Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Sağlık Komitesi Başkanı Suphi Hüdaoğlu, her yıl görülen grip salgınlarının 5-6 yılda bir tüm dünyayı etkileyecek şekilde yaygınlaştığını (pandemi yaptığını), son günlerde artan bir şekilde yaşanan grip vakalarının da bu salgınlardan biri olduğunu kaydetti.
Grip salgınına karşı en etkili yöntemin güvenilir (katkısız-adjuvansız) aşılar olduğunu belirten Hüdaoğlu, 65 yaş üzerinde olan ve bağışıklık sistemi zayıflayan kişiler ile, özellikle kalp, şeker hastalığı, böbrek, akciğer, thalassemia, obozite (şişmanlık) gibi uzun süreli hastalığı bulunan kişilerin mümkünse Eylül-Ekim aylarında bu aşılardan yapması gerektiğini ifade etti. Özellikle kalabalık ortamda bulunmak ve çalışmak zorunda olan kişilerin aşı olmasının önerildiğini belirten Hüdaoğlu, aşıların %50-60 oranında koruyucu olduğunu, diğerlerinin de daha hafif geçmesini sağladığını söyledi.
Şu anda Ortadoğu, Akdeniz bölgesi ve Avrupa’da çok yüksek, tüm dünyada da yaygın olarak görülen salgının, Şubat ayı sonuna doğru tekrarlanabilme ihtimali oluğuna dikkat çeken Hüdaoğlu, onkoloji ve hemetaloji hastaları ile aşı yapılmayan kişilerin bir hekim ve sağlık kuruluşlarına başvurarak, aşı konusunda danışabileceklerini belirtti. ‘Hüdaoğlu; Alerjim var, aşı yapmayım’ düşüncesinin çok doğru olmadığını, ancak yüksek düzeyde yumurta sarısına alerjisi olan bireylerin hekimlerine danışması gerektiğini belirtti.
Suphi Hüdaoğlu, gribal enfeksiyonların virüslerle ortaya çıkan, daha çok solunum yolu ile bulaşan, genelde baş ağrısı, yaygın vucüt ağrısı, burun akıntısı, öksürük gibi bulgularla seyrettiğini, ancak son salgında ishal ve kusma bulgularının da eşlik ettiğinin gözlendiğini belirtti.
Hüdaoğlu, 100 grip vakasından ortalama 10-15 tanesinin domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü olduğunu, bunun da risk faktörü olan kişilerde ciddi sorunlara, hatta bazen ölümlere neden olabileceğini kaydetti. Hastalık belirtisi olan kişilerin panik yapmadan sağlık kuruluşları ile hekimlere başvurması gerektiğini kaydeden Hüdaoğlu, “Panik yapılmamalı, ancak kesinlikle ihmal de edilmemelidir. Küçük ihmaller, büyük sonuçlar doğurabilir” uyarısında bulundu.
İnsanlığın yüzyıllardır virüslerle birlikte yaşadığını, 5-6 yılda bir bunun salgın olarak karşımıza çıktığını belirten Hüdaoğlu, bunların en önemlisinin 1. Dünya Savaşı’ndan sonra yaşandığını, 500 milyona yakın insanı etkileyen virüsün yaklaşık 100 milyona yakın kişinin hayatına neden olduğunu kaydetti. Hüdaoğlu, şu anda Ortadoğu, Akdeniz ve Avrupa’da salgının daha yaygın görülmesinin önemli bir nedeninin de Irak, Suriye ve Türkiye'de yaşanan savaşlar ve toplu göçler olduğuna dikkat çekti. Hüdaoğlu, yıllar boyunca gerek gelişen aşılama, gerekse de virüsü tanıyan vücutların koruyucu oluşturmasıyla birlikte virüslerle başa çıkmanın kolaylaştığını belirtti.
Hüdaoğlu “Toplumlar birbirini öldürmek, yok etmeye çalışmak ve birbirleri ile savaşmak yerine, bu tür ortak sorunlara odaklanırsa, bu salgınları atlatmak çok daha kolay olacaktır” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.