• BIST 10793.42
  • Altın 2542.87
  • Dolar 33.0797
  • Euro 35.8489
  • Lefkoşa 35 °C
  • Mağusa 37 °C
  • Girne 33 °C
  • Güzelyurt 34 °C
  • İskele 37 °C
  • İstanbul 29 °C
  • Ankara 27 °C

İşte yeni “Kıbrıs Haritaları”, 4 harita birden yayınladılar

İsviçre’de toprak konusunda pazarlıklar başlamadan Rum tarafı haritalar ortaya çıkarmaya başladı. Güney’de de yayınlanan Yunan Kathimerini gazetesi, 4 harita yayınladı.
İşte yeni “Kıbrıs Haritaları”, 4 harita birden yayınladılar

Biri bildiğimiz Annan planındaki harita, diğeri, iki senaryolu Rumların gönüllerinden geçen harita, biri müzakere masasındaki görüşlerine göre, Türklerin istediği harita ve son olarak da Amerikan Financial Times gazetesinin ‘olası’ haritası. Diğer gazeteler de haritalar üzerinden haberler yapıyor, kaynakları ise, Rum yönetimi.

Haritaların tümü, her ne kadar toprak düzenlemesi adı altında olsa da KKTC’nin ya da Türklerin vereceği yerleri belirliyor.

DAHA FAZLA TOPRAK

Kathimerini, “Toprak İçin Dört Harita ve İsviçre İçin Stratejiler… Annan Planı’ndan Bugüne Senaryolar Nasıl Gelişti” başlıklı manşet haberinde, “ortaya konulan kırmızı çizgileri de dikkate alarak, her iki taraftan edindiği bilgilerden, senaryolardan ve stratejilerden” ve “Financial Times’ın ortaya koyduğu bakış açısını” dikkate alarak ortaya çıkardığı 4 haritaya yer verdi.

Rum tarafının, İsviçre’yle ilgili olarak, Türk tarafının Toprağı, Güvenlik ve Garantiler’le bağlamasından, BM Genel Sekreteri’nin olmasına ve sonrasına kadar bütün senaryolara hazırlandığı belirtildi.

Annan planında bulunan 2 haritaya da yer veren gazete, birinci haritada Kıbrıs Türk tarafına toplam yüzde 28,5 oranında toprak verildiğini yazdı. Habere göre, Annan Planı’nda yer alan haritaya göre Rum tarafına şu yerleşim birimlerin verilmesi öngörülüyor: “Ammohosto (Maraş), Limnia (Mormenekşe), Prastio (Dörtyol), Stilli (Mutluyaka), Pirga (Pirhan), Kuklia (Köprülü), Kalopsida (Çayönü), Aheritu (Güvercinlik), Ahna (Düzce), Makrasika (İncirli), Aşşa (Paşaköy), Lisi (Akdoğan), Vadili, Pile, Timbu (Kırklar), Omorfo (Güzelyurt), Yerolakko (Alayköy), Ayios Vasilios (Ayvasıl/Türkeli), Larnakas tis Lapithiu (Lapta Larnakası/Kozan), Şillura (Yılmazköy), Ağırdağ, Kaputi (Kalkanlı), Kondemeno (Kılıçaslan), Ay. Marina (Gürpınar), Zodia (Bostancı), Katokopia (Zümrütköy), Avlona (Gayretköy), Kira (Mevlevi), Argaki (Akçay), Filia (Serhatköy), Petra (Taşköy), Galini (Ömerli), Soli ve Kseros (Denizli)”.

Gazete, Annan Planı’ndaki ikinci haritada ise Maraş, Güzelyurt, Paşaköy, Vadili, Güvercinlik, Düzce, Akdoğan, Çayönü, İncirli, Pile, Kırklar, Alayköy, Gürpınar, Bostancı, Kozan, Kılıçaslan, Mevlevi, Serhatköy, Akçay, Kalkanlı, Zümrütköy, Gayretköy, Taşköy, Ömerli’nin Rum idaresine verildiğini yazdı.

Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs Türk ve Rum kurucu devletçiklerini ayıracak çizginin düz olmasını istediğini hatırlatan gazete, Akıncı’nın Toprak’la ilgili önerilerinin Güzelyurt’un Rumlara verilmesini değil, Güzelyurt ve Karpaz’ın federal toprak olmasını içerdiğini iddia etti. Gazete, Annan planındaki haritanın Kıbrıs Türk tarafınca kabul edilemeyeceği görüşünün hakim olduğunu savundu.

Türk tarafının söyleminde değişmeyen tek şeyin, kapalı Maraş’ın iadesi olduğunu yazan gazete, “toprak vermekten mümkün olduğunca kaçınmak için Toprağı Kıbrıs’ın tamamında serbest yerleşim hakkına bağlandığını” iddia etti.

Rum tarafının da kırmızı çizgileri olduğunu, Anastasiadis’in kırmızı çizgisinin “Güzelyurt’un Rum idaresine verilmesi ve Kıbrıslı Türk kullanıcılara daha çok hak tanınması” olduğunu yazan gazete şunları da ekledi:

“Bilgilere göre 4 Karpaz köyünün (Dipkarpaz, Yalusa (Yeni Erenköy), Ay. Triada (Sipahi), Melanagra (Adaçay)) ve Omorfo’nun federal bölgeye katılması senaryosu da var. Buna ilaveten Kormacit (Koruçam), Asomatos (Özhan), Karpasia (Karpaşa) ve Ay. Marina (Gürpınar) isimli Maronit köylerini Karpaz ile birlikte federal toprağa katan bir senaryodan da söz ediliyor. Kıbrıs Rum tarafı açısından temel fark, iki devletçiği ayıran sınırın düz olmaması gerektiğidir. Bu senaryolar yanında, Omorfo’nun iade edilmesi ve geri dönmeyecek olan mal sahiplerine tazminat verilmesi gibi başkaları (senaryo) da var.”

Gazete, Financial Times’a dayanarak, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Güzelyurt bölgesinin iadesiyle ilgili taviz vermeye mecbur kalması için baskı altına alınmasının beklendiğini yazdı.

greece-kathimerini-english.jpg

harita-002.jpgAnnan Planı: Rumların 2004’te yüzde 76 oranında reddettiği, Türklerin ise, yüzde 65’le kabul ettiği, ancak taraflardan birinin reddi nedeniyle gerçekleşmeyen Annan planı, Kıbrıslı Türklere yüzde 28 oranında toprak bırakıyor, Güzelyurt kentini doğrudan Rumlara Karpaz’ın bir kısmını ise, özel statülü bölge olarak belirliyordu.

harita2.jpg

Financial Times: Gazete, tarafların taleplerini de göz önüne alarak Güzelyurt’un bu defa Türkler’de kalacağını ancak Karpaz yarımadasının tümünün Rumların yönetiminde olacağı tahmininde bulundu.

harita3-001.jpg

Rumların haritası: Rumlar ise, 2 senaryolu bir harita üzerinde duruyor. Buna göre, Güzelyurt ve Karpaz, federal bölge olarak iki tarafın ortak yönetimine bırakılıyor.

 

harita4-001.jpgTürklerin haritası: Kıbrıslı Türkler ise, Kapraz ve Güzelyurt verilmeden daha düz bir sınır talep ediyor. Ancak KKTC’nin ortasındaki Mesarya ovasının neredeyse tümü veriliyor. Türk tarafının, Rumların kesin talepte bulunduğu Güzelyurt ve Karpaz için, federal yönetimde özel bölge olmalarını kabul edebileceği ancak bu bölgelerde kalacak Türklere daha fazla hak tanınmasını isteyeceği ileri sürülüyor.

 

  • Yorumlar 13
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler