Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ülkenin sürdürülebilir kalkınması için planlı gelişmenin şart olduğunu, bunun için de İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay tarafından yapılan açıklamayla yeniden Bakanlar Kurulu gündemine getirildiği duyurulan Ülkesel Fizik Plan’ın biran önce yürürlüğe konması, hemen ardından da sadece Girne için değil, tüm yerleşim yerleri için İmar Planları’nın hayata geçirilmesi gerektiğini açıkladı.
TDP'den verilen bilgiye göre, TDP, Çevre, Şehircilik ve Ulaştırma Komitesi Başkanı Ercan Hoşkara, bunların yapılmaması halinde dönemsel kararlarla günün kurtarılmaya çalışılacağını, ancak uzun vadede bundan tüm ülkenin zarar göreceği uyarısında bulundu ve Girne’de yaşananların bunun en somut örneklerinden biri olduğunu kaydetti. Hoşkara: “Girne’de, İmar Planı yapmadan, emirname değişikliği ile gündeme gelen ve binalarda 10 kat uygulamasına olanak veren düzenleme, bu şekliyle yanlış olmuştur; Girne İmar Planını beklemeden en kısa sürede bu yanlıştan geri dönülmelidir” dedi.
“Emirnamelerin mantığına ve amacına aykırı”
Son Ulusal Birlik Partisi (UBP) hükümeti döneminde, 2010 ve 2011 yıllarında Girne Beyaz Bölge Emirnamesi üzerinde yapılan değişikliklerle, 10 katlı bina yapılabilmesine olanak verildiğini belirten Hoşkara, ancak, emirnamelerin mantığına ve amacına aykırı olarak verilen bu kararın siyasi bir tercihe dayandığına dikkat çekti.
Emirnamelerin, hızlı, kontrolsüz ve plansız gelişmelerin olduğu bölgelerde plan yaparak, planlı gelişmeye geçebilmek için ihtiyaç duyulan zamanı kazandıracak bir araç oluğuna dikkat çeken Hoşkara, “Bu dönem özünde bir geçiş dönemidir ve mümkün olduğunca kısa sürmelidir. Makul süre 6 ay veya 1 yıl olarak kabul edilebilir. Emirnameler, planların yerini tutamaz; bu sürenin uzaması, planlı gelişme dönemine geçilememesi demektir ve muhtemelen ekonomik kayıplara neden olunmaktadır“ dedi.
“Daha büyük yanlış…”
1993 yılında yürürlüğe giren Girne Beyaz Bölge Emirnamesinin ardından halen İmar Planı’nın yapılamamış olmasının kabul edilemez bir durum olduğunu vurgulayan Hoşkara, bu eksikliği, emirnamelerdeki sınırlamaları siyasi kararlarla değiştirme yolu ile çözmeye çalışmanın ise, daha da büyük bir yanlışın altına imza atmak anlamına geldiğini belirtti.
UBP hükümeti döneminde bu yanlışın yapıldığını belirten Hoşkara, “Yapılması gereken bu yanlıştan en erken zamanda dönmektir. En erken zaman ise yarın sabahtır. Her geçen gün konu ile ilgili yapılan spekülasyonlar Girne’nin çevresine ve ekonomik yapımıza zarar olarak geri dönecektir. Siyaseten yanlış bir karar, siyaseten doğru bir karar ile düzeltilebilmelidir. Bu kararın ardından ise makul bir sürede İmar Planı hayata geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.
“Siyasi beceriksizlik ve siyasi irade eksikliği”
Kendisini çevreci ve planlı gelişmeden yana olarak tanımlayan bir siyasi anlayışın, uzun iktidar dönemlerinde, bir tek imar planı bile hayata geçirememesinin, siyasi beceriksizlik ve siyasi irade eksikliği dışında, başka türlü açıklanabilmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Ercan Hoşkara, “Bu ülkede İmar Planı olan tek şehir vardır ve bunun altında TDP geleneğinin imzası bulunmaktadır” dedi.
Gelinen aşamada, Şehir Planlama Dairesi’nin bağlı olduğu İçişleri Bakanlığı’nın ve CTP-BG – DPUG Hükümeti’nin; 2011 yılında emirname üzerinde yapılan yanlış değişikliğin geri alınması, Ülkesel Fizik Planın bir an önce yürürlüğe konması ve eş zamanlı olarak imar yasasının güncellenmesi, ardından da 1veya 2 yıl içinde İmar Planları’nın hayata geçirilmesi konusunda görev ve sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Hoşkara, bu siyasi iradeyi gösteremeyenlerin, kendini çevreci, sosyal adaletten ve sürdürülebilir kalkınmadan yana olarak tanımlamaktan vazgeçmesi gerektiğini kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.