ISPARTA Isparta'da gülün tarihi, Müftüzade Gülcü İsmail Efendi'nin Bulgaristan'ın Kızanlık kentinde, koruma altında tutulan Gül Vadisi'nden bastonun içine gizleyerek çıkardığı gül fidanını, 1888'de kentte toprakla buluşturmasıyla başladı. O tarihlerde sadece küçük bir alanda başlayan gül yetiştiriciliği, bugün 12 bin aile tarafından 20 bin dekarlık alanda yapılarak Isparta'yı dünya gülünün "başkenti" haline getirmiş durumda. Mayıs ayının sonlarında açan ve haziran ayının ortalarına kadar hasadı yapılan yağ üretimine uygun tek gül olan Isparta Gülü, güçlü kokusuyla başta Fransız firmalar olmak üzere dünya parfüm devlerinin öncelikli tercihleri arasında yer alıyor. Kozmetik alanında olduğu kadar sağlık ve gıda alanında da hammadde olarak kullanılan gülün, işlenme süreci ise gül ürünlerini satın alanların hiç de farkedemediği zahmetli bir yolculuğu gerektiriyor. Şafak vakti mesaiye başlıyorlar Güneş ışınlarının, güldeki yağı azaltarak rekolteyi düşürmesi nedeni ile gül hasadı yapan üreticiler güneş doğmadan eşi ve çocuklarıyla evlerinden çıkarak,gül bahçelerine doğru yola koyuluyor. Güllerin eşsiz kokusu arasında bahçelere gelen üreticiler, günün ilk ışıklarıyla gül toplamaya başlıyorlar. Öğleden önce yeteri büyüklüğe ulaşmış güllerin hasadını yapan üreticiler, tarttıkları ürünleri daha sonra ''pat pat'' diye tabir edilen tarım araçlarına yükleyerek fabrikalara götürüyorlar. Fabrikadaki gül kazanlarına 1,5 ton sıcak su ile konulan güller, 2 saat süren kaynatma işleminin ardından yağlı su olarak farklı kazanlara aktarılıyor. İkinci bir kaynatma işleminin ardından ise yağ sudan süzülerek ihracata hazır hale getiriliyor. İşlemler süresince 4 ton gülden elden edilen 1 kilogram gül yağı ise 7 bin avroya satılıyor.
Her şey 4 ton gülden 1 kilo yağ elde etmek için


- Yorumlar 0
- Facebook Yorumları
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler



- 11:36 - İmamoğlu: Millet yeni bir doğum için ayakta, demokrasi ve adalet devrimi çok yakın
- 11:35 - İddia: Erdoğan, İmamoğlu operasyonunu yöneten yargı mensubuna "Hani dosyanız çok güçlüydü" diye tepki gösterdi; işte aldığı yanıt
- 10:23 - İddia: Tatar'ın adaylığına MHP kanadı "HAYIR" diyor...
- 09:55 - Kriptoda tarihi çöküş: Yüzde 90 düştü, 5 milyar dolar buhar oldu
- 09:21 - Başörtülü Öğrenci İlahiyat Koleji’ne Gidiyor
- 09:04 - Basketbolda Güzelyurt’ta iki zorlu maç
- 09:01 - İş Dünyası Kıskaçta! Mülkiyet davaları ve Giriş yasakları gündemde!
- 08:59 - Karpaz ve Koruçam’daki Rum ve Maronit nüfusu azalıyor
- 08:58 - Tufan Erhürman: Endişeye mahal yok! Bu topraklarda nefret ve kin azınlıkta, sevgi çoğunluktadır
- 08:43 - Genel Kurul yasama gündemiyle toplanacak
- 08:43 - En fazla yağış metrekareye 15 kg ile Yeşilırmak’a düştü
- 08:42 - Bugün yer yer sağanak yağmur bekleniyor
- 22:47 - Tarife savaşları: ABD, akıllı telefonları, bilgisayar ve çipleri vergiden muaf tuttu
- 22:31 - CHP, Samsun'dan yola çıktı: "Türkiye'nin 19 Mart'ta karşı karşıya kaldığı şey bir sivil darbedir ve bu darbenin başındaki cuntanın karargahı saraydır"
- 18:17 - İmamoğlu’ndan Miting Çağrısı: “Zulmedenler Gidecek, Millet Kazanacak”
Atatürk'ün ilk kez yayınlanan fotoğrafları
Atatürk’ün az bilinen fotoğrafları
Beş bin yıllık problem: İyi karpuz nasıl seçilir
Karpuz kilo yapar mı?
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Detay Kıbrıs | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 392 444 79 79 - +90 533 851 38 51 Faks : haber@detaykibris.com
Tel : +90 392 444 79 79 - +90 533 851 38 51 Faks : haber@detaykibris.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.