ngiltere’nin, AB Ortaklık Konseyi ışığında, AB üyesi 28 ülkenin “Ortak Tutum Belgesi” taslağında Türkiye lehinde ve sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” hayati çıkarları aleyhinde değişiklik yapılması için yazılı öneriler ortaya koyarak; Ankara’nın Kıbrıs sorununda tam anlamıyla aklanması amacıyla “bomba fırlattığı” yorumunda bulunuldu.
Fileleftheros gazetesi “İngiltere’den Türkiye’nin Aklanması İçin Bomba Hareket” başlıklı haberinde, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın AB’ye, Ankara’nın Kıbrıs sorununda desteklenmesi için yazılı tezler sunduğunu yazdı.
Gazete, “bir ayağı AB’nin dışında olan İngiltere’nin, Ankara’nın Kıbrıs sorununda tam anlamıyla aklanması için, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili sözde devam eden aktif desteğini memnuniyetle karşılayarak, Ortak Tutum Belgesinde değişiklik yapılması için yazılı öneriler sunduğunu” yineledi.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından sunulan ve gazete tarafından ele geçirilen önerilerin, başlangıçta sunulan taslağı alaşağı etmeye çalıştığını yazan gazete, AB’nin, başlangıçta sunulan taslak aracılığıyla, Türkiye’den Kıbrıs sorununun çözümüne “aktif ve spesifik yollarla katkıda bulunmasını beklediğini belirttiğini” aktardı.
“Londra’nın ise bomba önerisiyle, Ankara’nın katkısına kesin gözüyle baktığını ve Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili sözde devam eden aktif desteğini memnuniyetle karşıladığını” öne süren gazete, İngiltere’nin AB taslağının “feleğini şaşırtmayı” çalıştığını ve “Ankara’ya Kıbrıs’la ilgili meselelerden kurtulmuş bir şekilde katılım müzakerelerine devam etmesi için, beyaz bir yol haritası vermek istediğini” ifade etti.
Gazete “elde ettiği bilgilere” dayanarak, Rum kesiminin ise Türkiye’nin İngiltere veya başka bir devlet tarafından, AB Ortaklık Konseyi çerçevesinde, herhangi bir şekilde aklanması çabasına karşı olduğunu hali hazırda açık ve net bir şekilde ortaya koyduğunu kaydetti.
Rum Yönetimi’nin hali hazırda İngiltere’nin ortaya koyduğu yazılı önerilerin içeriğine yönelik anlaşmazlığını ifade ettiğini aktaran gazete, 28 üye devletten, Ortak Tutum Belgesine ilişkin oybirliği ile bir karar çıkmaması durumunda, Türkiye ile olan Ortaklık Konseyi’nin gerçekleştirilemeyeceğini yazdı.
Gazete, AB çevrelerinin İngiltere’nin işi yokuşa sürmeyeceğini ve Türkiye’nin aklanmasına ısrarcı olmayacaklarını umduklarını da belirtti
Öte yandan gazete, elindeki bilgilere göre, “İngiltere’nin AB Ortak Tutum Belgesi taslağının hazırlanmasında izlenen taktikten, özellikle de Lefkoşa tarafından yeni taleplerde bulunulmasına yolu açan Ankara’nın Kıbrıs’la ilgili bütün yükümlülüklerinin kayda geçirilmesinden rahatsızlık duyduğunu” da ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.