CTP Gençlik Örgütü ve EDON’un ortaklaşa yürüttükleri ‘Birleşik Kıbrıs – Reunite Cyprus’ projesi kapsamında gönüllü gençler bir hafta birbirinin evinde kaldı. 4 Kıbrıslıtürk, 4 Kıbrıslırum genç, birlikte yaşayıp ailelerinin hayatlarına ortak oldu. Birlikte hellim yapan, zıvaniya yapımını öğrenen gençler adanın dört bir yanında verilen görevleri yerine getirdi. Projenin sonunda görüşleri alınan gençler, birlikte yaşamı inşa edecek olanın genç jenerasyon olduğunu ortaya koydu.
“ANNESİ ANNEM, EVİ EVİM GİBİYDİ…”
CTP Gençlik Örgütü’nden proje sorumlusu Simge Okburan, gençlerin barış sürecinde katalizör rolü üstleneceği bilinciyle bu projeyi hayata geçirdiklerini belirtti. Proje hakkında bilgi veren Okburan, “Bunca yıldır birbirlerinden ayrı yaşamış, aynı mahalleyi paylaşmamış, aynı sokakta oyun oynamamış gençlerin barış sürecinde ne kadar önemli rol oynayacağı bilinciyle bu projeyi hayata geçirdik. Gençleri bir araya getirerek aslında yaşamlarımızın, sorunlarımızın, hayatlarımızın ne kadar ortak olduğunu birbirimize gösterdik” dedi. Proje başlamadan önce gençlere görevler verildiğini, bu görevlerin ortak işçi mücadelesi ve kayıp şahısları içeren görevler olduğunu belirten Okburan, birer hafta bu gençlerin birbirlerini evlerinde ağırladıklarını kaydetti. Okburan, “En çok etkilendiğim sözlerin bir tanesi de katılımcılarımızdan Berk Tansel’in ‘Annesi annem, evi evim gibi…’ sözleri oldu. Aslında bizler ortak bir yaşamı ortak bir kültürü paylaşmamıza rağmen çok uzun zamandır bir arada yaşamanın farkındalığına erişememiş iki toplumun genç bireyleriyiz. Ortak acıları yaşamış toplumların barışı yapacak cesareti olduğuna inanıyoruz” dedi. Barışı gerçekleştirmek için toplumların birbirini anlaması, birbirleriyle ortak diyalog geliştirmesi ve birbirlerine karşı ortak kültüre sahip olması gerekliliğinden bahseden Okburan, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle de tüm dünyaya ve ülkemize barış dilediğini ifade etti.
“BARIŞI YAPACAK OLAN GENÇ JENERASYONDUR”
EDON’dan proje sorumlusu Elias Demetriou ise ilk karşılaşmada birçok ortak noktanın olduğu kanısının oluştuğunu belirterek ortak oyunlara ve geleneklere sahip olduklarını vurguladı. Bu projenin kendileri için çok önemli bir tecrübe olduğuna değinen Demetriou, projenin diğer önemli bir aşamasının da dayanışma ruhu ile özellikle Kıbrıs Sorunu, Kıbrıs diyalektiği ve iki toplumun ortak mücadelesi konularında yapılan çalışmalar olduğunu ifade etti. Basından ve sivil toplumdan çok olumlu tepkiler aldıklarına değinen Demetriou, projenin devamının geleceğini belirtti. Barışı inşa etmek için verilen çabalara gençlerin de katkısı olması gerektiğini kaydeden Demetriou, “Barış sadece müzakere masasında bulunan bir unsur değil iki toplum arasında inşa edilecek olan bir unsurdur. Barış, iki toplumun gençliği ve barış dinamiğine sahip siyasal partilerin liderliği ile gelebilir. Ön saflarda barış unsurlarının yer alması gerekiyor. Bizler üzerimize düşeni yapıyoruz, umarım bu jenerasyon adayı yeniden birleştiren jenerasyon olur” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.