Hukukun Üstünlüğü Hareketi, hem Anayasa’nın hem de kanunların plajlara girişte ücret alınmasını yasakladığını, ancak nedense devleti idare eden hükümetlerin söz konusu yasağa karşı sessiz kalmaları nedeniyle bu alanda ciddi bir otorite boşluğu yaratıldığını belirtti.
Uzun yıllardan beridir bazı plajlara giriş için kanunsuz olarak ücret alındığını ve suç işlendiğini vurgulayan Hukukun Üstünlüğü Hareketi, “özellikle Girne sahillerinde yaşanan bu hukuksuzluklara karşı herhangi bir önlem alınmaması nedeniyle halkın ensesinden büyük bir sömürü ve haksız kazanç elde edildiğini” savundu.
Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Barış Mamalı yaptığı yazılı açıklamada, “Devleti devlet yapan asli unsurlardan biri ‘otorite’dir. Otorite ise özellikle kanunlar ile sağlanmaktadır. Güçlülerin yerine hukukun egemen olabilmesi için devletin otoritesini kullanmaktan imtina etmemesi gerekir” dedi.
“Kendi çıkardığı yasaları uygulatamayan bir devlet artık devlet olma niteliğini de kaybeder, çünkü otoritesi artık yok olmuştur” diyen Mamalı, bir kanun varsa ona uyulması gerektiğini bunun başka alternatifi olmadığını vurguladı.
Mamalı, Anayasa’nın, kıyı şeritlerinde bulunan arazileri devletten kiralayan, tahsis eden veya işletmesini alan özel veya tüzel kişilere hiçbir koşulda plajlara girerken giriş ücreti alma hakkı vermediğini, bilakis yasaklandığını ifade ederek, bu işletmelere ancak duş, kabin, şemsiye, şezlong, park yeri ve yiyecek satışı ile ilgili hizmetler karşılığında ücret talep edebilme hakkı verildiğini bunların fiyatlandırılmasının da keyfi veya serbest olmayıp Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak emirnameyle veya Mal ve Hizmetler Yasası uyarınca yapılabildiğini anlattı.
Mamalı, 26/93 sayılı yasaya göre plaja girişte ücret almanın suç olduğunu ve bu suçu işleyenlere para cezası veya bir yıla kadar hapis cezası veya her iki cezanın birden verilmesi gerektiğini kaydederek, işletmenin mahkeme kararıyla kapatılabilmesinin de yasada yer aldığını belirtti.
Plajlardaki bu suçları tespit edip mahkemelere sevk etme görevinin belediyeler ve kaymakamlıklara verildiğini de ifade eden Barış Mamalı, ancak bu yasa dışılığa yıllardır göz yumulduğunu belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.