Pew Research Center’ın anket sonuçlarından derlediği raporun en önemli bulguları şöyle:
Ankete katılan 26 ülkenin 13’ünde iklim değişikliği en büyük güvenlik endişesi.
Terör – özellikle de IŞİD gibi radikal İslamcı gruplar – ve siber saldırılar ise iklim değişikliğinden sonra en yaygın olarak görülen güvenlik endişesi.
En hızlı artan endişe ise ABD’nin gücü ve nüfuzu. 2013 yılındaki ankette katılımcıların sadece yüzde 25’i ABD’nin gücünü bir güvenlik endişesi olarak görürken, bu oran 2018 yılına gelindiğinde yüzde 45’e yükseldi. Almanya, Fransa, Meksika, Brezilya, Tunus, İspanya ve Kanada bu endişenin büyük oranda arttığı ülkeler arasında yer alıyor. Rapora göre ABD’nin giderek daha fazla tehdit olarak görülmesi ABD Başkanı Donald Trump’a duyulan güvenle bağlantılı bir durum.
Aralarında Rusya, Fransa, Endonezya ve Nijerya’nın da olduğu sekiz ülkede IŞİD en büyük endişe olarak görülüyor.
Japonya ve ABD’nin de aralarında olduğu dört ülkede ise en büyük endişe siber saldırılar.
Sadece Polonya’da Rusya’nın gücü ve etkisi en büyük güvenlik endişesi olaraka görülürken, diğer ülkelerde de Rusya’yı bir güvenlik endişesi olarak nitelendiren katılımcılar var.
ABD’de katılımcıların yüzde 48’i Çin’in güç ve nüfuzunu bir güvenlik tehdidi olarak görürken, Japonya’da bu oran yüzde 69’a, Güney Kore’de ise yüzde 82’ye yükseliyor.
ABD’nin yükselen gücünden endişe edenlerin başında ise yüzde 67 ile Güney Kore geliyor. Onu yüzde 66 ile Japonya ve yüzde 64 ile sınırına duvar örülmesi istenen Meksika takip ediyor.
Geçtiğimiz yıllarda yapılan anketlere göre iklim değişikliği, siber saldırılar ve ABD’nin gücü giderek daha fazla insan tarafından bir tehdit olarak görülüyor. 2013 yılında katılımcıların yüzde 56’sı iklim değişikliğini bir tehdit olarak görürken, bu oran 2018 yılında yapılan ankette yüzde 67’ye yükseldi. Siber saldırılar 2017 yılında katılımcıların yüzde 54’ü tarafından tehdit olarak görülürken, 2018’de bu oran yüzde 61’e yükseldi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.