Hıdırellez, inanışa göre iyileri mükafatlandırıp, kötüleri cezalandıran, zorluklarda yardımcı olan ve bolluğa kavuşturan Hızır'ın İlyas peygamberle buluştuğu 5 - 6 Mayıs tarihlerinde bir bayram olarak binlerce yıldır kutlanıyor. Peki Hıdırellez nedir? Ayrıntılar haberimizde...
Her yıl Türkiye’nin birçok bölgesinde coşkuyla kutlanan Hıdrellez şenlikleri, İstanbul’da renkli görüntülere sahne oldu. Hıdırellez bolluğun bereketin sembolü Hızır ile İlyas'ın yıl içerisinde bir araya geldiği bayram günüdür. Türk-İslam tarihinde büyük bir öneme sahip olan bu günde çeşitli gelenek ve adetler yerine getirilir.
Hıdırellez gününde baharın gelişi ile bolluk ve bereketin artması için çeşitli dileklerini gül ağacına asacaklar. Hıdırılellez 5 Mayıs gecesi başlayıp ve bir sonraki gün de ikindiye kadar devam edecek. Hıdırellezde dileklerin kabul olması için gül ağacının dibine şekiller çizilir notlar bırakılır. Hıdırellez Sabahı da o notlar alınıp suya bırakılır.
Hıdrellez, İstanbul’da coşkuyla kutlandı
Romanların yoğun yaşadığı Yakuplu Mahallesi’nde baharın gelişini karşılayan romanlar, Hıdrellez coşkusunu oyunlar eşliğinde ateş üstünden atlayarak kutladı.
Beylikdüzü Belediyesi, baharın müjdecisi olan Hıdrellez’i Roman vatandaşların yaşadığı Yakuplu Mahallesi Sosyal Konutlarında düzenlediği etkinlikle kutladı. Mahalleyi dolduran vatandaşlar Hıdrellezi, davul ve klarnetler eşliğinde roman havası oynayarak kutladı.
BAŞKAN İMAMOĞLU ROMAN HAVASI OYNADI
Eğlenceli anlara sahne olan etkinliğe Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da katıldı. Başkan İmamoğlu, kendilerini müziğin ritmine bırakarak dans eden vatandaşlarla bir süre Roman havası oynadı.
Gün boyu devam eden eğlencede davul zurnalı ekip ve müzisyenler alana renk kattı. Hıdrellezin olmazsa olmazlarından dilek ağacına da sokaktaki yerini aldı. Dileklerinin kabul olmasını isteyen vatandaşlar kâğıtlara yazdıkları yazıları ve bez parçalarını dilek ağacına astı.
HIDRELLEZE TAPU HEYECANI DA EKLENDİ
Mahalle sakinlerinden bazıları Hıdrellez coşkusunun yanı sıra tapu heyecanı da yaşadı. Tapuları olmayan vatandaşlar, gerçekleştirilen törenle tapularını Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun elinden aldı.
“İSTİYORUZ Kİ BÜTÜN VATANDAŞLARIMIZ AYNI KOŞULLARDA YAŞASIN”
Hıdrellez şenliklerinin coşkuyla kutlandığını belirten Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Hıdrellez inşallah çocuklarımıza, ailelerimize sağlık, mutluluk, güzellik bütün iyi düşünceleri getirsin istiyoruz. Sosyal konutlarımızın olduğu Roman mahallesindeyiz iki bin 500’e yakın insanımız burada yaşıyor, güzel koşullarda da yaşamıyorlar. Düşündük ki hem burada sorunu yaşayalım hem de vatandaşlarımızla eğlenelim bu güzel günü yaşayalım ama aynı zamanda sorunlarına çözüm de bulacağız. Biz istiyoruz ki bütün vatandaşlarımız aynı koşullarda yaşasın, çocuklarını iyi yetiştirsinler. Onları Türkiye’nin geleceğiyle iyi buluştursunlar. Hıdrellezin de mesajı o değil mi zaten: Kardeşlik, sevgi. İşte bugün onu burada yaşatmaya çalıştık” ifadelerine yer verdi.
“ONLARIN GELECEK SORUNLARINI DA ÇÖZECEĞİZ”
Mahallede tapu sorunu yaşayan bazı vatandaşların tapularının verildiğini aktaran Ekrem İmamoğlu, “Burada uzun zamandır tapusunu alamamış vatandaşlarımız da vardı onların da tapu sorunlarını çözdük. Tapularını aldılar ama bununla sorunlar bitmiyor. Onlar yıllardır burada yaşayan vatandaşlarımız dolayısıyla biz onları gerçek ev sahibi kabul edeceğiz. Onların tapularıyla beraber buradaki gelecek sorunlarını da çözeceğiz” dedi.
Hıdrellez ateşini Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yaktı. Yakuplu Mahallesi’ndeki alanı dolduran vatandaşlar, sırayla ateşin üzerinden atlayarak baharın gelişini simgeleyen Hıdrellezi coşkuyla kutladı.
HIDIRELLEZ NASIL KUTLANIR? : Onların su kaynaklarında, kırlarda buluştuğunun düşünülmesi nedeniyle kutlamalar genellikle yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılıyor. Bu gibi yerlere bu nedenle "Hıdırlık" da deniliyor. Hızır ve İlyas'ın kavuştuklarında Allah yolunda olmanın ve birlikteliklerinin verdiği sevinçle kuvvet bulduğuna inanılıyor.
HIZIR KİMDİR? : Hızır'ın kim olduğuna dair çeşitli görüşler var. Tasavvuf çevreleri Hızır'ı bir veli olarak kabul ettiği gibi, onun peygamber olduğunu düşünenler de bulunuyor. Onun ak saçlı, nur yüzlü, sakallı yaşlı bir adam veya dilenci, fakir kılığında göründüğüne inanılıyor. O zor durumdaki insanlara yardım etmesi, iyileri mükafatlandırıp, kötüleri cezalandırması, berekete ve bolluğa kavuşturması gibi özelliklerle biliniyor. Hızır'ın, "hayat suyu" içtiği için sonsuza kadar yaşayacağı da inanışlar arasında yer alıyor.
İlyas'ın peygamber olduğu konusunda ise genel kabul bulunuyor. Halk arasında kabul edilen inanışa göre, Hızır karaların ve havanın, İlyas ise suların hakimidir ve bu ikisi birleştiğinde, doğada var olan her şeye güç yetecek konuma gelinmektedir.
HIDIRELLEZ'DE NELER YAPILIR?
Hızır ve İlyas'ın bir araya geldikleri günde her türlü dileğin onlar tarafından yerine getirileceğine inanılıyor. Bu nedenle çeşitli dilekler için çeşitli ritüeller gerçekleştiriliyor.
HIDIRELLEZ'DE NELER YAPILMAZ?
*5 Mayıs akşamı evlenme çağına gelmiş kızlara bulaşık yıkattırılmaz.
*Hıdırellez günü, hiçbir yeşil dalından koparılmaz.
*Bazı bölgelerde Hıdırıllez günü çamaşır yıkanması, ev temizlenmesi ve iş yapılması da uygun bulunmaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.