• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Lefkoşa 15 °C
  • Mağusa 12 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 12 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 12 °C

Hayat pahalılığı ödeneği bir yıl süreyle durduruldu

5 yasa tasarısı oy çokluğuyla onaylandı
Hayat pahalılığı ödeneği bir yıl süreyle durduruldu

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, hayat pahalılığı ödeneği uygulamasının bir yıl süreyle durdurulmasını öngören 5 yasa tasarısını oyçokluğuyla onayladı.

Maliye Bakanı Zeren Mungan, 2016-2018 Ekonomik Programına yönelik çalışmaların başlatıldığını, çatısının belirlendiğini ifade ederek, KKTC’nin, önündeki 3 yıllık programı planlayacağını vurguladı.

Mungan, programın mali yapısıyla ilgili Türkiye ile istişarede bulunacaklarını ifade ederek, kaynak elde ettikleri Türkiye ile de bu planlamayı paylaşacaklarını kaydetti.

Genel Kurul buna göre, Kamu Görevlileri Yasasının Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını Düzenleyen 25. Maddesinin Uygulanmasının Durdurulmasına ilişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı, Öğretmenler Yasasının Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını Düzenleyen 53. Maddesinin Uygulanmasının Durdurulmasına ilişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı, Güvenlik Kamu Görevlileri Yasasının Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını Düzenleyen 28. Maddesinin Uygulanmasının Durdurulmasına ilişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı, Atatürk Öğretmen Akademisi Kuruluş Yasasında Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını Düzenleyen 36. Maddesinin Uygulanmasının Durdurulmasına ilişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı ve Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasasında Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını Düzenleyen 9. Maddesinin Uygulanmasının Durdurulmasına ilişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısını oyçokluğu ile kabul etti.

Buna göre hayat pahalılığı ödeneği bir yıl süre ile durduruldu.

MUNGAN

Maliye Bakanı Zeren Mungan, kararnamelerin görüşülmesi sırasında söz alarak, 2015 yılında hayat pahalılığı uygulamasına yönelik yeni bir yöntem bulabilmek için kanun gücünde kararname çıkardıklarını anlattı.

Kararnameleri çıkarırken 2015 yılı için yasalardaki hayat pahalılığı uygulaması maddesini dondurduklarını, ancak bunun alt gelir grublarına yönelik uygulanacağını ve 2011 sonrası istihdam edilenlere yönelik ek bir katkı yapmayı öngördüklerini anlatan Mungan, 2015 yılı Ocak maaşının artışlı verildiğini kaydetti.

Mungan, burada beklentinin daha dengeli artış sağlamak ve alt baremlere refah artışı payı vermek olduğunu söyledi.

Milletvekillerinin “hayat pahalılığı hakkı donduruldu bundan sonra ne olacak” sorularına karşı uygulamanın ortada olduğunu, 2011’de uygulanan hayat pahalılığı dondurulmasının da kararname ile yapıldığını, maaş düzenlemesi içermediğini ifade eden Mungan, bugün yapılanla hiçbir yakınlığı olmadığını kaydetti.

Bütçe gelirlerinin bir kısmının net gider olduğunu ifade eden Mungan, maaşlarda kısıtlama yapmadıklarını, kısıtlamanın bürokrasi giderlerinde olduğunu ifade ederek, gelirleri artırmak için kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması ve ekonominin büyütülmesi gerektiğini, bunun çalışmalarını da sürdürdüklerini vurguladı.

Kamu-Net ve Maliye ile ilgili bir takım aksamalar olduğunu, bunun Türksat üzerinden aksadığını ancak çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden Mungan, kapsamlı bir mücadele ortaya koyduklarını, kira stopajını yüzde 10 yaptıklarını, bunu çok yakın takibe aldıklarını ve bir önceki yıla göre yüzde 45 artış sağladıklarını, KDV gelirlerini yüzde 40 düzeyde artırdıklarını anlattı.

Özel sektördeki insanların hakkını korumada önemli bir yer tutan paye konusunda çalışmalar yaptıklarını, artık herkesin asgari ücretli gösterilemediğini anlatan Mungan, servet niteliği taşıyan unsurların da üzerine gittiklerini ve gideceklerini kaydetti.

Mali düzenlemelerle ilgili çalışmalara da değinen Mungan, taksitli ödemelerde sorunlar yaşandığını, bu yüzden bunların da yakın takibe alınacağını kaydetti.

Ülkede adalet olgusunun yaygınlaştırılması için çalışmalar yaptıklarını da ifade eden Mungan, geçen yıl kurumlar vergisinde yüzde 26, gelir vergisinde yüzde 21, KDV’de yüzde 20 üzerinde artış olduğunu söyledi.

Sigortalılara artış verilmemesi konusunda yapılan eleştiriye de değinen Mungan, sosyal sigortanın bir fon olduğunu, sosyal sigortalılara devletin maaş ödemediğini ifade ederek, bu fonun geliştrilmesi gerektiğini, burayı devletin yönetmediğini, bu yüzden hayat pahalılığı kararnamesinden etkilenmediğini, hayat pahalılığı ne ise onu aldığını anlattı.

Mungan, kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin soluksuz bir şekilde sürdürülmesi gerektiğini ifade ederek, bunun yanında ekonominin büyütülmesi gerektiğini de kaydetti.

EKONOMİK PROGRAM

Maliye Bakanı Zeren Mungan, 2016-2018 Mali Yıl Ekonomik Programına yönelik çalışmaların başlatıldığını, çatısının belirlendiğini ifade ederek KKTC’nin önündeki 3 yıllık programı planlayacağını vurguladı.

Mungan, programın mali yapısıyla ilgili Türkiye ile istişarede bulunacaklarını ifade ederek, kaynak elde ettikleri Türkiye ile de planlamayı paylaşacaklarını kaydetti.

Havalimanı ile ilgili tartışmalara da değinen Mungan, Maliyenin havalimanından elde edilecek gelirin peşinde olduğunu, ancak işletme hakkı devrinin bir önceki hükümete ait olduğunu ifade etti.

Mungan, sözleşmede, şirketin 25 yıl boyunca elde edeceği gelirlerden devletin sorumluluğu bulunduğunu, bu çerçevede maliye olarak gelirleri son kuruşuna kadar takip edeceklerini kaydetti, devletten kaynaklanan bir problemden yatırımın gecikmesi halinde ise devletin gelir alamadığını kaydetti.

Mungan, 2015 yılında faizlerden başlamak üzere borçların ödenmeye başlanacağını da ifade ederek, bunun 3 yıllık programda da yer alacağını söyledi.

Maliye Bakanı Mungan’ın konuşmasının ardından Genel Kurul, yasa tasarılarını madde madde görüşerek oyçokluğu ile onayladı. Yasalar, 1 Ocak 2015 - 31 Aralık 2015 tarihleri arasını kapsayacak.

Yasa tasarılarının onaylanmasının ardından Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısı tamamladı. Meclis Başkanı Sibel Siber, bir sonraki birleşimin 19 Şubat Perşembe saat 10.00’da olacağını ifade ederek, oturumu kapattı.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler