorum” dedi.

Hastanın Sesi 1 projesine de işaret eden Docherty, “Uygulamadaki ekip değişikliklerine rağmen, projenin planlanan tüm faaliyetleri yerine getirilmiş ve beklenen sonuçlar elde edilmiştir” dedi.

Proje Yöneticisi İzlem Sönmez Kalfaoğlu projeye ilişkin detaylı sunumunda hedefleri şöyle özetledi:

“ hukukçular, medya ve sağlık profesyonelleri için eğitim düzenlemesi, hasta hakkı ihlallerinin izlenmesi için merkezi yerel hastanede hasta hakkı biriminin oluşturulmasına öncü olunması, marjinal grupların hasta haklarına ilişkin mevcut durum tespitini yapılacak araştırma ve mevcut durumun nasıl geliştirilebileceğine dair strateji ve yönlendirme raporu hazırlanması, hasta hakları için lobicilik ve farkındalık artırma faaliyetlerinin yürütülmesi projenin etkinliklerinden bazıları olacak.”

Proje tanıtım etkinliği izleyenlerin sorularına verilen yanıtlar ve katılımcılara ikramlatamamlandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler