Stanford Üniversitesi’nde yapılan araştırma ekibinde yer alan Çevre Mühendisliği doktora öğrencisi Djordje Vuckovic, ‘doğayı korumak adına yapılan ekoturizm faaliyetlerinin dönüp dolaşıp mercan kayalıklarını vurmasının ironik olduğunu‘ söylüyor: “Umarım makalemiz kayalıklara zarar vermeyen ürünler çıkarma konusunda yol gösterici olur.“
Her yıl 6 bin ton krem resiflerle temas ediyor
ABD National Park Service’e (Milli Park Hizmetleri) göre, ülkeden her yıl 6 bin ton güneş kremi, mercan kayalıklarla temas ediyor. Bilim insanları, kremlerinin yaygın bileşenlerinden oksibezonun resiflere zarar verdiğini biliyor. Oksibezon içeren güneş koruyucuların kullanılması Virgin Adaları’nda ve Hawaii’de yasak. İki ada devlet, Ada devletler Palau and Bonaire’de de bu kremler kullanılamıyor.
Güneş ışığını emiyor
Oksibezon’un resiflere nasıl zarar verdiği tam olarak bilinmiyordu.
Bir süre önce konuyu derinlemesine araştırmaya karar veren İnşaat ve Çevre Mühendisliği Fakitesi profesörlerinden William Mitch, genetik konusunda uzmanlaşmış Profesörü John Pringle ile çalışmaya başladı. Araştırma sonucunda oksibezonun güneş ışığını emerek mercan kayalıklar için toksik hale getirdiğini fark etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.