• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 9 °C
  • Mağusa 10 °C
  • Girne 15 °C
  • Güzelyurt 9 °C
  • İskele 10 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 1 °C

“İşe ara bölgeden başlayacağız”

“İşe ara bölgeden başlayacağız”

ORTAKLIK İÇİN GÖREVE HAZIRIZ: Kıbrıslı Türk ve Rum inşaat müteahhitlerinin örgütleri, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, aralarında “ara bölgedeki kültürel ve tarihi anıtların ve diğer binaların restorasyonunun ağırlıklı olarak Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum inşaat şirketlerince yapılmasının” da bulunduğu bir dizi öneri sundu.

 

MÜZAKERELERDE İNŞAATLARA DEĞİNİLMELİ: Müzakerelerde inşaat sektörüne ilişkin konuların konuşulup tartışılabileceği özel ve teknik komitelerin oluşturulmasını da isteyen örgütler, iki taraftaki müteahhitlerin yakın işbirliğini öngörüyor. Müteahhit örgütleri, uluslararası toplumun finans sağlayacağı projelerde birlikte hareket etmek amacıyla ara bölgede, her iki kurumun temsil ettiği ortak bir ofis oluşturulmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer ve Kıbrıs İnşaat Birlikleri Federasyonu (OSEOK) Başkanı Kostas Rouhas ve beraberindekileri kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’nda saat 10.00’da başlayan toplantıda iki taraf müşterek işbirliği yapma konusundaki görüşleri Cumhurbaşkanı Akıncı’ya sundu.

Toplantının başında basın mensuplarına görüntü imkânı sağlandı ancak açıklama yapılmadı.

Yaklaşık 1 saatlik toplantının ardından Gürcafer ve Roushas basına konuşarak soruları yanıtladı.

1444652204

GÜRCAFER: “ARA BÖLGEDE OFİS… İNŞAAT KOMİTESİ”

KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer konuşmasında ara bölgede bir ofis açma konusunda girişimin sonuçlanma aşamasında olduğunu, ayrıca ekonomi başlığı altında “inşaat” alt başlığıyla bir komite kurulmasını talep ettiklerini ve her iki liderin bu konuya sıcak baktığını söyledi.

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Kıbrıs’ta çözümle birlikte çok büyük bir inşaat patlaması yaşanabileceğini ifade eden Gürcafer, iş dünyası olarak her iki liderin yakaladığı bu tarihi fırsata gerekli desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Çok verimli bir toplantının gerçekleştiğini söyleyen Gürcafer, ara bölgede yapılacak restorasyon çalışmaları hakkında da daha önceden hem BM hem UNDP’nin attığı adımları somutlaştırmanın arifesinde olduklarını ve bunlar için başlangıç noktasının ara bölgede açılacak ofis olabileceğini kaydetti.

Ledra Palace karşısında, Dayanışma Evi yanında belediye başkanlarının kullandığı bir binanın kullanımının kendilerine verilmesi için girişim yaptıklarını belirten Gürcafer, burada çok değişik konularda projeler üretilebileceğini, bunlardan birinin “inşaat atıklarının dönüşümü” olabileceğini ifade etti.

Cafer Gürcafer, ara bölgede Kıbrıs’ın kültür mirasına ait birçok tarihi yapı olduğundan da bahsederek, kuzey ve güneyde eş zamanlı UNDP kaynaklı ihalelere yoğunlaşmak istediklerini ifade etti. Gürcafer, (Maraş konusunda) ülkenin çözümle birlikte ortaya çıkaracağı inşaat potansiyelinin ülke içinde kalmasını ve bunu olabildiğince Kıbrıslı müteahhitlerin lehinde kullanmak istediklerini belirtti.

ROUSHAS: “AYNI ZAMANDA İNSANLAR ARASINDA GÜVEN VE DOSTLUK İNŞA ETMEKTEN BAHSEDİYORUZ”

Gürcafer’in mevkidaşı Roushas da, bahsi geçen konuları en üst düzeyde anlatma fırsatı buldukları için memnun olduklarını ifade ederek, inşaat ve inşa etmekten bahsederken aynı zamanda insanlar arasında güven ve dostluk inşa etmekten bahsettiklerini, çocuklar için daha güzel bir gelecek yaratmak arzusu taşıdıklarını kaydetti.

“YEŞİL HATTAKİ BİNALARI YEŞİLDEN BEYAZA ÇEVİRMEK İSTİYORUZ”

Roushas, 1963 yılından bu yana atıl durumda bulunan Yeşil Hat üzerinde bazı çalışmalara öncelik vermek istediklerini kaydederek, “Oradaki binaları kullanılabilir hale getirerek binaları yeşilden beyaza çevirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Ara bölgede başlanacak restorasyon çalışmalarıyla ilgili iyimser olup olmadığı yönündeki soruyu Roushas, “Her iki liderden beklentilerimiz konusunda büyük ölçüde iyimseriz. Yeşil Hat aslında üzerinde çalışmalar yapılmış bir bölgedir, master plan da hazırlanmıştır, orası en çabuk ve en kolay şekilde başlayabileceğimiz nokta olduğuna inanıyoruz ve mutluyuz” diyerek yanıtladı.

ORTAK METİNDEN…

Kıbrıslı Türk ve Rum müteahhitlerin birlikte hazırlayarak Cumhurbaşkanı Akıncı’ya sundukları ortak metinde şunlar kaydedildi:

“Bizler, her iki toplumun sektör temsilcileri olarak, adamızın yeniden birleşmesine yönelik ortak çabaları artırmak, örnek teşkil ederek çözüm sürecine katkıda bulunmak ve her iki kurumun karşılıklı anlayış içerisinde sektörel bazda ortak işbirliği girişimlerini teşvik etmek amacıyla, 23 Mayıs 2014’te KTİMB ve OSEOK olarak aramızda bir ‘İşbirliği Protokolü’ne imza atmış bulunmaktayız. Protokolümüzün bir örneğini de ekte bilginize sunarız.

Her iki toplumun sektör temsilcileri olarak kendi aramızda yapmış olduğumuz sayısız toplantılarda, aşağıdaki konularda ortak uzlaşı için zemin oluşturmamızın, sektörel bazda işbirliği içerisinde olmamız, inşaat sektörünün ilerleme kaydedebilmesi açısından büyük önem teşkil ettiğine inanmaktayız.

Aşağıdaki konularda uzlaşı sağlamış bulunmaktayız;

1-Kıbrıs sorununun çözüm sürecinde ve sonrasında, her iki kurumun temsilcilerinin katılımıyla oluşturulacak olan ve inşaat sektörüne ilişkin konuların konuşulup tartışılabileceği özel ve teknik komitelerin oluşturulması.

Ayrıca, bu komitelere katılımın, her iki kurumun ayrı ayrı kendilerine de olumlu etkiler sağlayacağına inanmaktayız.

2-Ara Bölge’deki kültürel ve tarihi anıtların ve diğer binaların restorasyonunun ağırlıklı olarak Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum inşaat şirketlerinin ortak girişimleri ve işbirlikleri ile gerçekleştirilmesi.

Böylesine bir işbirliğinin her iki toplum ve kurum arasındaki iş ilişkilerini de güçlendireceğine inanmaktayız.

3-Her iki toplumun müteahhitlerinin kaynaşmasına, aralarında ortak işbirlikleri geliştirmelerine, bilgi alışverişinde bulunmalarına, çeşitli eğitim, seminer v.b. aktivitelerle gelişimlerine katkıda bulunmak ve uluslararası toplumun finans sağlayacağı projelerde birlikte hareket etmek amacıyla ara bölgede, her iki kurumun temsil ettiği ortak bir ofis oluşturulması.

4-Kıbrıs sorununun çözümü sonrasındaki tekrar inşa çalışmaları.

Çözüm sonrasında adada gerçekleştirilecek inşaat projelerinin, tamamen veya kısmen yerel müteahhitler tarafından gerçekleştirilmesini sağlamak ve yerel firmaların gelişimlerine olanak sağlamak amacıyla sermayenin ülkemizden kaçmasından kaçınarak ülkemizin ekonomik gelişimine katkıda bulunmak, her iki toplumun sektör temsilcileri olarak en büyük ortak hedefimiz olmaktadır.

Bizlerin bu yöndeki fikir ve önerilerimizin sizin konu ile ilgili beklentileriniz ile uyuşmakta olduğunu ve çözüm sürecindeki görüşmelerinize olumlu yaklaşımlar kazandıracağını umut etmekteyiz.”

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler