• BIST 8885
  • Altın 3018.131
  • Dolar 34.3001
  • Euro 37.1624
  • Lefkoşa 26 °C
  • Mağusa 25 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • İskele 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Hayat %0,88 ucuzlamış...

Hayat %0,88 ucuzlamış...

Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu yaptığı açıklamada, 2015 yılı Ocak ayı Enflasyonu’nun (Tüketici Fiyatları Endeksi) bir önceki aya göre % - 0,88 olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Buna göre, bir önceki aya göre endekste kapsanan 172 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 163 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

Ana gruplara göre bir önceki aya göre değişim oranı şöyle:

“Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda % 1.59 oranında artış, alkollü içecek ve tütün grubunda % 0.02 artış, giyim ve ayakkabı grubunda % -3.09 azalış, konut su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar grubunda % -0.60 azalış, mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri grubunda % 0.09 artış, sağlık ana grubunda % 0.98 artış, ulaştırma ana grubunda % -3.90 azalış, haberleşme grubunda % 0.04 artış, eğlence ve kültür grubunda % -2.18 azalış, eğitim ana grubunda % -1.45 azalış, lokanta ve oteller grubunda % -1.17 azalış, çeşitli mal ve hizmetler grubunda % 1.48 artış gerçekleşti”

MUHTAROĞLU: “EN YÜKSEK DÜŞÜŞ ULAŞTIRMADA”

En yüksek düşüşün ulaştırma ana grubunda gerçekleştiğini belirten Muhtaroğlu, akaryakıta yapılan indirimlerle birlikte döviz kurlarındaki düşüşlere bağlı olarak otomobil fiyatlarında da düşüş görüldüğünü kaydetti.

Muhtaroğlu, tüp gaz indirimleriyle dövize bağlı konut kiralarındaki düşüşün de konut su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar ana grubunda eksi değer yarattığını, giyim ve ayakkabı ana grubunun da başlayan sezon indirim kampanyaları nedeniyle en yüksek düşüş gösteren ikinci ana grup olduğunu belirtti.

Taze sebzelerdeki fiyat artışlarının gıda ve alkolsüz içecekler grubunda artış yarattığını kaydeden Muhtaroğlu, dövize bağlı olarak değerlenen özel okul ücretlerinin de dövizde yaşanan gerilemeden dolayı düşüş gösterdiğini vurguladı.

Oteller grubunda da kış sezonundan dolayı fiyat indirimleri yaşandığını, bu durumun da eksi değer yarattığını belirten Muhtaroğlu,  KKTC ve TC piyango biletleri fiyatlarında da yılbaşı fiyatlarına göre yüzde 50 oranında fiyat düşüşleri yaşandığını kaydetti.

KKTC Tüketici Fiyatları Endeksi’nin döviz fiyatlarından önemli oranda etkilenen bir endeks olduğunu vurgulayan Muhtaroğlu, şöyle devam etti:

“Ocak ayında aylık ortalama bazda Euro’da % -2.62, Sterlinde % -0.27 oranlarında gerileme yaşanmış, Dolarda ise % 2.25’lik artış gerçekleşmiştir. KKTC piyasasında özellikle Euro ve Sterlin ağırlıklı kullanıldığı için bu kurlardaki düşüşler Tüketici Fiyatları Endeksine de eksi değer olarak yansımıştır”

Muhtaroğlu, elektrik fiyatlarında gerçekleşen indirime ve kamuda uygulanan harçlara yapılan zamlara Şubat ayı Tüketici Fiyatları Endeksi içerisinde yer verileceğine işaret etti.

KKTC’de uygulanan Tüketici Fiyatları Endeksi’nin döviz ve akaryakıt fiyatlarından oldukça etkilendiğine işaret eden Muhtaroğlu, döviz ve akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışların endekste artışa, yaşanan düşüşlerin ise endekste azalışa yol açtığını anlattı.

KKTC piyasasında özellikle ithal ürünlerin yoğun olarak bulunduğunu belirten Muhtaroğlu, bu ürünlerin çok büyük bir çoğunluğunun dövizle satın alındığını, dolayısıyla, dövizdeki iniş ve çıkışların ürün fiyatlarındaki artış ve azalışlarla paralel bir seyir izlediğini ifade etti.

Muhtaroğlu, ayrıca akaryakıt ve gaz fiyatlarının da endekste büyük oranda ağırlığı bulunduğunu vurguladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler