İstanbul mahreciyle yayımlanan haberde, Balkanist adlı internet sitesinde yazılan ve Türkiye'deki Suriyelilerin sayısının daha az olabileceğini tartışan bir makaleyi aktarılıyor.
Haberde özetle şu ifadeler yer alıyor:
"Türkiye'nin güneyinde bulunan, bugün bir örgüt için çalışan bir yardım görevlisi ve eski bir insani yardım görevlisi tarafından yazılan makale, geçen yıl Türkiye'den deniz yoluyla geçerek Yunanistan'a varan insanların sayısını 880 bin olarak gösteren verileri alıntılıyor.
"Aynı dönemde, Türkiye'de yaşayan Suriyeli sayısının 1.5 milyondan 2.5 milyona çıktığı bildirildi. Ankara tarafından iddia edilen mevcut Suriyeli toplam sayısı ise 2.7 milyon.
,
"Yazarlar, bu artışın doğru olması için geçen yıl,Suriye'den Türkiye'ye, doğrudan Avrupa'ya gidenlerin dışında, ayda 80 bin mültecinin geçmiş olması gerektiğini belirtiyor.
"Ancak, geçen yıl Mart civarından sonra, sınırın büyük bölümünün kapatılması nedeniyle, Suriyeliler için Türkiye sınırını geçmek çok daha zor hale geldi.
"Makale, resmi verilere göre kamplarda yaşayan Suriyeli sayısının az bir artışla 2015'te 230 binden 270 bine çıktığına işaret ediyor.
"Yazarlar, resmi verilerin, özellikle de hummalı AB müzakerelerinin temelini oluştururken daha temkinli bir şekilde ele alınması gerektiği bir zamanda, 'yardım kuruluşları ve hükümet yetkilileri tarafından tartışmasız şekilde kabul edildiği' uyarısında bulunuyor."
Independent bu iddiayı bir Türk yetkiliye sorduğunu aktarıyor:
"Üst düzey bir Türk yetkili, Türkiye'deki Suriyelilerle ilgili rakamların çok yüksek olabileceğini reddetmedi ancak 'bunu söylemenin zor olduğunu' belirtti.
"Yetkili, Independent'a şunları söyledi: 'Her ne kadar yetkililer herkesi kayıt etmeye çalışıyor olsalar da halihazırda Türkiye'de bulunan Suriyelilerin yüzde 100'ünün kayıtlı olup olmadığını bilmiyoruz. Aynı zamanda, kaç kişinin Türkiye'den ayrıldığını, kaç kişinin boğulduğunu ve kaç kişinin yolculuğunun Avrupa'da sonlandığını da bilmiyoruz'.
"Yetkili, Avrupa'daki rakamların da kesin doğru olmayabileceğini, çünkü Almanya ve İsveç'e yolculuk yapan insanların birçok ulusal sınırı geçtiğinin, kayıt edildiğinin ve her sınır geçtiklerinde tekrar kayıt edildiklerinin bildirildiğini ileri sürdü."
bbc
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.