İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki müzakerelerin bugün da devam edeceği bildirildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf yaptığı yazılı açıklamada, müzakerelerde halen zorlu konulara dair görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Harf, müzakerelerde son günlerde yeterli ilerlemelerin sağlandığına işaret ederek, "Bu durum Çarşamba gününe kadar müzakerelerde kalmamıza değer" ifadesini kullandı.
İran ile nükleer müzakerelerde siyasi anlaşma için son gün bugün olarak belirlenmişti. Müzakereler İsviçre'nin Lozan kentinde devam ediyor.
İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ZARİF
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise 5+1 ülkeleri ile yürüttükleri nükleer müzakerelerde, çerçeve anlaşma için belirlenen sürenin dolmasına ilişkin, çalışmayı bugün sonuçlandırabilme ve taslak hazırlama sürecini başlatmayı umut ettiklerini kaydetti.
İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında, İsviçre'nin Lozan kentinde yürütülen nükleer müzakerelerin çerçeve anlaşması için belirlenen süre doldu.
Zarif, görüşmelerin ardından dün akşam yaptığı açıklamada, "Sabah 7.30'dan beri çalışıyoruz. Bütün delegeler için uzun bir gün oldu. Çok şey başardık. İnsanların dinlemeye ve sabah erkenden görüşmelere tekrar başlamaya ihtiyacı var. Umarım çalışmayı çarşamba günü sonuçlandırabiliriz ve taslak hazırlama sürecini başlatabiliriz" diye konuştu.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Rus gazetecilere yaptığı açıklamada, "İran ve 5+1 ülkeleri, bütün ana konularda anlaşmaya vardı" diye konuştu.
İran ile nükleer müzakerelerde çerçeve anlaşma için belirlenen 31 Mart tarihi aşıldı. Görüşmeler, dün gece yarısına kadar devam etti ve bugüne sarktı.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, dün yaptığı açıklamada, İran ile yürütülen nükleer müzakerelerin gece yarısına kadar yapıcı olarak sürmesi gerektiğini ve gerekli görülmesi durumunda görüşmelere bugün da devam edebileceklerini söylemişti.
Varılması hedeflenen ortak mutabakat ile tarafların 3 ay daha görüşmelere yeni bir aşamada devam etmesi bekleniyor. İran'ın nükleer kapasitesiyle ilgili nihai anlaşma için belirlenen takvim ise 1 Temmuz.
Dışişleri bakanları seviyesinde yürütülen müzakerelerin son turunda yetkililer, sona yaklaşıldığını ve anlaşmaya yakın olduklarını ancak hala bazı önemli konuların çözülemediğini ifade etti.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, İran ile 5+1 ülkeleri arasında Lozan'da devam eden nükleer müzakerelerden ayrıldı.
İran ile müzakere eden 5+1 ülkeleri, varılması hedeflenen anlaşma için nükleer çalışmaların öncelikle 10 yıl durdurmasını, sonraki 5 yıl için ise İran'ın nükleer çalışmaları üzerindeki kısıtlamaların aşamalı olarak kaldırılmasını istiyor. Ancak İran, 10 yılın tartışılabileceğini, sonrasında ise nükleer programı üzerindeki bütün kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyor.
Görüşmelerdeki diğer görüş ayrılığı ise Batı'nın İran'a yönelik yaptırımları kaldırmak yerine askıya almak istemesi. Batı, İran, varılacak anlaşmaya uymazsa BM yaptırımlarının kaldırılmasını değil, askıya alınması gerektiğini savunuyor. İran ise uygulanan tüm yaptırımların kaldırılmasını istiyor.
İRAN NÜKLEER MÜZAKERECİ: "YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI KONUSU ÇÖZÜLDÜ”
Diğer yandan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve nükleer müzakereci Hamid Baidinejad, ülkesi ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen müzakerelerde yaptırım konusunun çözüme kavuşturulduğunu öne sürerek, "Ancak yaptırımlarla alakalı olan henüz çözüme kavuşmamış, müzakere edilen bazı konular mevcut" dedi.
Müzakerelerin yürütüldüğü İsviçre'nin Lozan kentinde İran resmi haber ajansı IRNA'ya demeç veren Baidinejad, "Müzakereler milletimizin temel hakları garanti altına alınıncaya kadar devam edecek" ifadelerini kullandı.
Müzakerelerin ne zaman sona ereceğini tahmin etmenin mümkün olmadığını belirten Baidinejad, "Biz defalarca sadece bir anlaşma sağlanmış olması için anlaşma yapmayacağımızı, İran halkının esas haklarını garanti eden bir anlaşma istediğimizi belirttik. Milletimizin hakları garanti altına alınmazsa müzakereler devam edecek ve ne zamana kadar süreceğini şimdiden tahmin etmek mümkün değil, bu gece geç saatlere kadar devam edebilir" değerlendirmesinde bulundu.
BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında yürütülen ve bugün bir çerçeve anlaşmasına varılması hedeflenen nükleer müzakerelerde ihtilaflı konulardan olan yaptırımların çözüme kavuşturulduğunu iddia eden Baidinejad, "Bu konu bugün veya dün değil, şimdiye kadar sürdürülen uzun müzakereler neticesinde çözüme kavuştu. Ancak yaptırımlarla alakalı olan henüz çözüme kavuşmamış, müzakere edilen bazı konular mevcut" diye konuştu.
Lozan kentinde dışişleri bakanları düzeyinde devam eden müzakerelerde, siyasi, hukuki ve teknik açıdan büyük öneme sahip bir aşamaya gelindiğine işaret eden Baidinejad, şunları söyledi:
"Yaptırımlar ve detayları, uranyum zenginleştirme ile ilgili bazı konular görüşülüyor. Tüm bu konularda en kısa zamanda nihai çözümlere ulaşılmasını umuyoruz. Müzakereleri yürüten tüm ülkeler bu görüşmelerin tarihi öneminin farkındalar. Dışişleri bakanları uzun saatler boyunca görüşmelerde hazır bulundu ve birçoğu dün geceyi uykusuz geçirdi. Her halükarda anlaşma sağlanması nihai kararların verilebilmesine bağlı.
Henüz çözüme kavuşturulamamış konular ele alınıyor. Dün elde edilen çözümler karşılıklı olarak sunuluyor. Nihai bir sonuç elde edilebilmesi için doğal olarak her iki tarafın sunduğu görüşlerde düzenlemelere gidilecektir. Konular oldukça karmaşık ve tüm taraflar zor kararlar vermek durumda. Halihazırda içerik üzerine odaklanılmış durumda ve sürekli olarak yeni öneriler tartışılıyor. Herkes konuların çözme kavuşturulabilmesi için çaba sarf ediyor. Müzakereler konuların tümü hakkında nihai kararlar verildiği zaman sona erecek."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.