• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 4 °C

İmarname raporu açıklandı

Gazimağusa Arkın Palm Beach Hotel’de bugün gerçekleştirilen sunumda ekonomi, turizm, tarım ve üretim, yüksek öğrenim, sosyal politikalar, eğitim ve sağlık gibi konularda tespit ve öneriler ortaya kondu.
İmarname raporu açıklandı

Gazimağusa, Yeniboğaziçi ve İskele İmar Planı hazırlıklarına katkı koymak amacıyla, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) öncülüğünde, 18 – 19 Ekim tarihlerinde, kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, ekonomik örgütler, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin etkin katılımıyla düzenlenen Ekonomik ve Sosyal Kalkınmada Öncelikler Çalıştayı’nın raporu açıklandı.
Gazimağusa Arkın Palm Beach Hotel’de bugün gerçekleştirilen sunumda ekonomi, turizm, tarım ve üretim, yüksek öğrenim, sosyal politikalar, eğitim ve sağlık gibi konularda tespit ve öneriler ortaya kondu.
Kamu kurumları, yerel yönetimler ve ekonomik örgütlerin yetkililerinin ve akademisyenlerin katkılarıyla hazırlananı Gazimağusa, Yeniboğaziçi ve İskele için hazırlanacak imar planına ışık tutulması hedeflenen çalıştayın raporunun sunumuna İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars Kadri, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Gazimağusa, Yeniboğaziçi ve İskele’nin belediye başkanları, KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer ile çalıştay paydaşları katıldı.
Raporun sunumu ECOSO şirketinden İzge Arısal tarafından sine vizyon eşliğinde gerçekleştirildi.İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars Kadri, sunum öncesi yaptığı konuşmada, sunuma katılımın yüksek olmasının, planlı yaşam ve kentsel planlamaya verilen önemi ve ilgili sektörlerin inancını gösterdiğini kaydetti.
Kadri, imar planları yapılabilmesi için nasıl bir kentsel tasarım istendiğini görmek açısından çalıştayın önemli olduğunu ifade etti.
Şehir Planlama Dairesi’nin imar planı çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Kadri, Gazimağusa, Yeniboğaziçi ve İskele’nin mevcut durum analiz raporlarının hazırlandığını söyledi.
Kadri, rapor ve analiz çalışmalarıyla birlikte çalıştay raporunu harmanlayarak imar planına yön verileceğini, şubat ayında imar planıyla ilgili olarak çeşitli sektörlerin katılımıyla 5 günlük bir toplantı düzenleneceğini ifade etti
Gazimağusa-Yeniboğaziçi-İskele Emirnamesi’ni hazırlarken KTİMB ve KTMMOB ile mutabakat sağlandığını söyleyen Kadri, bu mutabakat çerçevesinde çalışmaların devam ettiğin, sürece 3 belediye başkanının da katkı koyduğunu ifade etti
“Tüm sektörlerin bir arada yer aldığı bir imar planına doğru gidiyoruz” diyen Kadri, imar planının haziran ayında halkın katılımına sunmayı hedeflediklerini belirtti.Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali de, çalıştayı son derece önemli bulduğunu belirterek, Gazimağusa, Yeniboğaziçi ve İskele’nin ülkenin yükselen değeri konumunda olduklarını, bilimsel esaslara uygun, toplumun ekonomik kalkınmasını sürdürülebilir kılmanın raporda yer almasının önemli olduğunun altını çizdi. Şahali, çalıştay raporunun hükümet programıyla da uyumlu olduğunu ifade etti. Şahali, tarımsal alan kayıplarının önlenmesi için çalışma aşamasında olduklarını belirterek, imar planları hazırlandıktan sonra yasanın çıkmasının imar planıyla uyumlu olması ve çatışmaması açısından önemli olduğuna dikkat çekti.
Su yönetimi konusunda ciddi bir geç kalınmışlıkla karşı karşıya olunduğunu ifade eden Şahali, yıllardır suyun hoyratça kullanıldığını ve şimdi taşıma suyla idame ettirilmeye çalışıldığını anlattı.
Türkiye’den gelen yıllık 75 milyon metre küp suyun 41 milyonunun içme ve kullanma maksadıyla kullanıldığını vurgulayan Şahali, “Bu suyun tarımsal dönüşümü gerçekleştirmek için yeterli olmayacağı aşikardır. Bizim öncelikle yer altı ve yer üstü su kaynaklarını korumamız ve geliştirmemiz lazım” dedi.KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer de güzel bir çalışma gerçekleştirildiğini, çalıştayın kolektif çalışmanın yolunu açması bakımından da önemli olduğunu vurguladı. Esas olanın, raporun amaca hizmet etmesi ve hedeflere ulaşılması olduğunu belirten Gürcafer, çalıştayla amacın kültürel değerlerin harmanlandığı, sosyo- ekonomik kalkınmaya katkı koyacak bilimsel çalışmanın hazırlanarak geleceğe ışık tutulması olduğunu belirtti.
Gürcafer, imar planlarının; tamamlanıncaya kadar en önemli öncelik olduğunu vurgulamaya devam edeceklerini kaydetti.
Gürcafer, bütünlüklü çalışma içerisinde sorunların tümünü çözen değerlerin entegrasyon içinde birbirine katkı yapan şekle dönüştüğü bir imar planı istediklerini kaydetti. Çalıştay raporunda , panel sunumlarına, grup çalışmalarına, gruplar arası çapraz değerlendirmeye yer veriliyor.
Başarılı kıyı planlaması ve denetimi için 9 ilkeye yer verilen raporda, ekonomik vizyon ve yönetişim, turizm modeli, kıyı planlaması, kültürel miras, tarım ve üretim, yüksek öğrenim, sosyal hizmetler gibi konular ile öneriler de yer alıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler