İspanyada Katalanlar ve başta Madridliler olmak üzere İspanyollar arasındaki çekişmeyi herkes bilir.
Katalanlar'ın ayrı dilleri ve bayrakları vardır. Hatta bu futbolda bile göze çarpar. Katalan ekibi olan Barcelona (Katalanya milli takımı olarak görülür) ile Madrid ekibi Real Madrid arasındaki ezeli rekabet (düşmanlıkta diyebiliriz) yıllardır sürmektedir.
Nitekim geçtiğimiz Pazar günü İspanya’dan ayrılmak isteyen Katalanlar referanduma gittiler…Büyük ağırlıklı olarak bağımsızlığa “evet” çıkan referandumda -% de 43 katılım..%90 evet-gemiler dolusu polis bölgeye taşıyan Madrid yönetiminin müdahalesi çok sert oldu…Referandum sonuçlarının açıklanması ve yeni gelişmeleri önümüzdeki günlerde göreceğiz…
Bu referandum bana yıllar önce tv de her pazartesi ana haber sonrası anlattığım ve bir bakıma da bu sayfada onun “yazılı” devamı olan “Pazartesi Öyküleri” nden birini hatırlattı.
İspanya’da yıllar önce aynı futboldakine benzer bir çekişme ve düşmanlık müzik alanında da yaşanıyordu…, Bu çekişme ve düşmanlık Dünyanın en iyi 3 tenorundan ikisi olan Madrid'li Placido Domingo ve Barcelona'lı Jose Carreras arasındaydı.(3. tenor İtalyan Luciano Pavarotti'dir)Bu ünlü İspanyol iki tenor 1984 yılında yaşanan politik nedenlerden dolayı birbirlerine düşman oldular. Birbirleri hakkında bir çok ağır açıklamalarda bulundular, o kadar düşman oldular ki; her ikisi de dünyanın çeşitli yerlerinden gelen konser tekliflerini diğerinin olmaması şartı ile kabul edeceklerini söylüyorlardı.
Fakat 1987 yılında Carreras'ın karşısına daha azılı bir düşman çıktı. Carreras'a Lösemi teşhisi konuldu. kansere karşı savaşı çok çileli ve masraflıydı. Ayda bir sefer ABD'ye gidiyordu, ilik nakli, bunun yanında defalarca kan değişimi tedavileri gördü.
Bu süre zarfında çalışamadı. Bir süre sonra, yüksek tedavi ve seyahat masraflarından dolayı maddi sıkıntıya düştü. Artık hiçbir masrafı karşılayamayacak duruma geldiğinde, Madrid'te bulunan bir vakfın lösemili insanların tedavi masraflarını karşıladığını öğrendi. Adı Hermosa olan bu vakıf Carreras'ın tüm tedavi masrafları karşıladı. Carreras tedavisi başarılı oldu ve iyileşti, tekrar şarkı söylemeye başladı.
Artık eskisi gibi kazanıyordu, maddi durumu düzeldi. Vakfa vefa borcun ödemek istiyordu. Fakat yaptığı araştırmada, vakfın kurucusunun, en büyük destekcisinin ve hatta başkanının Placio Domingo olduğunu öğrendi. Domingo bu vakfı onu desteklemek için kurmuş fakat adının gizli tutulmasına istemişti, çünkü düşmanı olarak Carreras'a yardım teklif edip, gururunu kırmak istemiyordu.
İkili arasında Domigo'nun Madrid konserinde, hiç ummadığı çok güzel ve dokunaklı bir karşılaşma gerçekleşti. Domingo sahnedeyken Carreras sahneye çıktı, gösteriyi kesti ve alçak gönüllü bir şekilde Domingo'nun önüne diz çöktü, seyirciler önünde ondan özür diledi ve teşekkür etti. Domingo onu ayağa kaldırdı ve kucakladı. O anda büyük bir dostluğun temeli atılmış oldu.
Placio Domingo'yla bir röportaj yapan gazeteci sordu; Niçin bir düşmanınıza, dünyada size rakip olabilecek tek sanatçıya yardım edebilmek için Hermosa vakfını kurdunuz?
Domingo'nun cevabı çok kısa ve kusursuzdu;
Böyle bir sesi kaybedemezdik...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.