• BIST 9932.97
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 12 °C

İnternet sitelerinin trafiği çakıldı: Google'a neler oluyor?

İnterneti 'çöp' içeriklerden temizlemeyi amaçlayan bu güncellemeler, birçok haber kurumunun görünürlüğünde ciddi düşüşlere ve gelir kaybına neden oldu. Ancak yeni güncellemelerden kazançlı çıkan haber kurumları da var.
İnternet sitelerinin trafiği çakıldı: Google'a neler oluyor?

Google Haberler'in yeni algoritma güncellemeleri nedeniyle yayın devleri ve çok sayıda bağımsız internet haber sitesine yönelik trafiğin ciddi miktarlarda azaldığı belirtiliyor.

Son yıllarda arama motorundaki SEO içeriklere yönelik düzenleme sinyalleri veren Google, nihayetinde beklenen güncellemeleri 2024'te yoğun biçimde hayata geçirdi.

Öte yandan, interneti "çöp" içeriklerden temizlemeyi amaçlayan bu güncellemeler, birçok haber kurumunun görünürlüğünde ciddi düşüşlere ve gelir kaybına neden oldu. Ancak yeni güncellemelerden kazançlı çıkan haber kurumları da var.

Peki, Google'ın güncellemeleri ne anlama geliyor ve sektör bundan nasıl etkilendi?

Çekirdek güncellemeler: Google algoritmaları nasıl çalışıyor?

Google'ın algoritması son derecede karmaşık olduğu gibi nasıl çalıştığına dair kesin ayrıntılar kamuoyuyla paylaşılmıyor. Bunun yerine şirket, site sahiplerine Google Web Yöneticisi Yönergeleri'ne uyma ve orijinal içeriğe öncelik verme gibi bazı tavsiyelerde bulunuyor.

Öte yandan internet, "arama motoru optimizasyonu" yani SEO olarak bilinen bir içerik üretim yöntemi tarafından domine ediliyor ve SEO ajanslarının ya da haber kurumlarının üst sıralarda görünmek için başvurduğu teknikler, kötüye kullanılabiliyor.

Bazı web siteleri Google'ın algoritmalarını "kandırmak" için tasarlanmış içerikler üretirken, okurların talebini göz önüne almak yerine internette üst sıralarda görünerek reklamlardan para kazanmayı önceliyor.

Bu da söz konusu sitelerdeki içeriklerin aslında çok az yararlı bilgi içermesiyle sonuçlanıyor. Bu sitelerde genellikle yayıncılara para kazandıran bir dizi bağlantı ve reklamın yanı sıra birbirini tekrar eden ama yeni veya özgün bir bilgi içermeyen metinler yer alıyor. Bu türden içeriklere çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin web sitelerinde veya haber kurumlarının dijital platformlarında rastlanabiliyor.

Google bu türden spam içerikli sitelerin arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmaması için son yıllarda ciddi bir çalışma içine girdi. 2022'de spam içerikleri ayıklamak için algoritmasına bir "Yardımcı İçerik Güncellemesi" ekleyen şirket, Eylül 2023'te bir sonraki güncellemeyi getirdi.

Güncelleme furyası bu yıl daha da derinleştirildi ve hızlandı. İlk olarak mart ayında bir çekirdek güncelleme yayınlayan Google, ağustos ve kasım aylarında iki yeni çekirdek güncellemeyle değişikliklere devam etti.

"Çekirdek" güncellemeler, Google'ın arama algoritmalarında ve sistemlerinde az sayıda yapılan önemli, kapsamlı değişikliklere deniyor. Bunlar, içeriğin nasıl değerlendirildiği ve sıralandığını yeniden tasarlama ve genel arama deneyimini iyileştirme amacıyla yayınlanıyor.

Öte yandan, Google'daki görünürlük endeksinin bir sitenin tüm trafiğinin endeksi olmadığını belirtmekte fayda var. Siteler Google dışında sosyal medya ortamlarından da trafik alabiliyor. Ancak Google'daki arama sonuçlarında üst sıralarda olmak birçok haber sitesine gelen trafiğin önemli bir kısmını oluşturuyor. Aynı zamanda Google reklamlardan para kazanan siteler için de bu görünürlük çok önemli.

Depremi başlatan mart güncellemeleri

Mart ayında Google bir spam güncellemesiyle birlikte çekirdek güncellemesi de yayınladı. Bunların tamamlanarak sisteme dahil edilmesi bir aydan fazla sürdü. Bunların SEO'nun kötüye kullanımı ve yapay zekayla oluşturulan içerikleri hedef aldığı söyleniyor.

Şirket, marttaki değişikliklerin ardından arama sonuçlarında düşük kaliteli, orijinal olmayan içeriğin yüzde 45 oranında azaldığını ileri sürüyor.

Güncellemelerin tamamlanmasının ardından birkaç gün içinde çeşitli sektör ve alanlardaki web siteleri olumsuz etkiler bildirmeye başladı. Öte yandan bunların önemli bir kısmının arama sonuçlarında üst sıralara çıkmak için manipülatif taktikler kullanan siteler olduğu düşünülüyor.

Orginality.ai tarafından yürütülen bir araştırmada, ilk güncelleme dalgasından olumsuz etkilenen bazı siteler incelenmiş ve şu bulgulara ulaşılmıştı: "Sitelerin yüzde 50'sinin gönderilerinin yüzde 90 ila 100'ü yapay zeka tarafından oluşturulmuştu."

BBC başta olmak üzere önde gelen yayıncılar kötü etkilendi

Öte yandan olumsuz etkilenenler arasında prestijli haber kurumları da yer aldı. Bu kurumların görünürlüğünün azalması Google'ın güncellemelerinin sorgulanmasına ve sektörden daha fazla şeffaflık talebinin yükselmesine yol açtı.

Örneğin İngiltere'nin önde gelen yayıncılarından BBC, görünürlükte en büyük düşüşleri gören siteler arasındaydı. Arama motoru veri tabanı Sistrix'in analizine göre marttaki güncellemelerin yayımlanmasının ardından yaklaşık altı hafta sonra BBC'nin görünürlük puanı 24,7'den 15,4'e düştü. Bu da sitenin görünürlüğünün yüzde 37'sini kaybettiği anlamına geliyor.

Film ve dizilere dair haberlerin ve incelemelerin yer aldığı Kanada merkezli popüler kültür sitesi Screentrant ise görünürlüğünün yüzde 40'ını kaybetti.

Görünürlüklerinde büyük oranda düşüş yaşayan diğer köklü yayıncılar arasında Evening Standard (yüzde 32 düşüş), LBC (yüzde 30), Daily Record (yüzde 24) ve The New York Times (yüzde 8) da var.

Ayrıca İngiliz bağımsız yayıncılar The Independent (yüzde 16 düşüş) ve The Guardian (yüzde 10 düşüş) da önemli oranda görünürlük kaybetti.

Google ise mart güncellemelerinin, "aramalardaki spam ve düşük kaliteli içerik" sorununu ele almak ve "arama motorları için oluşturulan içeriği azaltmak" amacıyla tasarlandığını dile getiriyor.

Sıralama düşüşlerinden kurtulma mücadelesinin ise garantili bir sonucu yok. Şirket, güncellemeden etkilenen siteler için kurtarma işleminin, sistemlerinin öğrenmesi ve iyileştirmeleri doğrulaması gerekliliği nedeniyle zaman alabileceğini, hatta aylar sürebileceğini dile getiriyor.

Bağımsız yayıncıları kötü etkiledi

Köklü gazetelerin görünürlük düşüşü daha çok gündem olsa da asıl büyük etkiyi bağımsız ve yerel yayıncılar gördü. Zira bu sitelerin görünürlüğü halihazırda düşük olduğundan, puanlardaki küçük değişiklikler bile nispeten büyük bir etkiye sahip olabiliyor.

Ev ürünlerini değerlendiren ve ev yaşamı hakkında makaleler yayınlayan HouseFresh de bunlardan biri. Bağımsız yayıncı, Google'ın "sevdiğini" söylediği türden orijinal içerikler ürettiğini savunuyor. Ancak Eylül 2023'ten beri sitenin görünürlüğü o kadar düştü ki şirket iflasın eşiğine geldi.

Sitenin sahibi Gisele Navarro, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Kesinlikle ezildik. Son birkaç haftadır HouseFresh ekibinin çoğunu işten çıkarmak zorunda kaldık. Durum değişmezse web sitesi mahvolmaya mahkûm," dedi.

Google'ın bir sözcüsü ise yine BBC'ye yaptığı açıklamada, şirketin titiz testler yaptığını ve arama sonuçlarında yalnızca kullanıcılar için faydalı olacak değişiklikler başlattığını dile getirdi.

Güncellemenin kazananları: Forumlar

Press Gazette'nin İngiltere'deki Google News sıralaması üzerine yaptığı bir inceleme, en iyi 50 yayıncı içinde sıralanan gazetelerden 15'i hariç hepsinin görünürlük puanlarında düşüşler olduğu sonucuna varıyor.

Güncellemelerden fayda sağlayan azınlığın başında Future'ın teknoloji sitesi Tech Radar'ı geliyor. Site görünürlük oranını yüzde 45 artırdı. Onu yüzde 40 ile The Week seyrediyor.

Diğer kazananlar arasında görünürlüğünü yüzde 15 artıran Birmingham Mail'i ve yüzde 10 artışla Express yer alıyor. Mirror, Forbes ve Bloomberg gibi sitelerde de mütevazı kazanımlar olduğu göze çarpıyor.

Öte yandan, değişikliklerden en büyük kazanımları elde eden kullanıcıların başlıklar açıp gönderiler girebildiği internet forumları oldu. Sistrix verileri özellikle Reddit'in 2023'ten bu yana ciddi oranda büyüdüğünü bildirdi.

SEO uzmanı Lily Ray, X hesabından paylaştığı bir gönderide, "Bana göre bu, 2024'te SEO'daki en büyük değişiklikti. Sitenizde bir forum yoksa rekabet etmek çok zor," dedi.

Ağustostaki ikinci güncelleme baskıyı artırdı

Ağustos ayında gelen, yılın ikinci çekirdek güncellemesi de arama sonuçlarının kalitesini, yalnızca aramada iyi performans gösterme amacıyla oluşturulmuş içerik yerine gerçekten yararlı içeriğe öncelik vererek iyileştirmek amacıyla tasarlandı. Güncelleme 3 Eylül'de kullanıma sunuldu.

Google, blogunda yaptığı resmi duyuruda, mart ayındaki temel güncellemenin yayınlanmasından bu yana içerik üreticilerinin geri bildirimlerini dikkate alarak yeni değişikliklere dahil ettiklerini belirtti. Bu güncelleme ABD'li yayıncıları da ciddi etkiledi.

ABD'de sıralama değişikliklerinin güzellik ve fitness alanındaki web siteleri için belirgin olduğu görüldü. Buna karşın sağlık, bilim, hukuk ve hükümet kategorilerinde daha az oynaklık vardı. İngiltere'de ve Avrupa'nın çoğunda ABD'ye kıyasla daha az dalgalanma oldu.

Bu yılki son temel değişiklik: Kasım çekirdek güncellemesi

Google şimdilerde yine arama sıralamalarını etkileyebilecek Kasım 2024 çekirdek güncellemesini yayınlıyor. Bu güncellemenin daha çok Play Store gibi hizmetleri etkileyeceği söylense de arama motoru görüntülemelerinde de yeni bir etki dalgası yaratabilir.

Bu, Google'ın yıl boyunca yaptığı algoritmik değişikliklerin ardından 2024 için onayladığı son temel güncelleme.

Şirketin X hesabından duyurulan güncelleme için, "Bugün Kasım 2024 çekirdek güncellemesini yayınladık. Yakın gelecekte bunu sıralama sürüm geçmişi sayfamıza ekleyeceğiz ve dağıtım tamamlandığında güncelleyeceğiz," ifadeleri yer aldı.

'Parazit SEO' içeriği ve üçüncü taraf pazarlama şirketlerine baskıyı artıracak

Ağustos ve kasım ayındaki son güncellemeler, Google'ın sitelerin odak noktasıyla pek ilgisi olmayan ama Google sıralamasını suistimal eden "parazit SEO" içeriklerine odaklanmasının ürünü.

Parazit SEO içeriğine örnek olarak, web sitelerinde platformun içeriğiyle alakası olmayan bağlantıların yer alması gösterilebilir. Web siteleri bu tür bağlantı ve içeriklere neden yer verildiği sorulduğunda "bunları kendilerinin üretmediklerini" söylüyor. Zira bunları sitelerin anlaştığı pazarlama şirketleri oluşturuyor.

Teknoloji sitesi The Verge, benzer bir olayın geçen yıl sitesinin ayrı bir bölümünde yapay zeka tarafından oluşturulmuş ürün önerileri yayınladığı ortaya çıkan Sports Illustrated'ın başına geldiğini belirtiyor. Muhabirlerin sorularına yanıt veren kuruluş, söz konusu içeriğin Sports Illustrated personeli tarafından değil, üçüncü taraf bir pazarlama şirketi tarafından yazıldığını söylemişti. Bu şirketin adı AdVon Commerce'ti.

Aynı şirketin USA Today için de ürün önerisi makaleleri oluşturduğu öğrenilmişti.

Forbes, CNN ve birçok kurumun milyonlarca dolar kaybettiği iddia ediliyor

Sistrix verilerine göre, Forbes, Wall Street Journal, CNN, Fortune ve Time gazetelerinin bağlı olduğu şirketlerin online pazar hizmetleri, üçüncü taraf pazarlama firmalarının faaliyetleri nedeniyle son aylarda arama görünürlüğünü önemli ölçüde kaybetti.

Kaybedilen trafiğin toplam değerinin en az 7,5 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

Bahsi geçen yayıncılar, Forbes Marketplace (Forbes gazetesinden ayrı bir şirket), Credible ve Three Ships gibi üçüncü taraf satıcılarla çalışarak pasif gelir elde ediyor. Söz konusu satıcılar, yayıncıların markalarını kullanarak alan adlarında bu yayıncılar için iştirak işletmeleri yürütüyor.

Örneğin, CNN Underscored, CNN adı altında ürünler önerirken, Forbes da aynı ilişkiyi Forbes Marketplace ile kuruyor. Taraflar daha sonra, elde edilen geliri paylaşıyor. Üçüncü taraf satıcının dahli ise okur tarafından genellikle bilinmiyor.

Bazı analistler, bu uygulamayı "parazit SEO" diye anlandırıyor.

Temmuz ayında başladı

Adweek'e konuşan arama motoru uzmanı Glenn Gabe'e göre, arama sonuçlarında parazit SEO'yla bağlantılı görünürlük düşüşleri ilk olarak temmuz ayında Time'ın bağlı olduğu kuruluş Time Stamped'ın arama sıralamalarında ilk kez düşüş yaşanmasıyla başladı. 

Eylül ayı sonlarında diğer yayıncıların bağlı kuruluşlarının işletmeleri de benzer düşüşler yaşamaya başladı.

Sistrix'in Adweek için derlediği verilere göre, 12 Eylül ve 31 Ekim ​​arasında Forbes Advisor'da arama görünürlüğü yüzde 43, Wall Street Journal Buy-Side'da yüzde 77, CNN Underscored'da yüzde 63, Fortune Recommends'da yüzde 72 ve Time Stamped'da yüzde 97 oldu.

Öte yandan, bu düşüşler gazetelerin kendisini etkilemedi. Düşüşler en azından şimdilik bu yayıncıların bağlı kuruluşlarıyla sınırlı.

'Kurumlarda editöre baskı var'

Arama sıralamalarının son derece rekabetçi dünyasında görünürlükteki ufak düşüşler bile gelir üzerinde büyük etkilere sahip. Ve kurumlarının yöneticileri bu düşüşleri önemsiyor. 

Forbes Advisor'daki eski çalışanlardan biri, Adweek'e yaptığı açıklamada, "SEO sıralamasında tek bir sıra bile kaybetsek, üst düzey yöneticiler editörümün peşine düşüyor," diyor.

Bir Google sözcüsü Adweek'e şunları söyledi: "Üçüncü tarafların yalnızca aramada iyi sıralama elde etmek için bir sitenin itibarını istismar etmeye çalıştığı taktiklerle mücadele etmek için çalışıyoruz. Spam politikalarımızı yakın zamanda bu tür davranışları özel olarak hedefleyecek şekilde güncelledik."

Uzmanlar ise Google'ın daha önce bu uygulamaya izin verdiğini belirtiyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler