• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 10 °C
  • Mağusa 9 °C
  • Girne 12 °C
  • Güzelyurt 9 °C
  • İskele 9 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 0 °C

‘Hint Keneviri’ neden yasaklandı?

Kimi ülkelerde kullanımı tamamen serbest, bazı ülkelerde tıbbi amaçlı satılıyor ve kullanılıyor, bazı ülkelerde ise hapse girme sebebi...
‘Hint Keneviri’ neden yasaklandı?

Hint keneviri nasıl ve ne zaman yasaklanmaya çalışıldı ve kim neden böyle bir işe kalkıştı? Cevapları ‘Huffingtonpost'tan sizin için derledik.

Kenevir (Cannabis), anavatanı Orta Asya olan bol lifli bitki, Cannabaceae familyasına ait ve liflerinden halat, çanta ve ağ gibi yan ürünler de yapılmakta. Medikal, eğlence amaçlı ve spiritüel kullanımı aslında yüzyıllar öncesine dayanıyor. Peki hint kenevirinin 1930'lu yıllarda ilk kez yasaklanmasının ardında büyük uyuşturucu savaşlarının olduğunu mu düşünüyorsunuz? Yanılıyorsunuz. Bu fotoğrafta gördüğünüz Harry J. Anslinger. 1929 yılında Washington D.C'de Yasaklar ve Sınırlamalar Özel Bürosu'nun başına getirildi.

henry-j.jpg

Kendisi ayrıca 1930'lu yılların Amerikasında yapılmış olan meşhur alkol üretimi ve satışı yasağının uygulanmasını başından sonuna kadar yürüten yönetici. Fakat bundan bir kaç yıl sonra 'Yasaklar Devri' sona erdiğinde, Aslinger'in başında olduğu kocaman bir hükümet dairesi tamamen işsiz kaldı. 

Harry Aslinger de o günlere kadar hint kenevirinin tamamen zararsız olduğunu, insanları kötü etkilediğinin tamamen bir yalan dolan olduğunu savunuyordu. Fakat Aslinger başında olduğu bu hükümet dairesinin yeni bir amaca hizmet etmesi gerektiğini fark edince; fikrini değiştirdiğini açıkladı.

galeri_kapak-jpg_300218860_1433077710.jpg

Halka, hint keneviri tüketiminin; insanı delirttiğini, erotik rüyalar gördürdüğünü, gerçek dünyayla iletişimi kopardığını ve insanı 'vahşi bir canavara dönüştürdüğünü' anlatmaya başladı. Özellikle de bir olaya kafayı takmıştı. Florida'da ailesini baltayla öldüren Victor Licata adında genç bir çocuğun dosyasını örnek gösterdi ve 'şeytan hint keneviri' kullanılırsa herkesin başına bunun gelebileceğini iddia etmeye başladı. Halk ve medya baltalı katil Victor Licata'nın hint keneviri kullandığı haberlerini panik içinde karşıladı ve korku yayılmaya başladı.

victormugshot2.jpg

Aslinger'ın kanıtı neydi peki? 30 farklı bilim insanına yazdığı mektupların cevaplarının 29 tanesinde hint keneviri kullanımının bu türde kanıtlanan hiç bir etkisi olmadığını yazıyordu, fakat gelen yalnızca 1 cevap mektubunda yazılan 'cannabis tehlikelidir, yasaklanmalıdır' cevabını aldı ve bunu istediği şekilde kullandı.  Amerika diğer ülkelere de kenevirin yasaklanması için tavsiyeler vermeye başladı fakat bir çok ülke 'bu fikrin aptalca olduğunu' düşünüp böyle bir yasak yoluna gitmedi. Özellikle Meksika buna büyük oranda direndi fakat ABD Meksika'ya gönderdiği ağrı kesici ilaç tedariğini kesince işler çığrından çıktı, Meksika bir süreliğine Amerika'ya boyun eğmeye mecbur kaldı.

zanliyi-kovalarken-kenevir-bahcesi-buldularc177b224b88e5dea63c8.jpg

Harry Aslinger hintkenevirinin 'şeytani' bir bitki olduğunu savunmaya devam etti. Yani aslında bugün Dünya Harry Aslinger'in ilk defa getirmiş olduğu bir hint keneviri yasağıyla yaşıyor. Peki baltalı katil Victor Licata? Bir kaç yıl sonra doktorları gencin hayatın boyunca ASLA hint keneviri kullanmadığını, ailesinden gelen akli bir hastalığı olduğunu açıkladılar. İngiliz hükümetinin eski uyuşturucu ve sağlık birimi danışmanı David Nutt, eğer hint keneviri kullanımını psikoz ile sonuçlansaydı bu çok net bir şekilde gözlemlenirdi diye açıklıyor. Bir çok ülkeden gelen verilere göre bunun gerçek olmadığı kanıtlandı. Örneğin İngiltere'de 1960 yılından beri 40 katına çıktı; fakat psikoz hastalarının oranı aynı kaldı.

Peki kenevir gerçekten bir insanı delirtebilir mi?

color-artwork-wallpaper-2.jpg

Aslında, bilimsel delillere göre cannabis alkole göre çok daha güvenli. Alkol ABD'de yılda yaklaşık 40000 kişinin ölümüne sebep oluyor. Cannabisin herhangi bir ölümle sonuçlanan kullanımı olduğuna ise asla rastlanmadı.

 

Kaynak: The Huffingtonpost - Onedio

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler